torstaina, joulukuuta 15, 2011

Joulukalenterin luukku 15: jos musta ei olekaan musta?

Tämä ei oikeastaan liity virtuaalihevosiin, mutta värien periytymiseen kylläkin, joten menköön tässä blogissa tämän kerran. Törmäsin näet Sukupostissa ori Veksaukseen, joka on todella komea musta ori.

Musta, niin. Jokainen voi itse noista kuvista katsoa, miten musta se on. Jossain kuvassa nyt vähän rusehtavaa sävyä, mutta mustilla se ei ole erityisen harvinaista, varsinkaan kesäaikaan.
Mutta kun katsoo Veksauksen vanhempia, huomaa että molemmat ovat raudikoita ja joka paikassahan on toitotettu, että rautias + rautias on aina rautias, ei ikinä ruunikko eikä varsinkaan musta. Lisäksi koko suku on täynnä erisävyisiä raudikoita, joten kyse ei voi olla mistään väärästä tunnistuksesta vanhempien kohdalla, sillä tuskin neljän sukupolven aikana olisi tunnistettu kaikkia ei-rautiaita värejä väärin. Aika monella esivanhemmalla on värikuvakin, josta voi itse käydä katselemassa raudikoita.

Mietin kovasti, että mikä tämä juttu oikein voi olla. Sehän horjuttaa perusgenetiikan perusteita! Paitsi tietenkin, jos isä tai emä on väärä. Tokko sellaista kuitenkaan tapahtuisi. Katselin läpi Veksauksen varsat, niitä on 11 kappaletta tällä hetkellä ja yllättäen kaikki rautiaita. Tilastollisesti vähintään 50% mustan hevosen varsoista pitäisi olla joko mustia tai ruunikoita. Yhtä lukuunottamatta kaikkien varsojen emätammat ovat rautiaita. Ja rautias + rautias on aina rautias...
Lisäksi se joukon yksi ruunikkotamma on genotyypiltään Ee-Aa, jos vanhempien väritunnistukset pitävät paikkaansa ja sellainen ruunikko yhdistettynä rautiaaseen oriin tuottaa 50% todennäköisyydellä rautiaan varsan.

Voisiko siis olla niin, että Veksaus olisikin todella, todella tumma rautias? Kuvista sitä on mahdotonta sanoa, todennäköisesti ei auta yhtään vaikka hevosen näkisi ihan luonnossakin. Suvun puolesta se on kuitenkin ainoa vaihtoehto ja jälkeläisten perusteella erittäin todennäköistä. Värienkään maailmassa kaikki ei ole aina sitä, miltä se näyttää, tässä taitaa olla ihan kouriintuntuva todiste siitä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olisipa mukava saada tietää vaikka labratestin avulla, onko tuo oikea musta vai ei, mutta niin tuskin tulee tapahtumaan. Voihan tuo hyvin tumma rautiaskin vain olla, sillä on yksi melko tumma jälkeläinenkin: http://www.sukuposti.net/hevoset/tuulensuun-siila/727549

Eetuperkele kirjoitti...

Miksipä ei, ovathan vanhemmatkin molemmat tummanrautiaita. Aika jännä silti, feikkimusta hah.

S kirjoitti...

Katselin tuota Anonyymin laittamaa linkkiä Tuulensuun Siilasta ja varsakuvissahan se on ihan selkeä raudikko. Vanhempana sitten taas sekin menisi (kulo)mustasta. Yleensä varsakarva onkin vaaleampi kuin mitä hevonen tulee aikuisena olemaan ja harmi ettei Veksauksesta ole varsakuvia SuPossa, en pitäisi ihmeenä etteikö sekin olisi voinut olla vaaleampi ja selkeä rautias.