tiistaina, maaliskuuta 19, 2013

PIP toukokuu - sarjan alku

Pretty In Pink - arvokilpailusarjan ensimmäinen osakilpailu juostiin tänään ja tulokset ovat jo tulleet. Täytyy sanoa, että vähän takkuinen alku kilpailusarjalla, ainoastaan 2-vuotiaille tammoille tarkoitettu G3-lähtö sai suht kivasti osallistujia, niitä oli peräti yhdeksän. Ehkä se, että kyseessä ei ole suhteutettu arvonta verottaa osallistujia, ei haluta pilata parhaiden hevosten statistiikkoja. Toivon silti, että jatkossa osakilpailuihin osallistuisi enemmän tammoja, esimerkiksi kolmen hevosen minilähdössä on vaikeata saada kisaindeksi alle 0,45:n, mikä on vaatimus voitolle. Ja ensi vuodelle pitää kehittää jonkinlainen suhteutettu systeemi.

Mietin tässä tuota suhteutettua ja ajattelin ensin, että käyttäisin samaa kuin LJ:n arvonnoissa käytetään, mutta toisaalta PIP ei ole niin tärkeä ja merkittävä arvokilpailu kuin vaikkapa TC ja BC. Ja koska PIP on arvokilpailusarja, joka perustuu osakilpailujen kisaindeksiin, voisi kisaindeksiin perustuva suhteutettu arvonta olla ihan sopiva sitä varten. Esimerkiksi suhteutettu arvonta voisi olla, että osallistumisen yhteydessä tulisi ilmoittaa hevosen sijoitukset viidestä viimeisestä startista tähän malliin (Juvenilessa voisi riittää 3 viimeistä starttia):
3v xx-t Pink Argentine - om. Pink (6/7, 1/6, 5/5, 8/8, 2/6)
Näistä viimeisimmistä sijoituksista laskettaisiin kisaindeksi ja sen mukaan saisi lisänimiä arvontaa varten:


ki < 0,25 = 4 nimeä 0,25 ≥ ki < 0,5 = 3 nimeä 0,5 ≥ ki < 0,75 = 2 nimeä ki ≥ 0,75 = 1 nimi Esimerkkitapauksessa tamman kisaindeksi on 0,6714 ja se saisi siis kaksi nimeä arvontaa varten. Kisaindeksissä on minusta se hyvä puoli verrattuna pelkkiin sijoituksiin, että sija 3/3 on laukkaurheilussa sijoitus, vaikka se on myös viimeinen sija ja jos lähdössä on 4 hevosta tai vähemmän, kaikki sijoittuvat. Jos katsotaan pelkkiä sijoituksia, 3/3 on arvokas, mutta jos lasketaan kisaindeksi, sillä saa 1:n (huonoimman). Niinpä kisaindeksi ei suosi niitä, jotka ovat sattuneet pieniin lähtöihin toisin kuin sijoituksiin perustuva laskutapa. Toisaalta se antaa myös hieman armoa isoihin startteihin, sillä sija 1/2 on tismalleen samanarvoinen kuin 7/14. Mutta sitten tuohon PIP-sarjan ensimmäiseen päivään. Noin yleisesti ottaen meillä meni aika kehnosti, voitto- ja sijoitusprosentit jäivät alle keskiarvon (lisää) ja kakkossija oli päivän sana. Meidän 35:stä osallistuneesta hevosesta peräti 8 tuli lähtönsä toiseksi. Voittoja tuli kuitenkin 4 ja koska kaksi niistä tuli PIP-lähdöistä (Semistayer ja Dirt Miler), niin ei tässä auta valitella kuitenkaan hirveästi. Tästä on mukava lähteä jatkamaan sarjaa eteenpäin!

–S

2 kommenttia:

Silent kirjoitti...

Tuo kisaindeksi suhteutettu arvonta kuulostaa vallan mainiolta idealta!

S + Gin kirjoitti...

Niin, se olisi ainakin erilainen ja toisaalta se ei syrjisi niitä, joilla ei ole vielä sitä tarvittavaa 5 starttia vaan sen voi laskea vähemmästäkin starttimäärästä. Mistä tuli mieleen, että jo koko PIP-sarja voitaisiin järjestää siten, että kokonaiskilpailun voittoon ei tarvittaisi kaikkia neljää starttia vaan jos hevonen on osallistunut kolmeen starttiin, sekin riittäisi. Luulen, että tässä loppuvuodesta järjestän jonkin kokeilustartin tuon kisaindeksin käytöstä.

Se vain mietityttää, että suinkaan kaikki laukkaharrastajat eivät merkitse tuloslistaan startin osallistujamäärää vaan vain minkä sijan hevonen on saanut. Se varmasti tekee tällä tavoin suhteutettuihin startteihin osallistumisen hankalammaksi, kun täytyy osallistumisvaiheessa kaivaa ne starttien osallistujamäärät esiin. Se taas saattaa vähentää osallistumishalukkuutta ja kun nytkään ei ole turhan paljon hevosia mukana PIP-lähdöissä.