torstaina, maaliskuuta 28, 2013

Rakennearvostelu: welsh part-bred –ori

Virginiahan on näitä rakennearvosteluita blogiin kirjoittanut, mutta ajattelin minäkin sotkea siihen soppaan lusikkani. Aion näet ryhtyä VSN-tuomariksi itsekin. Kokeen eka osa on lähetetty jo Christa W:lle, katsotaan milloin ja miten siitä lähdetään etenemään. En usko, että minulla suurempaa hätää olisi sen kanssa, kuitenkin nuo rakenneasiat ovat kokolailla tuttuja, vaikken olekaan julkisesti niihin puuttunut.

Kuitenkin ensimmäiseksi arvosteltavaksi ajattelin ottaa welsh part-bred –ori Mithrim Dawnin, jonka kuva ei laadullisesti ole sieltä parhaasta päästä, mutta mielestäni kuitenkin riittävä rakennearvosteluun. Pisteytys menee samalla tavoin kuin VSN-näyttelyissä eli kymmenestä rakennekohdasta pisteet 0-5.

Yleisvaikutelma: 3p
Hieman korkeajalkaisen näköinen, se pudottaa pisteitä nelosesta. Muuten tuo on minun silmääni ihan miellyttävän näköinen poni.

Rotuleima: 4p
Mielestäni hyvä, on ponimaisen näköinen ja kuitenkin kevyt, siro ja hyvä ratsu.

Sukupuolileima: 4p
On ihan oriiksi uskottavissa, vaikkei ehkä olekaan maailman maskuliinisin ilmestys.

Pää: 4p
Kuvan laatu takkuaa juuri pään kohdalla eniten, mutta muodoltaan hyvä, jalo, ponimainenkin, sopivan kokoinen verrattuna kaulaan ja runkoon.

Kaula: 4p
Pitkä, päänliittymä nähtävästi riittävän ohut, ei missään tapauksessa massiivinen, kaukkinensa hyvänmittainen ja -muotoinen ratsuponille.

Etuosa: 2p
Säkä on vähän piirteetön. Lapa pystyhkö, ei paljoa mutta sen verran että rokotan pisteistä näinkin paljon. Lapa on kyllä kivan pitkä, joten 3 pistettä voisi olla perusteltu. Ratsuponille etuosa kuitenkin on tärkeä.

Runko: 3p
Selkä hieman notko, runko voisi olla tiiviimpi ja lanne lyhyempi vaikka ei se nytkään mitenkään paha ole. Rungossa on hyvää sen syvyys.

Takaosa: 5p
Mukavan pyöreämuotoinen, lautanen hyvä, hännänkiinnitys korkealla, kulmaukset hyvät, lihaksikkaaltakin näyttää. En löydä kerrassaan mitään vikaa tästä.

Etuset: 2p
Pitkät, varsinkin sääri ja etusääri on kovin kapea polven alta. Tätä pidetään ratsuilla virheenä ja varsinkin kun suvussa pitäisi olla welshiä, joiden oletetaan olevan varsin tukevajalkaisia. Asennoissa en näe vikaa.

Takaset: 3p
Takaset näyttävät sopusuhtaisemmilta, sääret eivät ole liian pitkät. Kinner kuitenkin on aika suora.

Yhteensä: 34/50p
Minä en jakaisi tälle mitään palkintoja, jos se vaikka jossain VSN-luokassa sijoittuisikin 4 parhaan joukkoon. Tosi kaunis poni kyllä minusta ja osin myös hyvärakenteinen, mutta nuo puutteet mitä rakenteessa on ovat minusta kohtuullisen vakavia.

–S

Ei kommentteja: