torstaina, syyskuuta 16, 2010

Liian eksoottinen rotu?

Monet ovat tottuneet näkemään Ionicissa mitä ihmeellisempiä karvakasoja ja onhan toki totta että meiltä löytyy paljon harvinaisiksi luettuja rotuja. Terskit, knabstrupit, kladrubit, frederiksborgit, irlannintyöhevoset, kalliovuortenponit ja monet muut ovat kuuluneet ihan virallisiin kasvatusrotuihin, niitä on siis vakavissaan meillä kasvatettu ja yritetty kehittää linjoja eteenpäin. Joidenkin kohdalla on onnistuttu, joidenkin kohdalla innostus on lopahtanut. Näiden lisäksi sekalaisten rotujen osiosta löytyy yhtä ja toista eksoottisempaa: sleesianhevosia, orlov-rostoptshineja, kisbereitä, iomudeja, mangalargoja, aztecoja, warlandereita, murgenhevosia, hackneyponeja ja vaikka mitä muuta.

Meille siis kelpaa kaikki, mitä harvinaisempi rotu, sen varmemmin sitä meiltä löytyy.
Väärin.

Uskokaa huviksenne, mutta meillä on lopulta aika tiukat rajat sille, mitä otamme Ioniciin ja mitä emme. Tärkein kriteeri on se, että rodun täytyy olla meille jollain tavoin tuttu. Monet rodut tietysti ovat, kiitos S:n pitkällisen rotuharrastuksen, joka ei vieläkään ota talttuakseen vaikka Hevosmaailma.net onkin vähän telakalla (ollut jo kauan). Mutta maailmasta löytyy paljon rotuja, joista vain ei ole tarpeeksi informaatiota tarjolla.
Yksi hyvä esimerkki on ban-ei, jota jotkut yksittäisen harrastajat ovat olleet tuomassa virtuaalimaailmaan kauan, vaikkei se ole koskaan ottanut oikein tuulta siipiensä alle. Luulisi helposti siis, että me ottaisimme näitä riemusta kiljuen vastaan. Mutta ei, meidän tiedot ban-eista ovat varsin heppoiset eikä mistään tahdo oikein löytyä enempääkään. Kuvatkin olisivat aina plussaa, että näkisi ihan oikeasti millaisia otuksia ne ovat. Mitä tähän mennessä olen nähnyt, virtuaalimaailman ban-eillä on aika usein piirretyt kuvat. Onhan se toki kylmäverinen, joten niille on laitettu sellaiset standardikylmäveristen kuvat. Meille se ei riitä.
Samankaltaisia rotuja riittää: muut japanilaiset ponirodut, indonesialaiset rodut, kiinalaiset rodut, intialaisistakin roduista useimmat, afrikkalaisista melkein kaikki ja aika moni venäläinenkin rotu.

Sitten on tietysti niitä rotuja, jotka tunnemme hyvinkin, mutta emme vain pidä niistä. Suomenhevonen ja lv-ravuri ovat perinteisesti olleet meidän molempien ei-kiinnosta-listalla, tosin ravureitahan meillä oli vähän aikaa, mutta ne olivat pääsääntöisesti orlovilaisia, seassa muutama ranskalainen ja kaikki amerikkalaiset olivat peitsareita. Friisiläinen ja haflinger olivat myös aikaisemmin jonkinlaisessa pannassa, mutta nythän meiltä löytyy muutama kappale molempia emmekä ole siitä suuremmin kärsineet (ja tunnustan, että on Ionicista sen historian aikana löytynyt muutamakin suomenhevonen...). Monet muut kylmäveriset ovat myös sellaisia, ettei niitä ole koskaan tullut lopulta hankittua, vaikka periaatteessa ehekä kiinnostavatkin. Ja nekin vähän raskaat kv:t mitä meillä on, ovat säännönmukaisesti unohduksissa. Onneksi virtuaalihevoset eivät kärsi. Esimerkiksi poitou olisi ihan kauhean kiva, vuosia sitten sain niistä ison määrän kuviakin, seasta löytyisi perusvärien lisäksi myös hallakkovärejä ja päistärikköjä, joten edes värien tylsyys ei olisi kiusana. Jostain syystä vain ei ole tullut koskaan hankittua kuin muutama yksilö.

Ei ole hauskaa olla näin rajoittunut, varsinkin kun on vuosien mittaan kai onnistunut profiloitumaan virtuaalimaailman harvinaisten rotujen jonkinlaisena toteemipaaluna, mutta ei voi mitään. Jää meille silti satoja rotuja, joita voisimme mielihyvin ottaa talliimme. S noita joskus jo vähän listasikin.

1 kommentti:

Tijuana kirjoitti...

Aivan samoilla linjoilla olen itsekin! Minusta rodusta täytyy kyllä löytyä jotain tietoa ja kuvia. En usko että kukaan oikeasti voi ihastua johonkin eteläindonesianirokeesiponiin jos ei tiedä siitä juuri mitään eikä ole koskaan nähnyt yhtäkään kuvaa siitä - vaikuttaa enemmänkin lähinnä erikoisuudentavoittelulta kaivaa ne kaikkein tuntemattomimmat rodut joista kukaan ei varmasti koskaan ole kuullut ja sitten esitelmöidä niistä rotunsa ensimmäisinä edustajina virtuaalimaailmassa.

Hämmentävän samoilla linjoilla olen myös kylmäveristen suhteen. Ei kiinnosta oikein yhtään, ACD:tä toki löytyy mutta muuten ei kiitos. Friisuja ja haffujakin mulla on, mutta en kyllä tykkää sitten yhtään niistä! :D