keskiviikkona, lokakuuta 23, 2013

Gulastra plume

Gulastra plume (plume: töyhtö, kiehkura; tässä lyhenne GP) on suhteellisen harvinainen kuvio, jossa hevosen häntä on osittain tai kokonaan valkoinen tai ainakin selkeästi vaaleampi kuin muu karva. Kyseessä on kuitenkin eri kuvio kuin rabicano, jossa valkoinen väri näkyy pienimmillään vain hännäntyvessä, mutta laajana voi levittäytyä päistärkarvaisuutena ympäri runkoa ja kaulalle asti. GP-kuvion ei tiedetä lisäävän päistärkarvaa ja se voi esiintyä hännässä niinkin, että hännän tyvi ja yläosa ovat tummat, mutta alaosassa jouhet ovat vaaleat, mikä siis poikkeaa rabicanosta. Joillain GP-kuvioiduiksi väitetyillä hevosilla on hännän lisäksi myös harja vaalentunut, mutta ovatko ne GP-kuvioisia vai jotain muita, on ainakin omasta mielestäni hieman kyseenalaista.

Niin tai näin, GP voi olla hyvinkin hankala nähdä ja tunnistaa, sehän ei esimerkiksi näy mitenkään niissä väreissä, joissa häntä on tai voi olla jo muutenkin ainakin osittain valkoinen, kuten liinajouhinen rautias, hopeavärit, kimo, voikko, tuplavoikot, ja erilaiset kirjavat. Myös hallakkoväreihin yhdistyessään pieni GP-kuvio voi jäädä huomaamatta ja tunnistamatta hallakkoväristen muutenkin kaksivärisestä hännästä. Toisinaan häntä, kuten myös harja ja joskus myös peitinkarva muuten voi haalistua esimerkiksi kesällä auringonpaisteessa ja senkin voi teoriassa sekoittaa GP-kuvioon. Ja jotta asia olisi vieläkin hankalampi, ainakin yksi lähde väittää, että GP näkyy parhaiten nuorella hevosella ja hännän väri voi tummua iän myötä.

GP-kuviota ei tiettävästi ole tutkittu tieteellisesti lainkaan toistaiseksi ja siitä tiedetään kovin vähän. Sen on epäilty olevan mahdollisesti jonkinlainen hyvin minimaalinen sabinokuvio. Tämä epäilys saattaa johtua siitä, että GP:tä esiintyy arabeilla ja arabeilla tunnetusti ei esiinny muita kirjavuuskuvioita kuin sabinoa. Sabinohan on osoittautunut hankalaksi väriksi, kun sabinon näköisiä kuvioita voi ilmeisesti aiheuttaa useampi kuin yksi geeni ja variaatiot ovat suuria. Valkohäntäinen Gulastra plume voisi hyvin mennä tähän kategoriaan myös. Lisäksi useilla suht selkeästi GP-kuvioisilla hevosilla on jaloissa ja päässä valkoisia merkkejä, ei ehkä aina niin laajoja, että niitä perinteiseksi sabinoksi uskoisi, mutta kuitenkin.
Itse tosin huomasin tässä netistä löytyviä – valitettavan harvoja – GP-kuvia selaillessani, että ainakin joissain kuvissa GP:ksi väitetty vaaleahäntäinen hevonen on samalla myös villiruunikko ja sama toisin päin: joillain villiruunikoilla näyttäisi olevan vaaleampaa väriä hännässä, toisinaan myös harjassa. Osa villiruunikoista kuitenkin on mustajouhisia enkä toisaalta itse tunne villiruunikkoa sen paremmin, että voisin mennä väittämään sen mahdollisesti aiheuttavan jouhien vaalenemista.

Gulastra plume -kuvio on saanut nimensä Gulastra-nimiseltä arabioriilta (Astraled - Gulnare; Rodan), joka itse oli tummahko rautias ilman GP-kuviota, mutta jonka jälkeläisissä on väitetty olevan jonkin verran GP-kuvioituja hevosia. Itse en ole tätä väitettä tutkinut, Gulastra oli syntynyt vuonna 1924, sen jälkeläisten kuvia on kovin vähän saatavilla, kaikki mustavalkoisia ja niistä jälkeläisistäkin jonkinlainen osa on kimoja. Vanhoista arabeista löytyi ainakin pari kappaletta, jotka voisivat vaatimattomien kuvien perusteella olla GP-kuvioisia: tammat Rose Of Sharon ja Riyala (i. Astraled), mutta niitä varmasti löytyisi enemmänkin, jos vain jaksaisi kaivaa. GP-kuviota esiintyy myös englantilaisilla täysiverisillä, joten Gulastralla tuskin on mitään tekemistä kuvion alkuperän kanssa, Gulastran aikaan ei täysiverisiin enää risteytetty arabia (olettaen että täysiveristen GP-kuvio olisi lähtöisin arabeilta). GP:tä on sanottu esiintyvän arabien ja täysiveristen (ja näiden peruina myös puoliveristen) lisäksi ainakin welsheillä ja clydesdalenhevosilla.

Lopuksi vielä muutama kuvalinkki.

  • Vocas: McLain Wardin ratsastamalla Vocasilla (Hors La Loi II - Musterd M; Voltaire) on hännässään selkeä valkoinen alue, mutta tyvi taas on tumma. Vocas muuten on tummanrautias, vaikka tässä kuvassa voisi mennäkin ruunikosta. Googlen kuvahaulla Vocasista ja sen hännästä löytyy muitakin hyviä kuvia.
  • Tunnistamaton täysiverinen: tässä on myös hyvin selkeä esimerkki Gulastra plumesta.
  • Tunnistamaton hevonen: ainoa tietämäni kuva mustasta hevosesta, jolla on GP-häntä tai ainakin sen näköinen.
  • Majodian Desert Flower: varsakuvassa häntä on selkeästi vaalea, mutta myöhemmin tamma on hyvinkin mustajouhinen. Myös villiruunikko. Voisi olla GP.

Lähteet:

–S

Ei kommentteja: