lauantaina, joulukuuta 14, 2013

Joulukalenteri 14: miten turha se hiiren kakkospainikkeen esto oikeasti on

Joku anonyymi kommentoija vetäisi taas herneen nenäänsä, kun kehtasimme kritisoida hiiren kakkospainikkeen estoa. Palkokasvin imppaamisen syynä oli se, että se oikean napin esto kuulemma oikeasti estää kopiointia tai ainakaan lapset eivät sitä osaa kiertää ja me inhottavina aikuisina (tämä piti taas mainita!) ihmisinä nyt sitten houkuttelemme kiltit piltit paheen tielle. Myös pedofiilikortti käytettiin jo aikaisemmin.

Ehkä me olemme todellakin keskittyneet liiaksi vain itseemme tässä asiassa.
Sehän nimittäin ei ole alunperin meidän idea, että tuommoiset estot eivät auta mitään tai että ne ovat turhia ja tyhmiä. Ei kuulkaa, sitä mieltä on aika moni muukin. Ja sitä mieltä ollaan oltu jo yli 10 vuotta, että kyseessä ei ole mikään ihan uusi asia. Luojan kiitos virtuaalitalleilla on todellakin päästy tästä idioottimokasta lähes kokonaan eroon, mutta aina joku jaksaa näemmä kitkuttaa.

Tässä kuitenkin lähdeaineistoa taustatueksi ynnä tietenkin mehukkaimmat lainaukset. Näidenkin kirjoittajat ovat useimmissa tapauksissa aikuisia ihmisiä ja kun englanniksi kirjoitetaan, on lukijajoukko paljon suurempi kuin meidän pienellä suomenkielisellä blogilla:

SitePoint: Don’t Disable Right Click!
"It’s annoying!"
"It’s pointless!"
"It’s unprofessional!"
"It’s insulting!" (Tässä on muuten hyvä huomautus siitä, että suurin osa kävijöistä tulee sivulle tekemään jotain ihan muuta kuin kopioimaan kuvia. Miksi siis kiusata heitä?)

Web Page Mistakes: Disable Right Click
"If you don’t want people to steal your stuff, don’t put it on the internet." (ikävää mutta totta)
"I think everyone who disables right click should be -- banned from making websites." (kommenteista voi lukea koko version)

Half-Elf on Tech: Don’t Bother Disabling Right-Click
"If I then view the page source, I get the URL of your image, load that into a new browser window, and download your stuff. Or I can drag-and-drop the image to my desktop, if you disable view-source. Those don’t work? Why not check the cache of what my browser automatically downloaded when I visited your page? Or how about a screen shot of what’s active on my screen right now? That’s all stuff I can do without even needing to be code-savvy."

Fog Creek Software: Why disable right-click on web pages?
"Stupidest thing ever."
"I've seen 12 year old girls "borrow" images from sites using [right-click disabling]."

Lifehacker: RightToClick Enables Right Clicking on Sites that Disable It
Tässä siis esitellään Firefoxiin saatava lisäosa RightToClick, joka disabloi kakkospainikkeen estoja. Me emme todellakaan ole ainoita, joita tämä ottaa nuppiin. Tuo lisäosa ei nimittäin ole meidän tekemä, siltä varalta, että joku niin erehtyi luulemaan.
Tämän saa Firefoxiinsa seuraavasti: valitse Työkalut-valikosta (Tools) Lisäosat (Add-Ons) - Lataa lisäosia (Get Add-Ons) ja hakukenttään kirjoita "RightToClick". Saat sieltä hakutuloksia ja joukossa on myös tuo RightToClick - lisäosa. Sen voi asentaa ilmaiseksi, mutta se vaatii selaimen uudelleenkäynnistyksen. En kyllä suosittele tuota käyttämään, se ainakin laajimmilla asetuksilla teki Google Mailin käyttöliittymästä käyttökelvottoman.
Vastaava laajennus on saatavana myös Chromeen, nimeltään Allow Right Click. En testaillut sitä, miten se toimii.

Expertise Not Evangelism: Websites that disable right-click: stupid, ineffective and just plain wrong
"Kind of like taking away the f, u, c, and k keys off every keyboard in order to prevent people from typing naughty words, it breaks far more than the issue it's trying to prevent."
"Disabling right-click kills user experience"

TycoonTalk keskustelufoorumi: How to disable right click in html
"You'd better forget about it."
"All that does is piss people off"
"there's no point"
"Make a site as user-friendly as possible."
"you cannot "protect" anything you put on the net"

Intothedarkroom: How to disable Right-Click
"we think this is a complete waste of time, and all it will do is remove real, existing, helpful information found in the browser right-click menu"

About.com: Disable No Right Click Scripts
"A no right click script does nothing of the sort but it may interfere with your navigation of their site in – – browsers where it does anything at all."

Stack Overflow: How do I disable right click on my web page?
"DON'T DO IT."
"If it's out of some misplaced belief that you can protect your source code or images that way, think again: you can't."

Koodikielellä: Kuvien "kopiointiesto"
"Se on rasittava."
"Se ei välttämättä toimi"
"Se on helppo kiertää"
"Se loukkaa lukijoitasi"
(Tämä ei ole meidän ylläpitämä blogi.)

Koodikielellä: Kuvien "kopiointiesto" 2
"paljoakaan järkeä tällaisen scriptin käytössä ei ole"
(Tässä postauksessa kuitenkin neuvotaan se tuskattomin vaihtoehto eli missä kakkospainike on disabloitu vain kuvien päällä, ei koko sivulla. Tämän voi vielä hyväksyäkin, muttei sekään mitään auta.)

warp.povusers.org: WWW-sivujen ärsyttävyydet / Mozillan ylistystä tai Näin teet webbisivustasi mahdollisimman ärsyttävän
"Tämä on pahinta häiriköintiä mitä sivu voi tehdä"
"Hiiren oikea nappi on olennainen osa selaamista"
"Oikean napin toiminnallisuuden estäminen tai hankaloittaminen on pahimmanlaatuista webbiterrorismia mitä vain voi olla."
(Tämäkään saitti ei ole meidän ylläpitämä eikä teksti meidän kirjoittama.)

Pointti ei ole edelleenkään se, että kuvien luvaton käyttö netissä olisi meistä laillista tai edes hyväksyttävää, mutta että tuolla kakkospainikkeen estolla ei sitä asiaa auteta vaan haitataan paljon kaikkea muuta. Eikä tämän faktan esilletuomisesta kannata meille mussuttaa, kun ei se ole meidän ideamme alunperinkään.
Muistutan kuitenkin, että kuvien kopiointi on 100% sallittua. Se on se luvatta julkaiseminen, mikä on kiellettyä. Kuka tahansa saa kopioida mistä tahansa minkä tahansa kuvan omalle tietokoneelleen kunhan ei julkaise sitä missään (tietynlaisen kuvamateriaalin hallussapito on kyllä laitonta, mutta meidän blogi käsittelee virtuaalihevosia ja hevoskuvagallerian saa tehdä).

- S

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jotenkin tuntuu tyhmältä mesota tästä aiheesta, kun ehkette te kuole jos virtuaalitallilla on estetty kuvien kopiointi ja se ei ole merkittävä osa netin selaamista käydä jollain virtuaalitallilla...? Muualla ymmärränkin nuo mielipiteet, mutta että tässä taas te aikuiset ihmiset osoitatte ettei teillä ole muuta tekemistä kuin valittaa lasten harrastuksen "epäkohdista" ja jatkaa vielä asian hokemista, vaikka ette pääse tässä yhtään eteenpäin, kun asia vain on näin: esto estää paljonkin, vaikka se on nörttien mielestä vain kiusa, ettekä te halua sitä uskoa.
Edelleen on niitä aikuisiakin jotka eivät sitä osaa käyttää (on paljon ihmisiä jotka käyttävät nettiä paljon kevyemmin eivätkä opi kiertämään moniakaan netin ihmeitä), vaikka kuinka tästä riehuisitte ja uskottelisitte itsellenne olevanne ainoita tässä asiassa oikeassa olevia ja haluatte saada siitä ylemyydentunteenne. Teillä ei nähtävästi ole kovin mielekästä tekemistä elämässä, kun täällä tarvitsee ottaa sydämen asiaksi muiden tekemisten morkkaaminen, kun se ei edes vaikuta teihin?
Lisäksi on hyvin omituista, että niin itsevarmana tästä räksytätte, kun poistelette ja piilottelette tästä aiheesta tulleita kommentteja? Seisokaa sanojenne takana ja kestäkää saamanne palaute _aikuiset ihmiset_ :]
Ps. nuo etsimänne kommentit ovat tosiaan hyviä normaaleja nettisivuja ajatellen, mutta virtuaalihevosten sivuilla ei paljoa tarvitse tehdä kuin käydä? Kerrassaan kummallista, kun ette ymmärrä asiayhteyksiäkään.

S + Gin kirjoitti...

Kas niin, me nyt seisomme sanojemme takana ja julkaisemme tämän kommentin.

Aloitetaanpas alusta. Kyllä, me emme kuole siihen jos jollain virtuaalitallilla on estetty kakkospainikkeen käyttö (ei siis kopiointia missään määrin, pidetään edes termit johdonmukaisina). Kuoleman vetäminen tällaiseen asiayhteyteen on kuitenkin erittäin huonoa huumoria, koska vastoin epäilyjäsi, meillä on myös muuta elämää ja elämään liittyy aina kuolema.

Lasten harrastus ei ole enää ihan pelkkä lasten harrastus, siinä olet väärässä. Keski-ikä on 17 vuotta (en sanoisi 17-vuotiasta enää lapseksi, teini tai nuori sellainen pikemminkin on) ja meitä yli 18-vuotiaita on yhä enemmän ja enemmän. Tästä oli olemassa ihan tilastodataa, Marsupieni teki aiheesta kyselyn reilu vuosi sitten, mutta tulokset esittelevä pdf ei taida nyt olla netissä. Sen saa varmastikin pyytämällä Marsupieneltä, täytyy varmaan laittaa mailia asiasta.

Korostan edelleen, että tuo esto ei estä mitään. Ei siis yhtään mitään, sitä on turha inttää. Kuten esittelimme blogipostauksessa, kolmella neljästä selaimesta sai kuvan kopioitua tästä ns. estokoodista huolimatta suoraan. Jos siis osaa klikata kuvan päällä kakkospainiketta, kuvan saa useimmissa tapauksissa kopioitua ilman mitään kikkoja.
Lisäksi tässä blogissahan nyt on sitten jaettu jo ohjeet kädestä pitäen, miten sen kuvan saa kopioitua, koska kuvan kopioiminen omalle koneelleen on luvallista ja laillista, ja se kaikille sallittakoon.

Myönnämme, että meidän virhe tässä asiassa on se, että käytämme molemmat pääselaimena Operaa, joka näyttää nuo esto-pop-upit ja niin ollen me häiriinnymme noista estokoodeista. Eli asia koskee meitä ja vaikuttaa meihin.

Me kuitenkin olemme oikeassa tässä asiassa emmekä yksin, siitä tosiaan voi lukea noilta linkitetyiltä sivuilta. Ne kommentit ovat hyviä ajatellen mitä tahansa nettisivuja, sillä mitä virtuaalitalli on muuta kuin nettisivu, ihan normaali nettisivu?
Lisäksi joistain näistä nettisivujen eli virtuaalitallien tekijöistä saattaa tulevaisuudessa tulla niitä, jotka tekevät muitakin nettisivuja. Silloin on hyvä, että on harrastuksensa parissa oppinut välttämään suurimpia typeryyksiä.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvin te sivuutatte ensimmäisen kommentin pointit, olette selvästi sokaistuneet omasta mielipiteestänne ettekä ymmärrä mitä teille sanotaan. Kannattaa myös vähän opetella elämään, kun vedätte niin kummallisia juttuja kommentteihinne, että mietityttää kannattaako teidän oikeasti edes jakaa mielipiteitänne asioista kun kaikki ei tunnu olevan ihan vaatimusten tasolla ihmisten kanssa asioidaksenne... Noh mikä kunkin yöunet takaa mutta toivotaan joidenkin viimein tajuavan mitä olette heiniänne kun juttujanne lukisivat ajatuksen kanssa. Minäkin täällä toivon joulupukilta että ihmiset oppisivat menemään itseensä ja tajuaisivat virheensä. Yksi ainut toive vain.
Loppukuittaus: se koodi toimii, miksi minä tiedän niin paljon ihmisiä jotka ovat vasta kertomani jälkeen tajunneet että sen voisi kiertää. Oho, on niitä ihmisiä jotka ei osaa, mikä ei mene jakeluun? Aina saa ihmetellä miten ihmiset vaan jankkaavat onnessaan mielipidettään totuutena, pelottaa mihin tämä nykyasenne johtaa kun aikuisetkin tällä tolalla...

S + Gin kirjoitti...

Me jaamme mielipiteitämme, kiitos vain kysymästä ja seisomme niiden takana ellemme näe aihetta muuttaa mielipidettämme. Tässä tapauksessa et ole esittänyt vielä yhtään kelvollista syytä, miksi edes harkitsisin moista. Mielipiteiden jakamista varten meillä on blogi, jota näemmä sinäkin luet ilmeisesti juuri niiden mielipiteiden takia. Lisäksi on ehkä hieman hätiköityä tehdä minkäänlaisia johtopäätöksiä nykyasenteesta yhden tai vielä kahdenkaan aikuisen perusteella.

En ole missään vaiheessa väittänyt suoraan, etteikö olisi olemassa ihmisiä, jotka eivät osaa kiertää tuota kakkospainikkeen estoa. Kyllä heitä on, itsekin tiedän ainakin pari. No, jokainen kuitenkin löytää yksinkertaisella haulla esimerkiksi meidän blogiin, jossa neuvotaan ihan kädestä pitäen, miten kuvan saa kopioitua estosta huolimatta.

Kopiointihan ei ole rikos eikä vähäisimmässäkään määrin mitään sellaista, mitä pitäisi kieltää tai estää. Toistan nyt itseäni tässä, mutta se on fakta, ei mielipide. Kuvan julkaiseminen ilman asianmukaista lupaa on väärin, mutta sitä tuo kakkospainikkeen esto ei auta millään tavoin. Siihen auttaa valistus tekijänoikeuslaista ja valistusta taas on saatavilla virtuaalimaailmassa yllin kyllin, jos vain osaa kysyä. Mekin olemme yrittäneet kantaa oman kortemme siihen kekoon, joten et voi meitä varsinaisesti syyttää siitä, että meidän mielestämme kuvien luvaton käyttö olisi jotenkin ok. Ja sehän tässä ongelmana on, ei kakkospainikkeen käyttö.

Mutta vaikka kävijä olisi maailman kädettömin idiootti, saa hän kohtuullisen suurella todennäköisyydellä kuvan kopioitua estosta huolimatta. Eihän siihen tarvita muuta kuin osata klikata kakkospainiketta kuvan päällä. Kuten aiemmassa blogipostauksessa on selitetty ihan kuvien kera, ei se esitelty estokoodi toimi Firefoxilla eikä IE:llä, ja huonosti se toimii Operallakin. Koodeja on erilaisia olemassa, mutta mikään niistä ei ole 100% varma kaikilla selaimilla.
Miten siis koodi, joka ei toimi, estää yhtään mitään, siihen minä vielä haluaisin vastauksen.

Haluaisin tietää, että missä kohtaa tässä on se virhe, mistä minun pitäisi oppia jotain ja että miksi minun useilla argumenteilla perusteltu mielipiteeni on väärä, kun taas sinun mielipiteesi on oikea, vaikket ole esittänyt sen tueksi kuin epämääräisen, perustelemattoman väitteen, joka on kumottu tässäkin kommentissa jo kertaalleen.
Haluaisin nähdä myös ulkopuolisia lähteitä, jotka tukevat väitettäsi siitä, että kakkospainikkeen esto vähentää tekijänoikeusrikkomuksia tai että siitä ei ole surffaajalle haittaa. Minä tuossa esitin jo noita ulkopuolisia lähteitä omalle väitteelleni.
Minä lupaan vaihtaa mielipidettäni, poistaa kaikki tätä aihetta koskevat blogipostaukset ja pyytää vielä julkisesti anteeksi, jos pystyt esittämään tieteellisesti tutkittua faktaa väitteesi tueksi. Silloin sinun mielipiteesi ei ole mielipide vaan fakta ja minä olen auttamatta väärässä oman mielipiteeni kanssa, koska yksikään noista minun esittämistä lähteistä ei ole akateeminen eipä perustu tutkimustietoon. Mutta yhtään aikaisemmin en mielipidettäni vaihda enkä sen puolustamista lopeta. Pallo on nyt sinulla, hyvä anonyymi.
Toivottavasti jaksoit lukea tänne asti ajatuksen kanssa. Tässä vielä loppukevennys, jos alat tuskailla sitä, miten me jaksamme inttää.