Puuttumatta sen enempää Virginian "matemaattisiin" pohdintoihin (ja siihen, että tuollainen pönttöily tuo häpeää koko insinöörikunnalle), esittelen metodin, jolla saadaan selvitettyä voitto- ja sijoitusprosentteja tarkemmin laukkahevosen niinsanottu hyvyys. Varmasti sama metodi sopii hyvin myös muihinkin lajeihin.
Tämä ei ole mikään uusi juttu, samankaltaista ellei peräti aivan samaa tekniikkaa lienee käytetty joissain arvokilpailusarjoissa, jossa on esimerkiksi viisi starttia ja starttien sijoituksista on jokaiselle hevoselle laskettu oma suhdeluku. Se jolla on ollut pienin suhdeluku eli joka on sijoittunut parhaiten suhteessa muihin, on ollut voittaja.
Kaava on yksinkertaisesti seuraava: lasketaan hevosen jokaisesta sijoituksesta ja lähdön osallistujamäärästä suhdeluku, ts. jaetaan sijoitus osallistujamäärällä. Jos sijoitus on jollain kerralla ollut vaikka 2/8, jaetaan 2 kahdeksalla ja saadaan 0,25. Jos hevonen on ollut lähtönsä viimeinen, suhdeluku on tietysti 1. Jokaisesta sijoituksesta siis lasketaan tämä suhdeluku ja kaikista suhdeluvuista lasketaan keskiarvo. Keskiarvo lasketaan siten, että summataan kaikki suhdeluvut yhteen ja jaetaan starttien lukumäärällä.
Sijoitusten suhdeluku on siis jotain välillä 0...1 ja mitä pienempi, sen parempi. Nyrkkisääntönä voisi vaikka pitää sitä, että jos suhdeluku on pienempi kuin 0,5 niin se on hyvä. Silloin hevonen on keskimäärin ollut starteissaan "paremmassa puolikkaassa". Käytännössä laukkapuolella pienin mahdollinen sijoitusten suhdeluku on 0,0667 (sileällä), koska osallistujien määrä on rajoitettu 15 hevoseen. Mutta jo alle 0,25 oleva suhdeluku on jo *todella* hyvä.
Esitän tähän erään vertailun, jonka tuossa nopsasti tein. Toinen verrokki on sileällä laukannut xx-ori RC Firestarter ja toinen risuesteruuna Sinewave GA. Molemmat ovat päättäneet jo uransa, Sinewavella on 25 starttia, Firella 19, molemmat ovat voittaneet G1-tasolla. Firellä on aavistuksen parempi voittoprosentti, 31,4% mutta sijoitusprosentti on "vain" 84,2%. Erittäin laadukas ori siis kyseessä. Sinewaven voittoprosentti on 28%, mutta sijoitusprosentti täydet sata. Pelkän sijoitusprosentin valossa Sine olisi siis selkeästi parempi, voittoprosentin perusteella arvioiden Fire olisi hieman parempi ja kokonaisuutena molempia katsoen oriit olisivat minun mielestäni aika tasavahvat, varsinkin kun starttimäärät ovat suunnilleen samaa tasoa.
Sinen tuloslistaa katsellessa kuitenkin herää kysymys, että onko se nyt oikeasti parempi hevonen kuin Fire tai edes samantasoinen, kun monessa lähdössä se on ollut viimeinen (3/3 tms) vaikka kuitenkin saanut sijoituksen.
Lasketaan molemmille oreille siis sijoitusten suhdeluku edellä esitetyn kaltaisesti. Käsin tehden siinä on melkoinen askarteleminen, mutta Excelillä homma hoituu nopsasti (voin laittaa seikkaperäiset ohjeet joskus tänne, jos jotakuta kiinnostaa). Tulokseksi saadaan Sinewavelle 0,64 ja Firelle 0,40. Ero siis on ihan selkeä, Firella on parempi suhdeluku ja jos katsotaan sen kalenteria, se onkin sijoittunut monta kertaa isojenkin lähtöjen kärkipäähän, toisin kuin Sinewave.
Tätä on kutsuttu myös kisa- tai kilpailuindeksiksi ja sille löytyy ihan laskurikin http://tulisielu.net/virtuaalisia/kisaindeksi.php joka helpottaa huomattavasti, jos ei hallitse excelin käyttöä :) Ainakin olen aina kuvitellut, että indeksi lasketaan juuri edellä kuvaamallasi tavalla.
VastaaPoistaKiitos Eilowy tästä tiedosta. Me ajattelimmekin että emme me nyt ole voineet keksiä mitään niin kauhean uutta ja ihmeellistä, mutta kun emme ole koskaan tutustuneet tuohon kisaindeksiin emmekä siis tienneet, mikä se on. Hienoa, että tuollainen laskuri on tehty, ei tarvitse alkaa Excelin kanssa säätää, jos ei halua.
VastaaPoistaOi, erinomaista! Itsellä käynyt monta kertaa mielessä katsellessa noita 2/2 yms. "sijoituksia", että jokin suhdeluku olisi prosentteja kuvaavampi.
VastaaPoistaNintsu
lasketaanko suhdeluku vaa rahasijotuksista ja voitoista vai kaikista starteista? voiskohan tollasta soveltaa ravimaailmaa?
VastaaPoistaKyllä sitä kisaindeksiä (ks. Eilowyn kommentti tuossa yllä) varmasti voi ravipuolellekin soveltaa. Se lasketaan tietenkin kaikista osallistumisista, muuten se antaa väärän kuvan hevosen tuloksista.
VastaaPoista