sunnuntaina, joulukuuta 08, 2013

Joulukalenteri 8: Tetrarch-, Birdcatcher- ja Bend Or -täplät

Joskus hevosilla voi olla karvassa tummia tai vaaleita täpliä ilman että kyse on tiikerinkirjavuudesta. Näitä täpliä voi esiintyä niilläkin roduilla, joilla kirjavuutta ei esiinny. Nimensä ne ovat saaneet täysiveriorien mukaan. Näille kaikille on yhteistä se, että tiettävästi niitä ei ole tieteellisesti tutkittu ja niinpä esimerkiksi niiden periytyminen on hämärän peitossa.

Tetrarch-täplät
Tetrarch- eli Chubari-täplät ovat peitinkarvassa esiintyviä valkoisia laikkuja, suurempia kuin Birdcatcher-täplät. Niitä kuvaillaan yleensä munanmuotoisiksi ja -kokoisiksi. Nimensä kuviointi on saanut täysiveriori The Tetrarchilta, joka oli varsana valkoisin täplin kuvioitu musta, mutta kimoutui myöhemmin. The Tetrarch periytti täpläkuviotaan ainakin jossain määrin eteenpäin ja useimpien nykyisten Tetrarch-kuvioitujen täysiveristen/puoliveristen suvusta löytyy tämä ori. Kuviointia löytyy muiltakin roduilta, esimerkiksi arabianhevoselta, joten se ei ole sidoksissa täysiveriperimään. Usein Tetrarch-täplät näyttävät yhdistyvän kimoon.
Tetrarchilla täpliä oli paljon joka puolella ruumista, mutta täplien määrä voi vaihdella ja joillain Tetrarch-kuvioiduiksi epäillyillä hevosilla ei ole kuin vain yksi täplä. Täplien rajat eivät aina ole ihan selvät, niissä voi olla varjostusta, mutta ne ovat muodoltaan yleensä hyvin säännöllisiä.

Tässä linkkejä muutamien Tetrarch-kuvioitujen (tai ainakin siltä näyttävien) hevosten kuviin:
Kelston Sinatra, nuori, kimoutumassa oleva irlannintyöhevonen
Munfin Midnight Rebel, toinen nuori irlannintyöhevonen, tämäkin mahdollisesti tulee kimoutumaan
Mumtaz Mahjal, The Tetrarchin poika
Capitano Paul Z, tämä lienee se kuva, johon ainakin puoliveriharrastajat ovat törmänneet

Birdcatcher-täplät
Birdcatcher-täplät ovat myös valkoisia täpliä muuten tummassa peitinkarvassa, mutta ne ovat kooltaan pienempiä kuin Tetrarch-täplät, yleensä sellaisia sormenpään kokoisia tai siitä vähän isompia tai pienempiä. Toisinaan täplät voivat olla hyvinkin pieniä ja tällöin englanninkielisissä maissa käytetään termiä "Birdcatcher ticks".
Tämä kuvio on saanut nimensä täysiveriori Birdcatcherin mukaan, mutta kuten Tetratch-täpliäkin, Birdcatcher-täpliä esiintyy muillakin roduilla, myös arabeilla. Birdcatcherillä itsellään sanottiin olleen valkoista päistärkarvaa kupeilla ja ilmeisesti muuallakin ruumiissaan, mahdollisesti se oli myös rabicano. Kuvio myös periytyi oriin jälkeläisille.
Birdcatcher-täplät näyttävät usein olevan hyvin selvärajaisia täpliä, mutta hyvin pieni kuviointi ei tietenkään ole niin selkeätä.

Esimerkkikuvia:
Willbespynow, ruunikko täysiveritamma, jolla on paljon melko isoja Birdcatcher-täpliä
Oletettavasti arabitamma, jolla on myös melko paljon Birdcatcher-täpliä
Muutama kuva, jossa hevosilla on vain muutamia hyvin pieniä täpliä.

Bend Or -täplät
Bend Or -täplät ovat perusväriä tummempia, yleensä melko selvärajaisia laikkuja hevosen peitinkarvassa. Englanninkielisissä maissa niitä kutsutaan toisinaan myös nimellä "grease spots", rasvalaikut. Useimmiten näitä näkee rautiaalla tai voikolla, ruunikoillakin toisinaan, mutta mustassa ne luonnollisestikaan eivät näy. Täplät voivat ilmestyä hevoselle vasta iän myötä. Näitä on ilmeisesti Suomessa toisinaan kutsuttu luomiksi, nehän ovat kuin tummia luomia vaaleammassa karvassa. Usein Bend Or -täplät ovat hyvin tummanruskeita, lähes mustia, mutta toisinaan ne vaaleampia. Täplien koko vaihtelee sormenpään kokoisesta tai ehkä vieläkin pienemmästä kämmenenkokoiseen.
Päistäriköillä esiintyy toisinaan ns. corn spoteja peitinkarvassa, mutta nämä eivät ole ilmeisesti sama asia kuin Bend Or -täplät.

Esimerkkikuvia:
Bend Or -galleria, useita hevosia, joilla on Bend Or -täpliä
Rautias puoliverinen, jolla on takaosassa muutamia Bend Or -täpliä
Voikko, jolla useita Bend Or -täpliä
GP's Krugerrand, voikko täysiverinen, jolla on useita Bend Or -täpliä.

Lähteet (useimmat sisältävät lisää kuvia)
White Horse Productions
White Horse Productions: Miscellaneous Modifiers
Haflinger Haven: What Are Those Spots?
The Equinest: Rare Horse Colors & Markings
The Equinest: A Little About Bend Or Spots
Crabbet Arabian World: Page 30 - Final CAW1issue1
Behind The Color: Chubari/Tetrarch Spots
Behind The Color: Bend Or Spots
Equine Tapestry: Bend Or Spots
Wikipedia: Birdcatcher
Wikipedia: Bend Or
Wikipedia: Bend Or spots
Wikipedia: Horse markings
Wikipedia: The Tetrarch

- S

2 kommenttia:

Kiiskinen kirjoitti...

Tämäpäs oli mielenkiintoista, kiitos postauksesta. Olen joskus nähnyt noita täpliä eri hevosilla ja aina ollaan ääneen ihmetelty mitä ne mahtavat olla. Taas olen viisaampi, pitääkin tehdä näitä omille piirrosarabeille. :)

S + Gin kirjoitti...

Sitten jos vain millään viitsit, niin tule ihmeessä esittelemään piirroksiasi, missä on näitä (tai voi muitakin piirroksia esitellä).