perjantaina, joulukuuta 18, 2020

Joulukalenteri 18: puoliveristen säkäkorkeudet

Täällä blogissa on vuosien mittaan esitelty joidenkin rotujen säkäkorkeustilastoja (ahaltekit, arabit, terskit). Nyt laskin eri puoliverirotujen säkäkorkeudet ja tässä katsaus siihen, miltä ne tilastot näyttävät.


Ensiksi täytyy kuitenkin määritellä "puoliverinen". Olen näihin tilastoihin ottanut mukaan ns. perinteiset puoliveriset, joita Ionicista löytyy:

  • Arabian Warmblood (AWB)
  • Dutch Harness Horse
  • Hannoverinhevonen
  • Hollanninpuoliverinen
  • Lämminverinen ratsuhevonen
  • Mecklenburginhevonen
  • Oldenburginhevonen
  • Ranskanpuoliverinen (selle francais)
  • Ruotsinpuoliverinen
  • Suomalainen puoliverinen
  • Tanskanpuoliverinen
  • Trakehner + anglo-trakehner
  • Westfaleninhevonen

Ulkopuolelle siis jäävät virtuaalimaailman omat SGSH, RBSH ja Cleveland Hunter.

Selkeyden takia tein molemmille sukupuolille oman kuvaajansa, koska samassa kaaviossa ollessaan silmää hämäsi paljon se, että tammoja (155 kpl) on enemmän oreja (132 kpl). Tässä on ensin orien kaavio:

Tämä näyttää aika tavalla siltä, mitä odotinkin, huippu on melko selkeä, 168-169 cm. Mielestäni sen ei ehkä tarvitsisi olla noin silmiinpistävä, koska vaihtelua voisi olla enemmänkin. Kuten näkyy, orien korkeudet vaihtelevat välillä 160-177 cm. Orien keskiarvo on 168,57 cm.

Pienin yksilö löytyy trakehnereiden joukosta, se on itse asiassa anglo-trakehner Ivory Ion, jonka emä on pienenlainen trakehner-tamma ja isä sitäkin matalampi xx-ori. Meidän trakehnereista aika iso osa on anglo-trakehnereita (vähintään 25% xx/ox/x/shagya) ja koska nämä rodut tapaavat olla melko pienikokoisia, se näkyy ehkä jonkin verran trakehnereiden korkeuksissa.

Tosin eipä noista mainituista täysiverisistä xx välttämättä aina pientä kokoa erityisesti tuo, siinä on meillä ainakin melkoisesti kokovaihtelua. Puoliveriporukan suurin, 177-senttinen FWB-ori Goldschläger Ion on puoliksi xx sekin. Goldie on kuitenkin huomattavasti korkeampi kuin kumpikaan vanhempansa. Silti sen isä on 167-senttinen ja se ei ole täysiveriselle ihan vähän, luulisin.

Tammojen kuvaaja on aika metka:

Huippu on siinäkin, vähän matalampi kuin oreilla, 166-167 cm ja sitten tuleekin yhtäkkiä jyrkkä pudotus. En ymmärrä että mitä tammojen puolella oikein tapahtuu. Ehkä minä pidän yli 167-senttistä tammaa jotenkin kauhean isona ja siksi harvinaisena? Tammojen keskiarvo on selkeästi oreja alempi, 165,17 cm.

Pienin tamma löytyy ei-mitenkään-yllättävästi AWB:iden joukosta, se on Lakota Ion ja itse asiassa kaikki 160 sentin alittajat ovat juuri AWB:ita. Lakotan emä on 154-senttinen arabitamma, joten ei ihme, ettei tyttärestäänkään mitään hongankolistajaa tullut vaikka isäori onkin aika korkea (167 cm). Säkäkorkeuksia miettiessäni nimenomaan emän korkeus vaikuttaa suhteellisen paljon sen jälkeläisten säkäkorkeuteen. Korkeimman oriin emä oli itsekin 171-senttinen eli varsin suuri meidän mittapuulla. Tosin tätä nykyä yritän saada jonkin verran vaihtelua rodun kuin rodun säkäkorkeuksiin ja yritän heitellä vähän hatusta kasvattien säkäkorkeuksia.

Nyt kun tulin miettineeksi asiaa, niin miltähän tammojen tilasto ylipäänsä näyttäisi, jos jättäisin AWB:n kokonaan pois? Harkitsin nimittäin sitä kun tein rajausta noista roduista, sehän ei ole varsinaisesti "perinteinen" puoliverinen, olkoonkin että arabit ovat ainakin teoriassa sallittuja useimpien puoliveristen jalostuksessa (toki vastan hyväksynnän jälkeen). Se voisi kasvattaa tammojen säkäkorkeutta melko paljonkin ja olisikohan se sitten jo kovinkin lähellä orien keskiarvoa.

Korkein tamma on westfalen Trapezza Prime ja senkin säkäkorkeus on mitä todennäköisimmin minun päättämä, se taisi tulla tilausvarsana meille. Ja kas: sen emä on korkea myös, peräti 173 cm ja tyttärensä senttiä vähemmän.

Minulla ei ole oikein minkäänlaista käsitystä reaalimaailman puoliveristen säkäkorkeuksista joten en osaa sanoa miltä nämä kuvaajat näyttäisivät verrattuna reaalimaailman vastaaviin. Minkä kokoisia noin yleisesti ovat esimerkiksi maailman huipulla kilpailevat este- ja kouluratsut? Onko alle 170-senttinen puoliverinen hukkapätkä, mitä jos ratsastaja on kahta metriä lähentelevä mies (en minä kyllä tiedä ratastajienkaan pituuksista mitään)? Pitäisi ehkä katsella vähän, jos jostakin löytäisin sopivaa dataa tai muuta tietoa. Vinkkejä saa antaa.

– S

3 kommenttia:

Kirsiina kirjoitti...

Tämäpä onkin mielenkiintoinen vertailu. Pitäisi luultavasti itsekin tehdä samanlaisia, sillä varsat tuppaavat saamaan emän ja isän säkäkorkeudesta suunnilleen keskiarvon. Tämähän johtaa jossain vaiheessa lopulta siihen, että kaikki rodun edustajat alkavat olla samankokoisia.

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Kyllä, se todellakin menee siihen, voin kokemuksesta kertoa! Me käytimme tätä "keskiarvomenetelmää" vuosikausia, kunnes havahduin sitä pohtimaan (Säkäkorkeuden määräytyminen) ja totesin, ettei se ehkä ole se fiksuin tapa kuitenkaan. Tai ehkä on, mutta vaihtelua pitäisi olla kuitenkin jonkin verran ja että tammat ja oriit eivät ole suinkaan aina yhtä korkeita. Tuon vuoden 2013 postauksen jälkeen olen yrittänyt parhaani mukaan saada sitä hajontaa säkäkorkeuksiin. Nuo kuvaajat kuitenkin kertovat, että välttämättä en siinä ole puoliveristen(kään) kohdalla kovin hyvin onnistunut, huiput ovat aika selkeät, mutta hullumminkin voisi olla.

Chao kirjoitti...

Itselläni on (irl) 166 senttinen tori (sport) ja se on kyllä hukkapätkä "puokiksi". Tuttava ratsastelee 182 senttisellä old oriilla ja se taas on valtava. 168-169 on varmaan sellainen turvallinen keskikaista. Ainakin omissa puokeissani on samaa vikaa, ne ovat kaikki jotain 166-170 sentin väliltä. On vaan alkanut kyllästyttää se aina saman korkuinen kasvatti, nyt olen alkanut myös hivuttaa säkäkorkeuksia ylöspäin, koska kyllähän koolla on aina väliä. ;)