perjantaina, huhtikuuta 24, 2020

Arabien säkäkorkeudet 2020

Laskeskelin vuonna 2013 arabien säkäkorkeuksia (Arabien säkäkorkeudet) ja tein niistä tilastoa ja päätelmiä. Lopputulos oli se, että arabien kokoskaalaa voisi vähän laajentaa senaikuisesta ja luopua tästä säkäkorkeuksien "keskiarvokasvatuksesta", jolla tarkoitan sitä metodia että syntyvän varsan säkäkorkeus on jotakuinkin keskiarvo vanhempien korkeuksista. Lisäksi olen yrittänyt saada sukupuolten välille vähäsen eroja. Miltä luvut nyt näyttävät vuonna 2020?

No, sanottakoon että arabien kanssa tuo kasvatus junnaa aika pahasti ja monet vuonna 2013 hengissä olleet hevoset ovat hengissä edelleen ja ne vaikuttavat korkeustilastoihin tänäkin päivänä vieden molempien sukupuolien lukemia lähelle sitä 155 senttiä, joka aiemmassa laskennassa oli se keskiarvo, mediaani ja moodi sekä oreilla että tammoilla. Olisi ehkä pitänyt laskea vain vuoden 2013 jälkeen syntyneiden hevosten säkäkorkeudet ja katsoa miltä ne näyttävät, mutta tulin ajatelleeksi tätä vasta kun olin kerännyt datan enkä viitsinyt alkaa siihen puuhaan uudestaan.


Oriit:
– keskiarvo 155,24 cm
– mediaani 155 cm
– moodi 155 cm

Tammat:
– keskiarvo 154,31 cm
– mediaani 154 cm
– moodi 155 cm

Oriiden luvut ovat pysyneet käytännössä samoina, keskisäkäkorkeus on kasvanut "huimat" 0,01 cm. Jopa skaala on sama kuin 7 vuotta sitten: 148-160 cm.

Tammoilla sen sijaan on tapahtunut muutosta alaspäin. Keskisäkäkorkeus on pudonnut 0,7 cm ja mediaani tullut sentin verran alaspäin. Ihan lähellä oli myös sekin etteikö myös moodi olisi pudonnut sentillä vuoteen 2013 verrattuna. Skaalakin on muuttunut, vuonna 2013 se oli 146-162 cm, nyt 145-160 cm. Minusta tämä on hyvä asia ja muutos parempaan tai ainakin realistisempaan päin. Eihän meillä realistista säkäkorkeustilastoa sinänsä tavoitella, kun se vaikuttaa oleva kovastikin epärealistinen tällä hetkellä. Totesin jo 2013 että meidän arabialaiset ovat kovin isokokoisia verrattuna siihen, mitä katselin reaalimaailman hevosten tietoja. Mutta ei se kai väärin ole, jos tammat ovat oreja pienempiä virtuaalimaailmassakin.

Lisäksi molemmissa graafeissa näyttäisi vähän siltä, että huippu on hieman levinnyt. Se ei ole enää ihan niin selvästi siinä 155-156 cm kohdilla. En tiedä onko silläkään mitään merkitystä sinänsä, mutta itse pidän sitä positiivisena. Vaihtelu virkistää! Se kuitenkin on vähän huono juttu, että molemmilla sukupuolilla se yläraja on siinä 160 sentissä. Kuten monta kertaa todettu, meillä käytetään arabeja myös risteytysjalostukseen ja varsinkin urheiluhevospuolella tykätään suuresta koosta. Toisaalta sitten kyllä meillä jonkin verran kasvatetaan ratsuponeja ja siellä taas pienikokoiset arabit olisivat kiva juttu. Eli molempia ääripäitä tarvitaan kyllä.

Tästä on kuitenkin mielestäni hyvä jatkaa. Kunhan joskus hamassa tulevaisuudessa pääsen eroon kaikista noista 2010-13 syntyneistä arabeista, taidan tehdä uutta laskentaa ja katsotaan sitten miten maailma makaa.

– S

Ei kommentteja: