sunnuntaina, syyskuuta 12, 2010

Uusi ARJ

Aktiivisesta oman navan rapsuttelusta huolimatta olemme sentään tulleet tietoisiksi ARJ:n sääntömuutoksesta. Nyt on mukaan saatu myös tämä saddleseat-puoli, luokkia on siis myös sellaisille hevosille, jotka eivät mitään erikoisaskellajeja osaa, kuten arabi, hackney, friisiläinen, andalusia ja niin edelleen. Tämä on ehdottoman positiivinen asia, se laajenta näiden rotujen kilpailumahdollisuuksia ja toivon mukaan tuo myös lisää huomiota ARJ:lle ja ehkäpä myös "oikeille" askellajiroduille. Islanninhevosten luokat ja kilpailut pysyvät samoina, onhan niillä vankka esikuva issikkakilpailuista, joita järjestetään myös Suomessa ja ovat sitä kautta tutumpia kuin nämä muut askellajihevosten kilpailut.

Tietenkin uusi ARJ on vielä vähän lähtökuopissa ja sääntömuutoksestakin on kulunut vasta muutama päivä, joten jos homma on keskeneräinen, ei siitä parane vielä valittaa. Itse kuitenkin kaipailisin tarkempaa kuvausta näistä saddleseat-kilpailuista ja luokkien kulusta. Mennäänkö kentälle yksin, ryhmässä, mitä siellä tehdään, mitä tuomari arvostelee ja haluaa nähdä (näitä onkin jo sivuttu) ja muuta sellaista yleistä. Toisaalta missään vaiheessa ei mikään instanssi ole kyllä kuvaillut sitäkään, mitä tapahtuu näissä virtuaalimaailman slow gait- tai juoksukäyntiluokissa, niitä vain pidetään eikä kukaan ole keksinyt selittää, että millainen kilpailusuoritus siellä tehdään. Sen nyt tietysti voi päätellä että kyseistä askellajia tulee esittää, mutta miten.
Tai no, joskus vuonna 2004 Gin järjesti Ionicissa ARJ:n alaisia kisoja ja niissä oli mukana myös kuvaus kilpailun kulusta: käykää katsomassa vaikka 18.9.04 pidettyjen ARJ-kisojen kutsu. Nuo luokkakuvaukset on revitty ihan omasta päästä, en tiedä järjestetäänkö tuonkaltaisia kilpailuja missään millekään rodulle, mutta virtuaalimaailmassa sillä ei ole väliä, täällä tuollaisia voi järjestää. Nykyisin voisi ainakin pasoille ja kalliovuortenponeille lisätä luokkiin myös "alustan" päällä esiintymisen, reaalimaailmassa nämä rodut nimittäin joskus esitetään jonkin kopisevan alustan päällä (puuta, vanerilevyä tms), jolloin askellajin tahti kuuluu selkeästi.

Uuden ARJ:n rotulistakin vaikuttaa vähän keskeneräiseltä, mutta en osaa kyllä sanoa mitä sieltä puuttuukaan... No, Gaited Baroquen pitäisi ilman muuta kuulua ryhmään yksi, koska sanoohan jo rodun nimi (gaited!) että sillä tulee olla erikoisaskellaji tai useampia. Rotulistalta puuttuu kyllä useampikin harvinainen ja vähän tunnettu rotu, joita ei vielä virtuaalimaailmassa ole, mutta ehkäpä joskus joku näitäkin keksii aloittaa tuoda ja kasvattaa: Kentucky Mountain Saddle Horse, McCurdy Plantation Horse, Montana Travler, marwarinhevonen, Mountain Pleasure Horse, North American Single-Footing Horse, Racking Horse, Campolino ja Virginia Single-Footer nyt nopealla tsekkauksella. No hyvä, iso osa virtuaalihevostelijoista ei varmaan ole kuullutkaan näistä roduista, saati niistä monista muista, joilla saattaa olla erikoisaskellajeja. Kyllähän tuo ARJ:n lista kattaa nykyiset askellajihevosrodut varsin hyvin.

1 kommentti:

Tiju kirjoitti...

Kiitos kommenteista!

Lisäilin rotuja rotulistaan, gaited baroque oli kakkosryhmässä koska se on risteytys jolle ei ole omia luokkia koska askellajihan riippuu siitä minkä rotujen risteytys se on. :) Georgian grandelle tulikin tästä mieleen lisätä se sdb-luokkien avoimuuteen, nehän on saddlebredristeytyksiä.

Tarkempi luokkakuvaus olisi toiveissa itselläkin, mutta haluaisin sen olevan realistinen enkä päästä keksitty. Pitänee alkaa tuijottelemaan Youtubesta show-videoita. :)