perjantaina, lokakuuta 25, 2013

Frederiksborginhevosen rotumääritelmä ja rakennearvostelu

Frederiksborginhevosen rotumääritelmä löytyy tanskankielisenä rotuyhdistyksen nettisivuilta. Tässä siitä suomennos, ei 100% tarkka eikä varsinkaan virallinen. Omat kommentit suluissa.


Tavoitteena on jalostaa keskikokoisia, sopusuhtaisia hevosia, joilla on hyvä sukupuoli- ja rotuleima.

Melko kaunismuotoinen, ilmeikäs pää. Korvat sijoittuneet kauas toisistaan. Niska riittävän pitkä, päänliittymä hyvä. Kaula keskimittainen ja hyvin asettunut (lapoihin?).

Hyvin sijoittuneet (pitkät, loivat?) lavat, erottuva säkä.

Lihaksikas, melko tasainen, keskipitkä selkä ja lanne. Keskipituinen, lihaksikas ja pyöreämuotoinen lautanen, häntä hyvinsijoittunut (suht korkealle?).

Lihaksikas takareisi. Kintereet selväpiirteiset, kuivat ja hyvässä kulmassa.

Lihaksikas kyynärvarsi. Etupolvi selväpiirteinen ja kuiva. Keskipitkät etusääret.

Keskimittaiset, joustavat vuohiset. Hyvämuotoiset kaviot.

Liikkeet energiset, suuret, joustavat, rytmikkäät, hyvä työntö takaa kaikissa askellajeissa.

Kaikki värit sallittu. Valkoiset merkit päässä ja jaloissa sallittu.

Orien ihannekorkeus: 164-169 cm
Tammojen ihannekorkeus: 160-165 cm


Tämän perusteella olen sitten arvioinut meidän frederisborg-ori Westerdals Nimbusin rakenteen VSN:n pistejärjestelmän mukaan. (0p - EVA tai 100% huono; 1p - huono; 2p - välttävä; 3p - kohtalainen; 4p - hyvä; 5p - erinomainen)

Yleisvaikutelma: 4,5p
Yleisvaikutelma on minusta hyvä: ryhdikäs, näyttävä. Varsin sopusuhtainenkin se on. Tarpeeksi kauan kun tuijotan kuvaa olen näkevinäni siinä lievää pitkärunkoisuutta ja -jalkaisuutta, mutta kokonaisuuteen se ei vaikuta häiritsevästi.

Rotuleima: 4p
Minulle ja myös Virginialle frederiksborgin rotuleima on aina ollut vähän vaikea määritellä. Osa niistä on hyvin "geneerisen" näköisiä hevosia, joskus muinoin Virginian järjestäessä leikkimielisiä rotuarvauskilpailujaan erästä frederiksborgin kuvaa luultiin jopa suomenhevoseksi. Nimbuksenkaan kuva ei nyt suoranaisesti huuda "Hei, minä olen frederiksborg!", mutta kuitenkin tuo on mielestäni varsin uskottava frederiksborgiksi, siksi neljä pistettä.

Sukupuolileima: 4,5p
Mielestäni hyvin selvä ori, on ilmeikkyyttä ja ryhtiä. Tätä kuvaa olisi vaikea uskoa tammaksi.

Pää: 4,5p
Ehdottoman hyvä pää, sopusuhtainen verrattuna muihin ruumiinosiin, ilmeikäs. Frederiksborgit eivät perinteisesti ole olleet niitä kaikkein kaunispäisimpiä hevosia, mutta jonkinlaista jaloutta on oreilta ainakin syytä olettaa ja tämä mielestäni täyttää sen vaatimuksen kyllä täysin.

Kaula: 3,5p
Pituus on hyvä, liittynyt lapoihinkin ihan kivasti (ei noista lavoista parempaakaan saa), ryhdikäs, lihaksikaskin, sopiva oriille kyllä tällaisenakin, mutta olen nähnyt joskus parempiakin. Päänliittymä jää varjoon, mutta sen perusteella mitä tästä voi muuten päätellä, siinä voisi olla toivomisen varaa, ei ole niin avoin kuin olisi suotavaa.

Etuosa: 3p
Säkä on ok, matalahko, mutta erottuu kuitenkin ja on pitkä. Ratsulle ihan kelpo esitys. Lapa on pitkä ja lihaksikas, mutta aika pysty. Nämä ovat kuitenkin vaunuhevosena aikaisemmin käytetyn frederiksborgin "tyyppivikoja" enkä rokota niistä tämän enempää.

Runko: 4p
Tämä on hyvä, on syvyyttä, lihaksikkuuttakin, ylälinja on hyvä. Ainoa, mistä voisi huomauttaa on ihan lievä avorunkoisuus. Runko on myös melko pitkä, ei pahasti (ja sekin lukeutunee noihin "tyyppivikoihin"), mutta kokonaisuus on kuitenkin sen verran kelvollinen, että neljä pistettä minulta.

Takaosa: 4,5p
Lautasen pyöreästä muodosta voidaan keskustella, mutta muutenhan takaosa on oikeastaan erinomainen. Hyvät kulmaukset, lihaksikas, lautanen on pitkä, häntä kiinnittynyt varsin nätisti.

Etuset: 1,5p
Näkyvät valaistuksen takia vähän huonosti, mutta näissä tuntuu olevan yhtä ja toista vikaa. Takanojoiset, lievästi sapelissa, pystyhkö vuohinen ja kyynärvarren lihaksikkuudessakin olisi ehkä parantamisen varaa. Säärten pituus on ok, tukevuutta mahdoton arvioida.

Takaset: 1,5p
Sääret ja vuohiset käytännössä EVA. Reisi ja koipi ovat pitkiä, lihakset mielestäni riittävät. Kintereet näyttävät asiallisilta, mutta kulmaa vaikea arvioida. Säärten pituus hyvällä mielikuvituksella ok, sääret ovat myös vankat sieltä, mistä niitä näkee edes vähän.

Yht: 35,5/50p
Selkeästi siellä kohtalaisen (30p) paremmalla puolella. Jalkojen huono näkyvyys ja ongelmat pudottavat pisteitä aika pahasti, muutenhan tuo on erittäin hyvä hevonen rakenteeltaan ja pistemäärä huitelisi helposti lähellä 40 pistettä, ehkä jopa ylikin, jos olisi oikein hyväasentoiset jalat. Mutta jakaisinko tälle CH:ta tai RCH:ta? Hyvä kysymys, mieli tekisi, koska eittämättä hyvä hevonen, mutta toisaalta taas jalkojen pisteet ovat niin alhaiset ja jalkojen sekä kuvan ongelmat ovat niin huomattavat, että olisi kyllä syytä jättää jakamatta. Pistemäärä kuitenkin on sen verran korkea, että jossain VSN-luokassa ori voisi olla melko korkealla ja jättää niukasti taakseen sellaisia hevosia, jotka ilman muuta ansaitsisivat RCH:n. Nämä ovat aina vaikeita tilanteita, kun hevoset menevät "väärään" järjestykseen: rukatako pisteitä vai antaako RCH:ita hieman "liian" avokätisesti...

–S

Ei kommentteja: