torstaina, tammikuuta 28, 2010

Laukkamietintöjä

LJ:n foorumilla, muissa laukkablogeissa ja täällä meilläkin on monesti pohdittu laukkamaailman epäsuhtaa siitä, että niin moni hevonen kilpailee grade-tasoilla ja että edes korkein taso G1 ei ole "mitään" kun melkein mikä tahansa jalaton karvapallo kilpailee G1-tasolla joka tapauksessa. Reaalimaailmassa vain ne parhaat pääsevät ylipäänsä grade-tasoille ja G1-tason kilpailut ovat vain todella parhaiden hevosten mittelöitä. Samaan kasaan liittyy ungraded-lähtöjen lähes täydellinen puuttuminen. Meidän ungraded-päiviä on nyt järjestetty säännönmukaisesti joulu- ja tammikuussa ja ne ovat keränneet vähän nihkeästi osallistujia, mutta aina nyt sentään muutamia on ollut omien hevostemme lisäksi joissain lähdöissä.

Niinpä mielessä kävikin, että jospa vaikka ensi CAS-vuoden alusta tekisimme muutoksen laukkajärjestelyihimme. Järjestäisimme laukkoja suunnilleen entiseen malliin, yleensä siis kolmet laukat viikossa, joskus vähemmän, joskus enemmän, mutta lähtötarjonta supistuisi maiden-, allowance- ja ungraded-lähtöihin. Grade-tasojen lähtöjä järjestäisimme ehkä vain kerran reaalikuussa G3-/G2-/G1-päivien muodossa.
Näin siis ykkösryhmäläisille, muista roturyhmistä en tiedä vielä, mitä niiden kanssa teemme, luultavasti jotain samansuuntaista. Tosin pohdintaa edellyttää se, pitäisikö ungraded-lähdöissä olla rajoitus, että vain maidenin voittaneet saisivat osallistua niihin. Nythän ne ovat täysin rajoittamattomia, mutta voisi olla kuitenkin järkevää rajata maiden-hevoset vain maiden-lähtöihin.

Tiedän, että tätä blogia lukee ainakin jokunen laukkapuolen ihminen, joten nyt kaipaisimme kommenttia siitä, että olisiko tällainen järjestely kannattavaa lainkaan ja toisaalta: vaikuttaisiko se mitenkään, koska vaikka Pink onkin yksi niitä ehkä aktiivisimpia laukkajärjestäjiä, emme me kuitenkaan ole ainoa ja luultavasti monet muut laukkajärjestäjät jatkaisivat nykyisellä linjalla, jossa grade-lähtöjä on tarjolla jatkuvasti ja allowancea vähän. Lisäksi myös kaipaisimme kommentteja tuohon ungraded-lähtöjen rajoitukseen.

4 kommenttia:

  1. Itsehän olen pyrkinyt Ameliessa nyt järjestämään monta eri mittaista lähtöä maidenia ja allowancea ja jättämään nuo G3, G2, G1-lähdöt vähemmälle, eli niin että joka kutsusta löytyy vain yksi G2 ja yksi G1.

    Ungraded-lähtöjä itse jotenkin karsastan, niissä kun ei siitä tasosta voi sanoa mitään. Ennen ilmoittelin maidenissa tahkoavia ug-lähtöihin, mutta nykyään skippaan ne kisat kokonaan.

    Eli minusta ainakin olisi hyvä, että nuo grade-lähdöt vähän vähenisivät ja maidenia ja allowancea olisi enemmän, niin saisi enemmän hevosiakin mukaan. Koska harvemmin siinä käy niin, että hevonen voittaa ensimmäisillä yrityksillä sekä maidenin että allowancen ja siirtyy suoraan G3-tason lähtöihin.

    Sekava teksti, pahoittelut siitä, mutta toivottavasti tästä mielipiteestä nyt sai jotain irti.
    Itse pyrin siis Ameliessa vieläkin pitämään ns. helppotasoiset lähdöt isommassa asemassa kuin grade-tason lähdöt, niitä tullaan järjestämään vähemmän ja sillä siisti. :)

    VastaaPoista
  2. Joo, tämä on huomattu Amelien laukoissa ja olemme erittäin, erittäin tyytyväisiä. Ensinnäkin siksi, että noita harvinaisempienkin roturyhmien hevosia mahtuu kerrankin mukaan maiden-lähtöihin tarpeeksi ja toisekseen siksi, että tosiaan noita helpompia lähtöjä on enemmän kuin grade-lähtöjä. Ainoa valittamisen aihe, että grade-lähtöjen matkat tuppaavat olemaan samat laukoista toiseen, esimerkiksi viitosryhmän G2-tasolle olisimme joskus halunneet lyhyttä matkaa (200-300m), mutta tarjolla on aina vain se 500 metriä tai mikä se nyt olikaan. Mutta murheensa tietysti kullakin.

    Mekin olemme miettineet tuon ungraded-tason sijoittumista noihin muihin nähden ja sinänsä se on vähän ongelmallista, koska ung-lähtöihin ilmoitetaan ykkösryhmässäkin niitä vasta radoille tulleita 2-vuotiaita ja toisaalta taas huonosti G3-tasolla pärjänneitä nelivuotiaita. Ei ole missään määrin reilua siis. Siksi mietin tuota, että ung-lähtöihin pitäisi saada se maiden-rajoitus että ne kaikkein kokemattomimmat keltanokat saataisiin pois noista lähdöistä. Tosin se ei olisi kyllä reilua sinänsä, koska on myös hevosia, jotka eivät sitä maidenia voita, vaikka olisivatkin jo 3-4-vuotiaita tai vanhempia. Onko niiden kilpailuttaminen sitten viisasta ylipäänsä missään starteissa, niin jää mietittäväksi...

    VastaaPoista
  3. Grade -lähtöjen vähentäminen ei kyllä olisi haitaksi, koska niitä järjestetään kuitenkin yleisesti niin paljon. Toisaalta, pitäisi myös miettiä niitä grade -tasoilla kilpailevia hevosia. Lähtöjen vähenemisestä kärsii varmasti ensimmäisenä niiden monipuolisuus. Pystytäänkö sitten enää tarjoamaan monipuolisesti ja riittävästi lähtöjä kaikkien eri matkojen/pohjien juoksijoille. Mitä hyvää lähtöjen vähtämisellä olisi, niin ehdottomasti ainakin tällä hetkellä se, että lähdöt keräisivät enemmän osallistujia. Enemmän osallistujia -> enemmän arvoa lähdön voittajalle ja sijoittuneille!

    Olen joskus aikaisemmin miettinyt sellaisia lähtöjä kuin Ungraded Specialit. Näissä lähdöissä olisi tuo jokin rajoitus. Rajoitukset voisi määrätä joko lähdön järjestäjä, tai sitten LJ:n sivuille olisi koottu erilaisia Special -lähtöjä. Tämä ajatus kuitenkin on sitten jäänyt vain ideapohjalle.

    VastaaPoista
  4. Nerith, tuo meidänkin suurin huolenaiheemme on, että mahtaako sitten löytyä monipuolisesti lähtöjä sinne grade-tasoille. Me kuitenkin taidamme tällä hetkellä olla likimain ainoa taho, joka varsinkin ykkösryhmälle järjestää säännöllisesti nurmilähtöjä ja toisaalta meillä on perinteisesti ollut paljon noita ääripäitä, hyvin lyhyitä matkoja tai sitten hyvin pitkiä. Näiden määrän vähentäminen ei houkuta, koska meillä on siinäkin oma lehmä ojassa, meillä on paljon noita muitakin kuin vain keskimatkojen juoksijoita.

    Meillä oli suunnitelmana sellainen, että voisimme järjestää kahden tyyppisiä ungraded-lähtöjä, maidenin voittaneille ja niille, jotka sitä eivät ole voittaneet. En tiedä olisiko se hyvä idea... Jotkut tiettävästi käyttävät ungraded-lähtöjä nuorten hevostensa "harjoittelulähtöinä", näin olivat jotkut vastanneet meidän blogin kyselyyn. En tiedä mitä näille pitäisi sitten tehdä, sinänsä hyvä idea kyllä ja toisaalta varsinaisia harjoituslähtöjä ei ole tarjolla lainkaan. Toisaalta se on taas hölmöä, koska ungradedin palkintorahat ovat huomattavasti korkeammat kuin maidenin ja sitä kautta nuoret varsat vähän niinkuin aloittavat "väärästä päästä" laukkauransa, jos ungradedista lähdetään.
    Tietysti voisi olla jopa tarjolla allowancen voittaneille suunnattu ungraded, joka taas tarjoaisi selkeämmin grade-lähdöille vaihtoehdon...
    Vaatii miettimistä.

    VastaaPoista