keskiviikkona, joulukuuta 16, 2020

Joulukalenteri 16: rakennearvostelussa x-ori

Tarjolla on pitkästä aikaa rakennearvostelu. Ne ovat olleet palautteen perusteella varsin tykättyjä postauksia, vaikka niissä haisee aina vähän se hätäisesti raapustetun täytepostauksen lemu. Ei anneta sen kuitenkaan häiritä! Tällä kertaa arvostelussa on yksi tallin uusimmista tulokkaista (tai siis semmoinen, jolle on ihan viime aikoina tehty sivu ja etsitty kuva), angloarabiori Milli Vanilli Ion.


Yleisvaikutelma 4/5p

Varsin tasapainoinen, sopusuhtainen ja komeakin tapaus. Silmää häiritsee ainoastaan hieman notko selän linja ja minä sanoisin tuota vähän myös avorunkoiseksi. Ilman näitä juttuja tämä olisi saattanut olla jopa harvinainen vitosen hevonen.

Rotuleima 4/5p

Angloarabin rotuleima on vaikea asia, koska tyyppi ja ulkonäkö vaihtelevat niin kovin sen mukaan miten paljon hevosessa on arabia. Itse pitäisin jonkinlaisena ihanteena puoliveri-/xx-tyyppistä ratsuhevosta, mutta arabimaisuus ei ole virhe kyllä. Tällä sitä arabimaisuutta näkyy rakenteessa, mutta se yhdistyy hyvään ratsun rakenteeseen ja kaiken kaikkiaan ihan on nelosen arvoinen rotuleima. Voisi antaa ehkä jopa paremmankin.

Sukupuolileima 3,5/5p

Tämä on vaikea jotenkin. Mikään hillittömän maskuliininen tuo ei ole, olisi toki kiva jos ilme näkyisi paremmin, mutta tällä on nyt mentävä. Toisaalta olen kyllä näkevinäni tässä jonkinlaista orimaisuutta, mutta jos peitetään jalkoväli ja katsotaan menisikö se sitten tammasta, niin voisi mennä. Ei se ehkä kovin feminiininen kyllä olisi, muttei täydellisen epäuskottavakaan. Siksi tuollainen keskivertovarovainen 3,5 pistettä nyt tästä.

Pää 4/5p

Silmän ja sierainten jääminen piiloon haittaa vähän arvostelua, muttei paljon ja kyllä se hyvä on noinkin. Se on sopivankokoinen, jaloutta ja arabimaisuutta löytyy, mutta se ei ole suoraan arabin pää tai voisi olla, muttei mikään extreme. Hyvä se on eli 4 pistettä. Viiteen pisteeseen olisi tarvittu vähän parempilaatuinen kuva, josta arvostella.

Kaula 3,5/5p

Piti vähän aikaa ihan miettiä, että minkä takia en halua antaa tästä parempaa pistemäärää. Kaulassahan on kaikki suunnilleen kunnossa: pituus on kohtuullinen, liittymät hyvät molemmissa päissä. Jotenkin kaipaisin tuohon kuitenkin... jotakin. Pituutta, kaarevuutta, massaa (kun se kerran on ori). Se kaula on mielestäni tuollainen perus-ok, muttei oikein sen kummempaa.

Etuosa 3,5/5p

Etuosa on kiva kaikkinensa, säkä erottuu (mutta sen muodosta ei voi oikein mennä nyt sanomaan), lapa on pitkä ja lihaksikas, syvyyttä on. Lapa on kuitenkin muista hyvistä ominaisuuksistaan huolimatta vähän pystynsorttinen. Ei pahasti ja muuten tuo etuosa on tosi hyvä, istuu hienosti kokonaisuuteen, joten en tiedä olenko nyt liian ankara. Nelonen voisi olla perusteltu. Se on vaikeata kun ei ole samaa mieltä edes itsensä kanssa.

Runko 3,5/5p

Ensimmäinen ajatus rungosta oli, että tässä on ne viat: lievä notkoselkäisyys ja avorunkoisuus, lannekin on vähän pitkä ja itse asiassa koko runko voisi olla hieman lyhyempi kun tämä ei tosiaan ole tamma. Mutta sitten taas rungon hyvät puoletkin ovat kiistämättömät! Siinä on syvyyttä ja se on kaikin puolin tasapainoinen kokonaisuus enkä voi välttää taas ajatusta, että olinkohan taas vähän liian ankara.

Takaosa 5/5p

No nyt en ainakaan ole liian ankara! Tuo takaosa on erinomainen kaikin tavoin. Se on tosi sopiva suhteessa runkoon ja muutenkin kokonaisuuteen, lihaksikkaaltakin se näyttää, lautanen ei ole pitkänpitkä, mutta melko tasainen, risti on kuitenkin erottuva, hännänkiinnitys on korkealla, arabivaikutus näkyy tässäkin kyllä.

Etujalat 3,5/5p

Kuva ei ole maailman paras etujalkojen arvosteluun, sekoittuvat vähän toisiinsa ja vuohiset ja kaviot uppoavat nurmeen. Asennot näyttävät kuitenkin hyviltä, kyynärvarressa on ainakin jonkin verran lihaksia, sääret ovat lyhyet ja sen mitä näkee, niin eivät vaikuta liian hennoilta. 

Takajalat 3,5/5p

Takavuohiset näkyvät vähän paremmin, vaikkei tuokaan vielä ole kovin hyvä kuva ja asento arvosteluun. Koivessa ja reidessä  näyttäisi olevan lihaksia ihan kohtuullisesti, sääret ovat tässäkin päässä hyvät. Vuohisten ja kinnerten kulmaa on vaikea arvioida sinänsä, näyttävät kyllä asiallisilta. Ei huono.

Yhteensä 38/50p

Oikein hyvä hevonen on kyseessä, vaikka ei vielä ihan erinomainen, jonka pistemäärä alkaisi nelosella. Mutta kuten selitin: tuomaroinnissa oli useampia kohtia, joita jouduin miettimään tätä kirjoittaessani. Muutamalla lempeämmällä arvostelulla pisteet voisivat hyvinkin nousta sinne 40:een enkä olisi siitä pahoillani. Olisi kiva kuulla muilta mielipiteitä, varsinkin niistä kohdista, jotka aiheuttivat itselleni päänvaivaa.

– S

Ei kommentteja: