maanantaina, joulukuuta 21, 2020

Joulukalenteri 21: tuontihevosten nimien keksimisestä

Nimiasiat ovat olleet pinnalla tässä osoitteessa viime aikoina. Vaikka ainahan ne ovat, aina on listalla kasvatteja, joille pitäisi nimi keksiä. Tällä kertaa en puhu kasvattien nimistä vaan tuontihevosten nimistä. Niitäkin on tässä saanut pähkiä, kun uusia tuontihevosia on tullut aika paljon moneen eri rotuun. Nimittäin kasvattien ja tuontihevosten nimet ovat ihan eri asia keskenään!


Ensimmäinen ero on tietenkin kasvattajanimi: kasvatit saavat sinne peräänsä sen Ion-tunnuksen, tai jonkin muun, mitä nyt satutaan käyttämään. Se on siinä mielessä kiva juttu, että se tekee suht yksinkertaisesta ja tavanomaisesta nimestä edes hieman erottuvan ja meidän "oman". Samoin kasvattien nimet saavat yleensä jonkinlaista pohjaa vanhempien ja/tai suvun nimistä.

Tuontihevosilla ei luonnollisesti ole kasvattajatunnusta eikä vanhempia. Niiden nimet on siis keksittävä ihan alusta lähtien itse, mutta toisaalta teoriassa vain taivas on auki ideoille. Käytännössä yritän saada näistä(kin) nimistä jotenkin uskottavan kuuloiset kullekin rodulle. 

Jotkin tuontihevoset saavat nimensä perään GA-tunnuksen, olemme sitä käyttäneet vuosia monilla eri roduilla. Osasyy sen käyttöön on sama kuin kasvattajatunnuksen, se loihtii massaanhukkuvasta nimestä vähäsen erilaisen. Myöhemmin olen huomannut sen nerokkuuden varsinkin meidän satojen keksittyjen laukkahevosten kohdalla. Koska niitä hevosia myytiin muualle ja uudet omistajat käyttivät niitä jalostuksessa, erotan ne meiltä lähteneet hevoset siitä GA-päätteestä vielä vuosienkin kuluttua, vaikka olisin unohtanut hevosten nimet. 

GA-tunnus on edelleen voimissaan, mutta muunkinlaisia nimiä olen käyttänyt. Tässä esittelen joidenkin rotujen tuontihevosten nimiä ja niihin johtaneita ajatuksia.

Brittein saarten ponit

Uusimpia brittituonteja esittelin joulukalenterissa jo, joten sieltä voi käydä katsomassa varsinaisesti niitä poneja. Näillä ei ole juurikaan sitä GA-tunnusta, ei varsinkaan näillä uudemmilla tuonneilla. Sen sijaan olen keksinyt niille tietynlaisia "kasvattajatunnuksia" nimiin: Madwort of GreenglowArasai Morning Dew, Guardend's Starlace. Samoja nimiä saattaa esiintyä useammalla ponilla, samoin olen käyttänyt niitä myös ponien sukuun merkityillä EVM-vanhemmilla.

Ajattelen asian niin, että vaikken mihinkään varsinaisesti merkitse EVM-kasvattajaa, niin nämä olisivat silti kuvitteellisten kasvattajien ja tallien tunnuksia. Haen kasvattajanimillä myös oikeansuuntaista "fiilistä" ponien nimiin, että ne olisivat edes jotenkin uskottavia. Tärkein lähde on Sukuposti, josta en toki kopioi suoraan RL-ponien nimiä tai edes kasvattajatunnuksia, mutta otan mallia ja inspiraatiota. Varsinkin näille englanninkielisiä nimiä on tosi kiva keksiä! 

Irlantilaiset connemaranponit ovat saaneet tietenkin vähän erityyppisiä nimiä kuin Britannian puolelta kotoisin olevat rodut. Keksityissä kasvattajanimissä vilisee irlantilais-tyyppisiä nimiä, mm. Rumdonach, Glenmurran, Arasai, Ballarney. Osa ponien "omista" nimistä ovat myös irlantilaisperäisiä, osa englantilaisia.

Aiemmin keksityt suvuttomat newforestinponit saivat vielä sen GA-päätteen vaikka niilläkin käytin pääsääntöisesti samaa nimityyliä. Sieltä löytyy mm. Upperton Muddy Rose GA ja Imperial of Driftmoor GA.

Hackneyponien nimissä näkyy ehkä enemmän amerikkalainen vaikutus, koska jouduin niiden nimiin hakemaan inspiraatiota yhdysvaltalaisista ja kanadalaisista poneista. Niitä löytyi kovin vähän Britannian puolelta, mutta enpä tiedä huomaako kukaan mitään eroa näissä nimissä sinänsä.

Australianponit

Australianponien kohdalla käytin samankaltaista metodia kuin brittiponeillakin: useimmilla on keksitty kasvattajatunnuksen tapainen osa nimessä ja sitten se "oma" nimi. Ja vaikkei olisi ollut mitenkään pakko noin realismin kannalta, hain näihin vahvasti australialaisperäisiä sanoja, alkaen sieltä aboriginaalikielistä ja australialaisista paikannimistä. Paljon sekaan on toki sotkeutunut englantiakin.

Näiden keksiminen olikin tosi hauskaa, koska tämän suunnan nimistöä pääsee harvoin käyttämään. Toisaalta olen tehnyt näin oikeastaan aina, ensimmäinen itsekeksimäni australiaponi oli ori Wallaburra Leroy, sitten tuli Kanangara Lynda, Kanangara Sea Pearl ja Waimarie of Blythe Hill. Nyt tuli muun muassa sen nimisiä poneja kuin Kwinanna Cold Shine, Currungatha Balinese, Binnabinna Dalmana, Greville of Eulanoa Park ja Elanara Wirriya.

Unkarilaiset ja venäläiset rodut

Unkarilaisten rotujen nimeäminongelmista olen puhunut suunnilleen kai joka kerta kun olen suuni aukaissut. Kasvattien nimeäminen on vaikeata, koska haluaisi jotenkinpäin "oikean" kuuloiset nimet varsoille, mutta ihan sama ongelma on tuontihevostenkin kanssa. Näillä käytän mielelläni sitä GA-tunnusta, mitään kasvattajanimiä en ole näille oikein pystynyt keksimään. Sukupostista olen käynyt katselemassa mallia ja kasvattajatunnuksia ei oikein taideta käyttää. 

Venäläisten rotujen nimeäminen on vain piirun verran helpompaa ja kasvattajanimien kanssa on sama juttu, niitä en oikein löydä RL-hevosten nimistä. GA on siis yleinen näky myös Venäjän-tuontien nimissä.

Ranskalaiset rodut

Ranskalaisilla roduilla käytän samankaltaista nimeämistä kuin noilla brittiponeilla eli keksityt kasvattajatunnukset eivät ole lainkaan harvinainen näky. Vaikken minä ranskaakaan sinänsä osaa, niin näitä kuitenkin osaan bongailla ranskalaisten RL-hevosten nimistä kyllä. Ranskan osaamattomuuden ongelmana ovat prepositiot, joita olen nakellut melko huolettomasti miten sattuu. Että sori, jos jonkun silmiä kirvelee Tulipa du Loiré, Muscadet de l'Aunorde ja Paladis des Vernandois kavereineen.

Suomenhevoset

Itse keksimäni suomenhevoset voi vielä tässä vaiheessa laskea melkein yhden käden sormilla. Ei niitä ole tosiaan montaa ollut: 

  • Huissan Huhu
  • Kullantöyrään Kinuskimaksikka
  • Lännen Lokari
  • Orikiven Valopallo
  • Periäisen Santra
  • Raalan Patruuna
  • Äksy-Äyriäinen

Suomenhevosten nimeäminen, ja itse asiassa koko hevosen keksiminen nojaa vahvasti inspiraatioon: ensin saadaan se nimi-idea ja sitten vasta keksitään hevonen. Näillä kaikilla taitaa olla myös vähintään 2 polvea keksittyä sukua, niihinkin nimiin on uhrattu aikaa ja ajatusta. Kaikki on myös tarkistettu Sukupostista, ettei samannimistä hevosta löydy.

Suomenhevosilla ei ole tällaisia keksittyjä kasvattajanimiä. Kaikki nuo genetiivimuodot ovat joko yleistermejä (huissa. länsi) tai paikannimiä (Kullantöyräs, Orikivi, Periäinen, Raala). Niiden suvuissa saattaa olla joitakin kasvattajanimenä pidettyjä osia, mutta varsin harvakseltaan.

– S

Ei kommentteja: