Oletteko koskaan miettineet, ettei suinkaan ole ihan yhdentekevää, mitä kirjoittaa kisakutsujen sivulle? No, varmasti olette, ainakin jaosten säännöissä lienee ihan erikseen mainittu ne asiat, jotka tulee kisakutsusta selvitä. Yleensä ne kuitenkin ovat sellaisia, että ne pystyy ihan puhtaalla maalaisjärjelläkin päättelemään.
Vuosien mittaan olen kuitenkin hionut itselleni käyttöön ns. "täydellisen" kisakutsun pohjan, jota jossain muodossa noudattelevat kaikki kilpailut, joita ikinä olen järjestänyt. Tässä sen rakenne.
Otsikko
Pinkin laukat
Ionicin ravit
Jos vilkaisette nuo kisakutsut, jo heti otsikosta selviää laji ja päivämäärä sekä myös se, onko tulokset näkyvillä jo vai eivät. Laukkakutsuissa on mainittu vielä CAS-vuoden kuukausi, jolloin laukat pidetään.
Minusta on hirveän tärkeätä kertoa kisaajille se, että tässä on nyt tulokset näistä kisoista ja se alkaa heti siitä, että otsikossa lukee "Tulokset", yleensä vielä tikkukirjaimilla.
Itseäni ei inhota mikään muu niin paljon kuin se, että kisasivulla ei puhuta tuloksista mitään, mutta osallistujalistalle on tapahtunut jotain eli nimet ovat sekaisin. En voi ikinä tietää, onko tulokset arvottu jo, vai onko homma jäänyt kesken ja arvottu järjestys onkin vasta jokin lähtöratojen numerointi tai jotain muuta.
Jaoksen alainen vai ei?
Otsikon alla on heti yleensä jonkinlainen tervetulo-toivotus ja myös tieto siitä, ovatko kisat jonkin jaoksen alaiset vai eivät. Siitä löytyy myös linkki jaoksen sivuille ja se puolestaan tarkoittaa sitä, että jokaisen osallistujan oletetaan näin tuntevan jaoksen säännöt ja yleiset periaatteet tai ainakin tutustuvan niihin ennen kuin ilmoittaa hevosiaan mukaan.
Joskus kun järjestimme villejä raveja, saattoi kisakutsussa lukea näin: Ravit eivät ole VRER:n alaiset, mutta palkintosummia lukuunottamatta niissä noudatetaan VRER:n sääntöjä. Tässä on siis toivoakseni selkeästi sanottu ja kaikkien ymmärrettävissä, että nämä ovat kuin VRER-ravit, ei mitään erikoisia lisäsäännöksiä ole tiedossa, mutta voittosummat ovat isommat kuin VRER-raveissa.
Säännöt
Sitten seuraa sääntöosio, johon on kerätty kaikki tarpeellinen tieto kisojen järjestämisestä, osallistumisen säännöistä, rajoituksista ja muusta sen sellaisesta. Pyrimme ilmoittamaan säännöt lyhyesti ja ytimekkäästi listojen avulla, koska putkeen kirjoitettua sääntötekstiä kukaan ei viitsi koskaan lukea.
Tärkeimmät seikat eli osallistumisrajoitukset (miten monta hevosta saa tuoda yhteen lähtöön, miten moneen lähtöön yksi hevonen voi osallistua) on kirjoitettu heti ensimmäiseksi, niitä ihmiset yleensä eniten kaipaavat. Niitä seuraavat sitten ikärajat, vaikka usein eri lähtöjen ikärajat on ilmoitettu vielä lähtölistauksessakin.
Tästä kohdasta löytyvät myös kilpailujen pitämiseen, lähtöjen perumiseen, yhdistelyyn tms. liittyvät säännöt, jotka sinänsä eivät vaikuta kisaosallistujien toimintaan, mutta kertovat heille kuitenkin meidän menettelytavoista. Yritämme pitää nämäkin mahdollisimman selkeinä, oikeudenmukaisina ja muuttumattomina kisoista toiseen.
Ilmoittautumistapa
Ilmoittautumistapa kerrotaan mahdollisimman selvästi tietenkin. Mihin sähköpostiosoitteeseen, millä otsikolla, mihin päivään ja kellonaikaan mennessä.
Ja tietysti annetaan myös käytetty ilmoittautumismuoto, joka on jo varsin vakiintunut sekä laukka- että ravipuolella. Pinkin laukoissa kilpailleet varmaan jo osaavat ulkoa sen ilmoittautumisrimpsun, koska samaa käyttävät kai melkein kaikki muutkin laukkajärjestäjät. Muistakaa kuitenkin aina noudattaa annettua muotoa, ei mitään ylimääräisten pisteiden tai pilkkujen lisäilyä mihinkään väliin eikä mitään toki saa jättää poiskaan.
Ravipuolella sen sijaan on näemmä enemmän hajontaa pikkuasioissa ja ravi-ihmisiltä toivoisinkin tarkkuutta ilmoittautumismuodon käyttöön. Se ilmoittautumismuoto on annettu aivan pilkuntarkasti kisakutsussa eikä siihen kukaan osallistuja saa tehdä muutoksia. Emme ole kuitenkaan toistaiseksi hylännyt väärin osallistuneita, kuten esimerkiksi niitä, jotka käyttävät viivan - paikalla kenoviivaa / tai jättävät ennätykseen minuuttimerkinnän.
Tästä on nyt punaisella boldilla huomautus kisakutsussa ja toivon, että se huomioidaan. Kuten sanoin, emme ole hylänneet ketään sielä virheellisen ilmoittautumismuodon takia vaan olemme korjanneet osallistumiset yhteneväisiksi muiden kanssa, mutta koska osallistujia näköjään näyttää riittävän, saatamme alkaa v-mäisiksi ja hylätä kaikki osallistumiset, jotka eivät ole oikein. Olkoon se opiksi.
Varsinkin raveja me järjestämme aivan pelkän huvin vuoksi, koska itsellämme ei ole ainoatakaan juoksevaa ravuria ja jos se huvi alkaa käydä liian työlääksi, lopetamme sen hyvin lyhyeen. On siis kaikkien ravi-ihmisten etu (kai kaikki haluavat kilpailuttaa hevosiaan?), että kaikki osallistuvat raveihin annetussa muodossa.
Sanasto
Laukkakutsuissa on vanhoille pieruille muistinvirkistykseksi ja uusille tulokkaille tiedoksi perussanasto ja käytetyt lyhenteet. Siellä on selvitetty mitä tarkoittaa maiden ja ketkä siihen voivat osallistua ja kaikki muut tasot. Loput sanastosta onkin sitten lähinnä käytettyjen lyhenteiden selvennöksiä.
Tämän kirjaamme kaikkiin laukkakutsuihin siksi, että kokemattomienkaan harrastajien ei tarvitsisi ärsyyntyä vaikeista termeistä, jotka täytyy sitten käydä vaivan kanssa tarkistamassa LJ:n sivuilta. Itse olisin laukkauraa aloitellessani ollut kiitollinen tällaisista, koska eivät ne käytetyt termit kertavilkaisulla jääneet päähän vaan ne piti käydä monta kertaa selvittämässä itselleen LJ:n sivuilta.
Ravikutsuissa sanastoa ei ole koskaan ollut tarjolla, mutta mietin tässä juuri, että mahtaisi sellaista tarvita esimerkiksi ennätysten lyhenteiden selvittämiseen. Ehkä, harkitaan.
Lähtöjen listaus
Lähtölistat ovat meillä taulukkomuodossa ja nekin tietysti mahdollisimman selkeinä ja laukkapuolella niin suomenkielisinä kuin mahdollista. Yritämme välttää turhaa lyhenteiden käyttöä, siksi kirjoitamme suomeksi nurmi emmekä T. Lisäksi laukkapuolella käytämme aina ja ehdottomasti metrilukemia lähtöjen pituuksissa.
Lähtölistassa on kaikki tiedot lähdöistä alkaen numerosta ja päättyen ikä- ja sukupuolirajoituksiin sekä annettuihin voittosummiin.
Ravikutsuissa listaus ajaa tietenkin saman asian, vaikka listan muoto onkin vähän erilainen. Ravipuolella ei - luojan kiitos - ole koskaan ollut ongelmia vieraskielisten termien tai brittiläisen yksikköjärjestelmän matkojen kanssa.
Osallistujalistat
Osallistujalistoihin kirjataan kaikki osallistuneet hevoset, ravipuolella usein myös hylätyt sekä hylkäyksen syy. Lähtöjen otsikoissa on vielä kertaalleen kerrattu lähdön numeron lisäksi sen avoimuus ja rajoitukset. Tämä on osin meitä itseämme varten, lisätessämme osallistujia näemme lähdekoodista heti kelle lähtö on avoin ja voimme sitten hylätä väärään lähtöön osallistuneen hevosen eikä meidän tarvitse skrollata ylempää lähdön osallistumisrajoituksia.
Päivitämme osallistujalistoja varsin laiskasti, joten ei kannata hätääntyä, jos ei omia hevosia ala näkyä kisakutsussa. Tämä on tietyisti harmillista siinä mielessä, että jos on ilmoittanut hevosensa väärin ja ilmoittautumiset päivittyvät nettiin asti vasta vähän ennen kisapäivää, ei aikaa väärän ilmoittautumisen korjaamiseen välttämättä ole tarpeeksi. Se on kyllä huono juttu, tiedän, mutta tämän takia toivomme jokaiselta suurta huolellisuutta ilmoittautumisten kanssa jo etukäteen.
Jos näyttää siltä, että ilmoittautumisesi ei ole tullut perille lainkaan, lähetä ilman muuta meille kyselyä asiasta. Aina silloin tällöin jokin ilmoittautumisposti voi löytyä Googlemailin roskapostikansiosta. Pyrimme tarkkailemaan spämmikansiota ajoittain, mutta lopultakaan emme sitä kovin usein tee. Jos kuitenkin tulee kyselyitä kadonneista ilmoittautumisposteista, luultavasti tutkimme spämmikansion useammin.
Säästämme kaikki ilmoittautumispostit, myös virheelliset vähintään kisojen pitopäivään asti, yleensä vähän kauemminkin. Jos siis ilmoittautumisissa ilmenee jotain outoa ja oma ilmoittautumisposti on tuhottu jo, voi meiltä kysyä epäselvissä tilanteissa, että mitäs ihmettä kirjoitinkaan siihen ilmoittautumispostiini, kun on noin hullusti mennyt.
Mutta ennen kuin kysyy mitään, laukkapuolella kannattaa tarkistaa lähtöjen ikärajat! Täysiverilähdöissä ylivoimaisesti suurin syy osallistumisten hylkäämiseen on ollut hevosen väärä ikä. Kaksivuotiaat eivät saa osallistua lähtöön, jonka ikäraja on 3-8 vuotta ja toisaalta nelivuotiailla ei ole mitään asiaa kaksivuotiaiden lähtöihin.
Tulokset
Kuten ylempänä sanoin, pyrimme merkitsemään tulokset siten, että kellään ei ikinä ole mitään epäselvää siitä, minkä lähdön tulokset ovat tulleet ja minkä eivät. Lisäksi hommaa saattaa sekoittaa se, että meitä omistajia on kaksi ja joskus voi käydä niin onnettomasti, että lähdemme kumpikin tahoillamme arpomaan tuloksia. Pyrimme tätä tietysti välttämään, mutta näin voi silti joskus käydä.
Siksi merkitsemme jokaisen lähdön otsikkoon tekstin "TULOKSET" heti sen jälkeen kun olemme päivittäneet tuloslistan osallistujalistan tilalle. Pikkudetaljina täytyy mainita, että teemme tämän aina vasta sen tulosten lisäyksen jälkeen. Näen nimittäin painajaista siitä, että kirjoitan ensin lähdön otsikkoon TULOKSET-tekstin ja sitten ajattelen vasta kirjata tuloslistan, mutta tapahtuukin jotain. Kone kaatuu, talo palaa, kissa tuhoaa jotain tai muuten vain työ keskeytyy. Tällöin otsikossa siis lukee TULOKSET, mutta tuloksia ei olekaan vielä päivitetty! Sitten S näkee tämän eikä tarkista tuloslistaa sen enempää vaan toteaa: kas vain, tulokset on siinä, hyvä ja päivitetään.
Erityisen tärkeätä on huolehtia tuosta TULOKSET-merkinnästä myös silloin, jos jokin lähtö/luokka täyttyy ennen varsinaista kisapäivämäärää ja tulokset voidaan siis arpoa jo etukäteen.
Ja tietysti tähän liittyy myös se, että koko kisakutsun otsikkoon kirjoitamme "tulokset" vasta sitten kun kaikista lähdöistä on tulokset päivitetty!
Tuloslistaan lisäämme myös kunkin hevosen voittosumman sen nimen perään. Tämä siksi, että tuloksia kaivellessaan ei tarvitsisi skrollailla pitkääkin sivua edes takaisin tuloslistasta lähtölistaan tarkistamaan voittosumma ja sitten takaisin etsimään seuraavan hevosen sijoitusta. Nyt, kun lähdön viimeinen jää aina ilman rahaa, voittosummien merkintä jokaisen hevosen kohdalle selkeyttää myös sitä tilannetta, tällöin näkee heti, että hei, mun hevonen oli kolmas mutta saikin vaan 0v€.
Itse tuloksia etsiessäni tuskastun yleensä nimenomaan tähän seikkaan, että mistään ei näe, miten paljon kukin hevonen on lähdössä rahaa voittanut. Ylimääräistä työtähän voittosummien merkintä hevosille aiheuttaa, mutta mielestäni se on hyvinkin sen arvoista.
Pinkin laukkojen tuloslistasta näkyy myös perumis- ja yhdistämismerkinnät. Jos lähtö perutaan, sen otsikkoon kirjoitetaan PERUTTU, mutta osallistuneiden hevosten nimet jätetään osallistujalistaan. Tämä siksi, että siitä näkee heti, että hei, olen tuon hevosen ilmoittanut tuohon lähtöön, mutta lähtö peruttiin, joten minun täytyykin poistaa tuon hevosen sivulta kisamerkintä.
Tämä perustuu myös siihen, mikä meitä itseämme ärsyttää. Varsinkin niissä laukoissa, joissa meillä on paljon osallistujia, tarkistamme tulokset lähtö kerrallaan emmekä käy kaikkia hevosiamme läpi tarkistaaksemme, että onko se nyt osallistunut näihin laukkoihin. Jos siis jonkin lähdön kohdalla lukee peruttu ja hevosten nimet on poistettu, emme rekisteröi sitä millään tavoin, mutta jos meidän hevosia on tässä perutussa lähdössä ollut, niiden sivuille jää kummittelemaan lähtö, josta ei ole tuloksia tullut, koska emme tienneet tuloslistaa lukiessamme, että meidän hevosia oli perutussa lähdössä.
Lähtöjä yhdistellessä toimimme puolestaan toisin: kirjaamme lähdön otsikkoon, että tämä on yhdistetty lähtöön x ja siirrämme osallistujalistan lähdön x osallistujalistan jatkoksi.
Osa näistä jutuista saattaa kuulostaa mitättömiltä pikkuseikoilta, mutta korostan tässä edelleen sitä, että tällaista järjestelmää olen osin alitajuisestikin kehittänyt vuosien mittaan. En ole koskaan ollut mikään kovin aktiivinen kisajärjestäjä, Ionicissa tuli järjestettyä raveja tiuhaan joskus muinoin ja nyt Pinkin ja sitä ennen Gin Ahaltekin aikana laukkoja on pidetty usein. Silti satunnaisia kisoja on aina pidetty ja mikä tärkeintä: olemme aina S:n kanssa osallistuneet eri kilpailuihin ja turhan usein kiroilleet huonosti mietittyjä kisakutsuja. Niin että kisojen järjestäminen, kisoihin ilmoittautuminen ja tulosten etsintä ovat kyllä hyvin tuttuja meille.
Kannattaa aina myös muistaa se, että vaikka sitä itse ajatteleekin, että tuommoinen pikkujuttu nyt ei voi olla tärkeä, kyllä sitä jaksaa nyt tämän *yhden* sivun skrollata turhaan voittosummia etsiessä, monella tilanne on kuitenkin se, että hevosia ja kisakutsuja on paljon, jopa satoja. Silloin ei paljon naurata edes sen yhden kisasivun huono suunnittelu ja käytettävyys.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti