maanantaina, maaliskuuta 04, 2013

Angloarabien kuvat

Ioniciin syntyi loppukesällä useampiakin angloarabeja. Aika suuri osa niistä on ihan ensimmäisen polven risteytyksiä, emä englantilainen täysiverinen, isä arabi. Kuten otsikko viittaa, niille pitäisi kuviakin keksiä jossain vaiheessa. Ja minä en löydä mistään uskottavia kuvia tai ainakaan sellaisia kuvia, joita haluaisin.

Olemme Ginin kanssa keskustelleet usein angloarabeista ja niiden rotuleimasta ja rakenteesta. Meidän tarkoitus on kasvattaa sellaisia angloja, joiden suvussa on enimmät puolet täysiveristä ja arabia taas vähemmän. Näinhän se on usein reaalimaailmassakin, ainakin jos puhutaan suoritushevosista. Ja toisaalta osassa angloarabeja se arabi on korvattu rotevammalla ja urheilullisemmalla shagyalla. Meillehän tuli yksi shagyaori, mitähän mahtaisivat kanssavirtuaaliharrastajat sanoa, jos käyttäisimme sitä arabin tilalla ja ohella angloarabijalostuksessa? Tosin angloarabi kiinnostaa niin kovin harvaa, että varmaan saisimme tehdä sen kanssa ihan mitä lystäämme ilman että siitä kukaan jaksaa äläkkää nostaa...

Siis angloarabi-kuvien hevoset eivät saisi mielellään olla kovin arabimaisia. Olisi kuitenkin toivottavaa, että arabisuku näkyisi edes vähän, erityisesti päässä ja kaulassa, mieluusti myös takaosassa. Rivipuoliveristen kuvat eivät yleensä kelpaa, ne ovat yleensä liian tukevia ja toisaalta niistä puuttuu vaadittava jalous ja täysiverisiltä tuleva rohkea ilme. Vaikka on kyllä myönnettävä, että aika moni reaalimaailman angloarabi on kovin puoliverityyppinen. Eikä kaikilla ole erityisen tasaista lautastakaan, saati sitten kovin jaloa päätä, ei vaikka olisi ensimmäisen polven risteytys.

Ja sitten kun näkee muiden omistamilla angloarabeilla kuvia, joiden hevosista paistaa läpi molemmat kantarodut, mutta jotka eivät ole liioitellusti kumpaakaan, rakenne moitteeton ja tavoite saavutettu: hevosessa yhdistyvät molempien rotujen parhaat rakennepiirteet. Missä puussa noita kuvia oikein kasvaa, kun minä en niitä löydä?

–S

Ei kommentteja: