torstaina, tammikuuta 28, 2010

Nimistä taas lätisen

Näitä nimipohdintoja ja nimeämiskäytäntöjen esittelyjä sekä muuta hevosten nimiin liittyvää on täällä mietitty julkisesti jo varmaan niin paljon, että lukijoilta alkaa varmaan tulla koko aihe jo korvistakin ulos. Pahoittelen tilannetta, mutta sama juttu jatkuu edelleen. Hevosten nimeäminen ja nimien keksiminen on kuitenkin meille yksi suurimmista asioista, joita talliemme kanssa teemme. Ehkä sen ymmärtää, jos miettii että viime vuonna Ioniciin syntyi yli 400 varsaa, Gin Ahaltekinkin kasvatit lasketaan sadoissa, Pinkkiin keksittiin kymmeniä ja satoja suvuttomia laukkahevosia ja kaikille muillekin talleille keksittiin suvuttomia hevosia laumoittain. Hevosen keksiminen alkaa siitä, että sille keksitään nimi, kun rotu ja sukupuoli on päätetty.

Tällä kertaa ajattelin kirjoittaa laukkahevosten nimistä. Pinkkiin keksitään pääasiassa ykkös-, kolmos- ja viitosryhmän laukkahevosia sekä risuestehevosia. Kakkos- ja nelosryhmät kilpahevoset tulevat muilta talleilta, arabit ja harvat pintabianit ja appaloosat Ionicista, terskit samoin ja teket Gin Ahaltekistä. Muiden ryhmien hevoset ovatkin sitten pääasiassa suvuttomia hevosia, mutta nekin tarvitsevat nimet, jok'ikinen.
Onneksi varsinkin ykkösryhmän täysiveriset ja viitosryhmän quarterit, paintin, appaloosat ja quarabit ovat kaikki sellaisia rotuja, että englanninkieliset nimet kelpaavat mainiosti. Aika monella kolmosryhmänkin edustajalla on englanninkielinen tai ainakin sinne suuntaan oleva nimi. Niinpä laukkahevosten nimien keksiminen ei ole vielä osoittautunut tuskalliseksi. Lisäksi meitä lohduttaa suunnattomasti se, että eipä reaalimaailmankaan laukkahevosilla niin kovin ihmeellisiä nimiä ole.
Hyödyllistä on myös käyttää tuontitunnustamme GA:ta, joka tulee kaikkien keksittyjen hevosten nimien perään. Se on muuten kiva juttu siinäkin mielessä, että meiltä pois myydyt hevoset tunnistaa jatkossakin, jos niitä näkyy kisoissa tai muiden hevosten suvuissa.

Mutta ei se nimien keksiminen silti mitenkään yksiselitteistä ole, vaikkei kovia vaatimuksia nimille asettaisikaan. Joskus tulee keksityksi joitain varsinaisia aivopieruja, nimiä joista ei sitten pidemmän päälle oikeastaan tykkääkään. Tällaisia ovat ainakin Valance, Pharmaca, Got Discount, De Venoge, Poison Lemonade, Fruitfact, Water Rice, Weekly Sync ja Isis Zed täysiveripuolelta. Useimmat nimet ovat kyllä meistä kivoja tai ainakin kohtuullisen ok, joten kovin usein tällaisia ei tule keksittyä, onneksi!

Täysiveristen puolelle on tullut tuupattua monta formuloihin liittyvää nimeä: Mutta Missä On JJ, Senna, G Amati, Fittipaldi ja Ratzenberger ainakin. Formula-aiheiset nimet jotenkin sopivat laukkahevosille, hevosmaailman formulaykkösille. Siellä on vielä kasoittain käyttämätöntä potentiaalia: Alboreto, Alesi, Andretti, Ascari, Belmondo, Fangio, Farina, Arrows, Dallara ja niin edelleen.
Taistelemme kuitenkin kiusausta vastaan, ettei meille tulisi hevosta nimeltä Hameet Korviin Skotti. Vaikka toisaalta... Mikä jottei?

Yksi keino saada persoonallisia ja joskus todella toimiviakin nimiä on kirjoittaa sanoja yhteen ja näitähän meillä riittää: Notsohot, Postmanringstwice, Willbetreasure, Hackerattack, Anyoneoutthere, Bluemoonshine ja molempien suosikki Quinoaqueue. Näistä (kuten muistakin nimistä) muutamat ovat oikeastaan kivemman kuuloisia ääneen lausuttuina kuin kirjoitettuina, joitain voisi pitää jopa sanaleikkeinä. Gin on näissä hyvä, ei sinänsä yllätys, koska onhan englanti hänen toinen äidinkielensä (vaikkakin hän käskee aina huomauttaa, ettei se suinkaan tarkoita sitä, että hän osaisi englantia virheettömästi, varsinkaan kirjoittaa).

Viihdemaailma, musiikki ja elokuvat ovat tietysti inspiraation lähde, yläpuolella tuli mainittua jo Anyoneoutthere, muita selkeästi sarjoista, leffoista tai musiikkipuolelta napattuja nimiä ovat ainakin Seeley Booth, Kisskiss Bangbang ja Worthaboutapig.

3 kommenttia:

tiju kirjoitti...

Tobeornottobe on ehana muuten. :D

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Niin aivan, Tobeornottobe kuuluu samaan sarjaan kuin nuo Notsohot ja kumppanit, vaikka onkin walker eikä laukkahevonen. Se on eräs onnistuneimmista nimistä meidänkin mielestämme. Puhumattakaan siitä, että se tarjoaa hyviä ideoita varsojen nimille, varsojahan löytyy jo kolme: To Be Spicy Ion, To Be Free Ion ja Not To Keep Ion.

tijuana kirjoitti...

Ja pojantytär To Be Mine Ion. :) Ja pojantyttärentytät To Be Yours.