maanantaina, maaliskuuta 25, 2013

Hippoksen kuvapankki

*update*
Juttu on nyt saatu päätökseen tältä erää; sain itse Hippokselta vastauksen palautteeseeni enkä ole ollut ainoa, vaan asiaa on puitu myös ht.netissä. Asia on juuri kuten sivuilla sanotaan: kuvia saa käyttää, myös virtuaalitalleilla, ellei toisin ilmoiteta. Kuvat on tarkoitettu alunperin medialle, mutta harrastajia ei olla haluttu kuitenkaan sulkea pois ja toisaalta Hippos ei halua alkaa kuvapankissaan rajata joitain käyttötarkoituksia pois. Yksinkertaista ja helppoa. Tällä kertaa riviväleihin ei oltu kätketty mitään virtuaalitallivastaisia salasanomia.

Koko sotku olisi kokolailla vältetty, jos virtuaalihevostelijat eivät olisi niin jumalattomia pilkunviilaajia tekijänoikeuksien kanssa ja joku olisi foorumeilla levittänyt huhua kuvien käyttökiellosta virtuaalitalleilla. Että kiitti vaan heillekin. Minä kuitenkin toivon, että se oli tehty kuitenkin parasta tarkoittaen ja hyvässä uskossa.

*update päättyy*

Suomen Hippos tarjoaa hienon kuvapankin, jonka kuvat on sivulla olevan tekstin mukaan tarkoitettu "– – median vapaaseen käyttöön sekä alasta kiinnostuneiden henkilöiden katseltavaksi ja käytettäväksi". Koskeeko tämä nyt sitten virtuaalitalleja, saako kuvia käyttää virtuaalitalleilla ihan suoraan, pitääkö kysyä kuvaajalta lupa erikseen sitä varten vai saavatko virtuaalihevostelijat unohtaa koko Hippoksen kuvapankin ja mennä ruinaamaan kuviaan muualta? Tästä vallitsee tällä hetkellä kohtuullisen vankka epäselvyys, jota taas on ht.netissäkin käsitelty.

Periaatteessa tuo pääsivun teksti antaa ihan suoraan luvan käyttää kuvia virtuaalitalleilla. Virtuaalihevostelija on mielestäni "alasta kiinnostunut henkilö", joka saa siis vapaasti kuvia käyttää ja samoin mielestäni virtuaalitalli ei ole mainos tai vastaava, kuvan käyttö virtuaalitallilla ei tuota kuvan käyttäjälle taloudellista hyötyä. Leena Kahisaaren kansio on näemmä merkitty tekstillä "Kuvien käyttö virtuaalitalleilla kielletty!" ja se on selkeää asiaa se, vaikka suurin osa virtuaalihevostelijoista tietää jo muutenkin, ettei Kahisaari anna kuviaan virtuaalitalleille. Hyvä kuitenkin, että asiasta erikseen vielä kerrotaan, ei tarvitse kenenkään turvautua mutuun. Niin, koska yhden kansion kuvien käyttö virtuaalitalleilla näin kielletään, siitä tulee väkisinkin mielikuva, että muiden kansioiden kuvia sitten saisi käyttää virtuaalitalleilla, kun sitä ei ole erikseen missään tai mitenkään selkeästi kiellettykään.

Mutta saako? Pidemmän aikaa on liikkunut virtuaalipuolella juoruja, että vastoin sivulla annettua ohjeistusta kuvien käyttöön virtuaalitalleilla pitäisi pyytää erikseen kultakin kuvaajalta lupa. Nyt viimeisimpänä (ehkä? en ole seuraillut tätä keskustelua niin kovin aktiivisesti) huhuna liikkui se, että kuvien käyttö virtuaalitalleilla olisi kokonaan kiellettyä tai että se tultaisiin kieltämään. Vaikuttaako tämä niihin, jotka ovat kuvaajilta erikseen luvan pyytäneet ja saaneet, ei ole tietoa ja Hippos on asiasta kovin, kovin hiljaa.

Toisaalta ymmärrän, että kuvaajat ovat varmasti tympiintyneet siihen, että sähköposti on täynnä kuvakyselyjä, sillä meitä virtuaalihevosharrastajia riittää. Marsupienen teettämään virtuaalihevos-aiheiseen kyselyyn vastasi viime syksynä 420 ihmistä ja VRL:ssä jäseniä on lähes 13 000 (tosin suurin osa ei varmaan ole kovin aktiivisia). Harrastajia siis on aika paljon ja koska kyseessä on varsin yhteisöllinen harrastus, lähtevät erilaiset huhut liikkeelle helposti ja tavoittavat nopeasti kymmeniä ja satoja harrastajia. Koska kuvien luvat halutaan sataprosenttisesti kuntoon, moni katsoo parhaaksi varmistaa Hippoksen kuvien käytön omalla tallillaan suoraan kuvaajalta itseltään. Tarkoitus on siis hyvä, eivät virtuaaliharrastajat lähettele sähköposteja pelkkää ilkeyttään, mutta jos näitä sähköposteja tulee kymmeniä ja satoja, niin alkaahan se kuvaajia tympiä, se on ymmärrettävää.

Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että Hippoksen tiedotuksessa on hieman parantamisen varaa tässä suhteessa tai ehkä pikemminkin Hippoksessa ei olla selvillä siitä, millaisia huhuja ja juoruja virtuaalimaailmassa liikkuu sen kuvapankista ja kuvien käytöstä virtuaalitalleilla. Jos Hippoksen kuvapankin etusivulla olisi selkeästi kerrottu, miten virtuaalihevosharrastajien pitää kuvien kanssa menetellä, se taittaisi siivet enimmiltä huhuilta ja saattaisi helpottaa kaikkien asianosaisten elämää.
Ei sen tarvitse olla kovinkaan kummoinen tekstinpätkä, mikä riittäisi selventämään asiat kunnolla:
– "Kuvien käyttö virtuaalitalleilla on sallittua, ellei kansion tai kuvan yhteydessä toisin mainita."
– "Kuvien käyttö virtuaalitalleilla on sallittua, paitsi jos kyseessä on Leena Kahisaaren ja kuvaajan xxx ottama kuva."
– "Kuvien käyttöön virtuaalitalleilla tarvitaan lupa kuvaajalta itseltään."
– "Kuvien käyttö virtuaalitalleilla on kielletty."

Minä ainakin toivon, että ne huhut siitä, ettei kuvia saisi virtuaalihevosilla jatkossa käyttää, olisivat vääriä, koska Hippoksen kuvapankki on todella upea paikka ja siellä on todella hienoja kuvia. Emme ole toistaiseksi käyttäneet Hippoksen kuvia Ionicissa, mutta mieli kyllä tekisi. Kuitenkin tämä epävarmuus siitä, ovatko kuvat luvallisia virtuaalihevosille on meitä estänyt ja toisaalta emme halua olla se seitsemässadaskolmaskymmenesyhdeksäs p*rkeleen virtuaaliheppailija-kakara (tämä ei ihan aina jaksa kolmikymppistä naurattaa, mutta itsepähän olen harrastukseni valinnut), joka taas ruikuttaa niitä kuvia jollekin leikkitallilleen. Minusta kuitenkin on väärin, jos kuvien käyttö tullaan kieltämään siksi, että käyttöehdoissa on ollut epäselvyyksiä virtuaalitallien kohdalla tai sen takia, että kuvaajat eivät halua vastata enää yhteenkään kuvalupa-postiin. Tämä on johtunut nimenomaan siitä, että tiedotus kuvien käytöstä virtuaalitalleilla on ollut aika olematonta ja ilmeisesti eri harrastajat ovat saaneet erilaista tietoa eri tahoilta. On jokseenkin epäreilua, jos Hippos "rankaisee" virtuaalihevosharrastajia siitä, että se itse on tiedottanut asioista puutteellisesti. Mutta toisaalta selkeä ja täydellinen kieltokin olisi ehkä parempi kuin nykyinen juupas-jaapas-eipäs-saapas – vehtaaminen, mitä virtuaalimaailmassa on meneillään.

Mutta voihan olla, että tämä koko teksti on ihan vain pelkkää hiustenhalkomista ja huhujen toistoa. Ehkä Hippos on tiedottanut kuvapankin käyttöehdoista riittävästi, kun etusivulla lukee: "Suomen Hippos ry:n ylläpitämän kuvapankin kuvat on tarkoitettu median vapaaseen käyttöön sekä alasta kiinnostuneiden henkilöiden katseltavaksi ja käytettäväksi." Ehkä virtuaalihevostelijat siis ovat vain ylivarovaisia uskoessaan kaikenlaisiin juttuihin, joita foorumeilla liikkuu Hippoksen kuvapankista vaikka kaikki tarpeellinen kuvista ja niiden käyttöehdoista on jo kuvapankin etusivulla sanottu.

–S

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Teillähän on oma sivutila tai tuo millä sivunne ovat, kun osoitteessa ei ole mitään weebly/webs ym? Miten paljon se maksaa, kun tarvitsette aika paljon tilaa varmaan ja millä tarjoajalla olette/kenelle maksatte?

S + Gin kirjoitti...

Hevosmaailma.net - domain asustelee Neutechin hoivissa, hinta on n. 100€ per vuosi (meillä on käytössä jokin vanhempi paketti, hinnoittelu ja ominaisuudet poikkeavat siis nykyisin tarjolla olevista paketeista).

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos paljon tiedosta! :) Onko muuten mitään sanottavaa ko. paikasta onko ollut hyvä? Onko tarvinnut selvitellä ongelmia paljon vai onko ollut kivutonta?

S + Gin kirjoitti...

Olen ollut Neutechin asiakas yli 10 vuotta ja ei ole muuta kuin pelkkää hyvää sanottavaa. Tosi luotettava, ei ole ollut katkoja, laskutus toimii jne. En ole viime vuosina tarvinnut asiakastuen apua, kun meillä ei ole juuri muuta kuin tavallisia html-sivuja, mutta silloin kun tarvitsin, tukea sai sähköpostitse suomeksi ja yleensä todella ripeästi. Edullinenhan tuo Neutech ei ole moneen muuhun vastaavaan palveluntarjoajaan verrattuna, mutta itse kyllä suosittelen.

Anonyymi kirjoitti...

Selvä, kiitos vielä, kuulostaa kyllä hyvältä!

Tuire N. kirjoitti...

Vaikka ymmärtääkseni nykyään taidatte molemmat pyöriä ht.netissä enemmän tai vähemmän, ajattelin silti linkitellä tänne Elisan topikin, jossa hän kertoo Hippoksen kannan kuvien kopioimiseen.

S kirjoitti...

Kiitos Tuire, tuo Elisan viestiketju on mennyt kyllä ohitse meiltä, mutta toisaalta sehän ei kerro oikeastaan mitään uutta. Noinhan siellä kuvapankin sivuilla sanotaan ja on lukenut jo pitkään. Ongelma tässä olikin se, että huolimatta tästä juuri ht.netissä on liikkunut erinnäisiä huhujenlevittäjiä (luultavasti kylläkin toimineet hyvässä uskossa), jotka sanovat ettei niitä saisi käyttää virtuaalitalleilla tai pitäisi kysyä lupa tai jotain muuta ja virtuaalihevostelijat ovat halunneet sitten pelata varman päälle näiden kuva-asioiden kanssa, vaikka siellä nyt aika selkeästi seisookin teksti, että saa kopioida ellei toisin ilmoiteta.

Mutta tämä on hyvä uutinen meillekin, aina meidänkin talleilla tarvitaan uusia kuvia ja jos on hienoja kuvia komeista hevosista tarjolla vapaasti kopioitaviksi niin mikäs sen parempi. Mielestäni Hippos ansaitsee kyllä tästä kuvapankistaan kiitokset virtuaalihevostelijoiden puolesta. Minusta siellä on kovin hienoja kuvia tarjolla ja tuo kuvapankki helpottaa varmasti monen virtuaaliharrastajan elämää.

- S