perjantaina, heinäkuuta 04, 2008

Virtuaalisia rotuja

Siltä varalta, ettei joku kävijä tiedä, virtuaalinen hevosrotu RBSH (Russian-based Sport Horse) on alunperin minun kehittämäni rotu. Jalostusohjeet ja rotumääritelmät ovat minun käsialaa ja ilmeisesti tein aikoinaan (kehitetty muistaakseni syksyllä 2002) sen verran kattavaa työtä, ettei niitä ole sen jälkeen muokattu. Ainoastaan jossain vaiheessa orlov-rostoptsin lisättiin kantarotujen listaan.
RBSH on porskuttanut menestyksekkäästi siitä lähtien. Se on asia, josta olen ylpeä. Ensiksikin, virtuaalirotuja on kehitelty hyvin vähän. Toiseksi, nekään kehitelmät, mihin olen törmäneet, eivät ole saaneet ilmaa siipiensä alle vaan ne on unohdettu vähin äänin.

Toinen kehittämäni (siinä oli jo S mukana) rotu tietyssä mielessä on virtuaalinen ratsuponi, mutta se ei ole niinkään rotu vaan laajennus tavalliseen ratsuponiin. Se ei ole ollut erityisen suosittu, johtuu varmaankin siitä että siitä eivät muut ole innostuneet suuremmin ja omakin innostus on laantunut. En kuitenkaan lue VRP:tä kuolleeksi roduksi, koska säännöllisin väliajoin tulee tilanteita, joissa joku ratsuponin omistaja esittelee poniaan, kunnes paikalle tulee joku nipo-nipo sanomaan ettei tuo ole ratsuponi, kun sen viidennessä polvessa on dartmoorinponi. Tähän voi sitten joku sanoa, että joo, mutta sehän onkin VIRTUAALINEN ratsuponi ja linkittää tuon sivun todisteeksi. Koska olen perustellut perusteellisesti VRP:n jalostukseen hyväksytyt "eksoottisemmat" rodut, ei kukaan ole kehdannut tulla valittamaan siitä, että miksi tämä tai tuo on hyväksytty.

Pitäisikö tyytyä tähän? Ei tietenkään, minulla pyörii mielessä jo muutama muukin virtuaalinen rotu.

EEWB = East-European Warmblood, alunperin jonkinlainen "lisäpalikka" RBSH:hon, mutta tarkemmin mietittynä RBSH saattaa jäädä ulkopuolelle. Jalostuspohjan muodostaisivat englantilainen täysiverinen, angloarabi, eurooppalaiset puoliveriset, (RBSH) ja puolalaiset ja unkarilaiset pv-rodut. Tarkoitus olisi siis luoda pv-tyyppinen ratsuhevonen, jossa olisi vähintään 25% itäeurooppalaista verta: furiosoja, gidraneita, shagyoita, malopolskeja, wielkopolskeja, kinskyjä, kisbereitä. Nämä rodut eivät kuulu FWB:n jalostusohjelmaan, joten näitä risteytyksiä ei voi FWB:nä kaupata ja vanha tylsä puoliverinen on kaikkien mielestä epäilyttävä koni, niin sille täytyy vain keksiä mediaseksikäs nimi.

Cleveland Hunter-suunnitelma pohjautuu siihen, että clevelandinruunikoiden ja täysiveristen risteytykset ovat erittäin käyttökelpoisia urheiluhevosia, niissä yhdistyy täysiverisen nopeus, urheilullisuus ja jalous clevelandin vankkaan luustoon, lihaksikkuuteen, terveyteen ja hyvään luonteeseen. Tyylikkäisen daunuhevosten aikakaudella cleveland-xx-risteytyksistä luotiin Britanniassa oma rotunsa, yorkshirenvaunuhevonen, mutta se katosi sitä mukaa kuin vaunut väistyivät autojen tieltä. Nykyisin Britanniassa teetetään näitä risteytyksiä edelleen, erityisesti valjakkoajoa, metsästystä ja sekalaista urheilukäyttöä varten.
Virtuaalimaailmassa niitä näkee vähän, yleensä joko hunteriksi tai risteytykseksi merkittyinä, mutta koska kyse on niin loistavasta yhdistelmästä, olisi mielestäni hyvä idea luoda tästä virtuaalinen rotu, joka nostaisi clevelandit kunniaan ja kenties suurempaan suosioon.

Cleveland warmblood olisi taas clevelandien ja puoliveristen risteytys, vähintään 25% clevelandia, loppu puoliveristä. Tarkoitus olisi luoda roteva puoliverityyppi, erityisesti vaunuhevonen, ei niinkään valjakkoajossa kilpaileva, vaan raskaampi ja voimakkaampi hevostyyppi, joka kelpaisi vetämään painavampiakin kuormia. Itse olen hulluna tällaisiin raskaisiin puoliverisiin siinä missä hyvin kevytrakenteisiinkin, se välimaasto siinä ei jaksa kiinnostaa. CWB olisikin massakas, hyväluonteinen nallekarhu, sopiva vikellyshevoseksi tai paijattavaksi vaikka ratsastuskouluun.

2 kommenttia:

  1. Mä oon niin mukana tossa cleve hunter-jutussa! Pitäisköhän alkaa suorilta nimeämään jatkossa noi cleve huntereiks ja vaihtaa vanhojenkin rodut.. onks teil mitään luonnosta olemassa rotumääritelmästä, voisin meinaa (jos ehin/muistan/jaksan) sellasta alkaa miettiin.

    VastaaPoista
  2. Luonnos on olemassa ja se näyttää suunnilleen tältä. Perusjutut siinä on kunnossa, ehkä pientä hiomista se vielä kaipaa.

    CLEVELAND HUNTER

    Yleisvaikutelma:
    ryhdikäs, sopusuhtainen, melko jalo, keskiraskas, ratsuhevostyyppinen

    Säkäkorkeus
    yli 150 cm, ihanne 160-170 cm, ei ylärajaa

    Pää
    Sopusuhtainen runkoon nähden, profiili suora tai hieman kyömy. Silmien ja sierainten tulee olla suuret. Pystyt korvat. Ilme eloisa.

    Kaula
    Pitkä, hyvin kiinnittynyt lapoihin, ei matala. Mielellään hieman kaareva varsinkin oreilla. Oreilla sallittu lihaksikas kaula. Pään ja kaulan liittymä avara.

    Lapa
    Pitkä, viisto, erittäin lihaksikas. Säkä selkeästi erottuva.

    Runko
    Tiivis, ei liian pitkä. Erityisen syvä ja melko leveä. Lanne lyhyt. Takaosa vahva ja erittäin lihaksikas. Lautanen pitkä ja voimakas, jossain määrin laskeva. Pyöreä takaosa ei virhe. Hännänkiinnitys kohtuullisen muttei liian korkea.

    Jalat
    Hyvin asettuneet runkoon nähden. Jalka-asennot hyvät. Kyynärvarret ja koivet pitkät ja lihaksikkaat. Sääret lyhyet. Kuivat ja hyväluiset jalat, nivelet suuret. Vuohinen sopivassa kulmassa eikä liian pitkä. Lievä matalajalkaisuus ei virhe, jos runko on kuitenkin tiivis.

    Kaviot
    Kovat ja pyöreät.

    Jouhet ja väri
    Jouhet melko runsaat. Ei pitkää vuohiskarvoitusta.
    Hyväksyttyjä värejä kaikki yksiväriset. Suuret merkit eivät toivottavia, joskis sallittuja.

    Liikkeet
    Matalat, vapaat, tarmokkaat ja matkaavoittavat. Korkea askellus ei toivottavaa. Kaikissa askellajeissa hyvä tahti, ravissa ja laukassa selkeä liitovaihe. Hyppytekniikka hyvä.

    Luonne
    Rauhallinen, yhteistyöhaluinen, ei flegmaattinen

    Virheet:
    - piian suuri pää
    - tylsä ilme
    - lyhyt kaula tai joutsenkaula
    - ahdas pään ja kaulan liittymä
    - pitkä avorunko
    - lyhyt tai pysty lapa
    - hento takaosa
    - asentovirheen jaloissa
    - hennot jalat
    - korkeajalkaisuus, erityisesti pitkät etu- ja takasääret
    - kapeat kaviot tai hauras kavioaines
    - korkeat liikkeet, erityisesti korkea polven ja kintereen liike
    - pitkät vuohiskarvat
    - lyhyet, töpöttävät liikkeet
    - vihaisuus tai flegmaattisuus

    Jalostus
    xx ja clevelandristeytys, xx-verta 25-75%

    VastaaPoista