perjantaina, joulukuuta 20, 2013

Joulukalenteri 20: tennesseenwalkerin rotumääritelmä ja rakennearvostelu

Eilisen blogipostauksen materiaalia kaivaessani törmäsin Tennessee Walking Horse Breeders' and Exhibitors' Associationin (TWHBEA) dokumenttiin hevosen rakenteen arvostelusta ja sen lisäksi siellä on määritelmää tennesseenwalkerille, joskaan se ei kata kaikkia rakennekohtia. En tiedä onko dokumentti aikanaan jäänyt kesken, mutta toisaalta walkereiden arvostelussa pääpaino on aina ollut askellajeilla. Tässä on epävirallinen eikä kaikilta osin mitenkään suora käännös siitä rakennetekstistä.

Yleisvaikutelma
TWH:n tulisi antaa tasapainoinen yleisvaikutelma. Hevosen tulisi olla kohtalaisen lihaksikas

Pää
Pään tulee olla sopusuhtainen muuhun vartaloon nähden. Pään ja kaulanliittymän tulee olla jalot ja selväpiirteiset. Silmien tulee kertoa hevosen luonteesta, ja niiden tulee olla hyvän kokoiset ja hyvin sijoittuneet. Otsan tulee olla leveä. Profiilin tulisi olla suora mieluummin kuin kyömy tai kovera. Korvien tulee olla hyvin sijoittuneet, pienet tai keskikokoiset ja suuntautuneet eteenpäin. Kuonon tulee olla pieni, sierainten suuret ja hienopiirteiset. Purennan tulee olla tasainen. Leukaperien tulee olla selkeäpiirteiset muttei liian raskaat.

Kaula
Pään tulee liittyä kaulaan noin 45 asteen kulmassa, kaulan ja leukaperien välillä tulee olla selkeä väli. Kaulan tulee olla keskimittainen tai pitkä ja pään korkealla kannettu. Aikuisella kaulan tulee olla hieman kaareva. Kaulan tulee olla lihaksikas, kevyt ja liittyä hyvin lapoihin ja säkään. Liioiteltu kaarevuus tai paksuus (orikaula) ei ole toivottua.

Lavat
Lapojen tulee olla pitkät, noin 45 asteen kulmassa ja lihaksikkaat. Säkän tulee olla ainakin yhtä korkealla kuin ristin.

Ylälinja
Ylälinjan tulee olla tasainen tai hieman laskeva takaosa. Selän tulee olla lyhyt tai keskipitkä, lanne on lyhyt ja vahva. Lautasen tulee olla pitkä ja lihaksikas, hännän kiinnittynyt ylös. Lautasen tulee laskea kohtuullisesti lonkkaluun päästä (ts. risti) istuinkyhmyyn.

Takaosa
Takaosan tulee olla kohtuullisen syvä ja lihaksikas sekä sivulta että takaa päin katsottuna. Lihasten tulee olla selkeät takajaloissa. Kinnernivelen tulee olla leveä, erottuva ja kuiva. Takasäären tulee olla suora kintereestä vuohiseen. Vuohisen tulee olla 45 asteen kulmassa maahan nähden. Lievästi käyrä kinner tai pihtikinttuisuus on sallittua.


Tämän perusteella sitten pitäisi arvioida ja pisteyttää twh-ori Cottonmouth Ion.

Yleisvaikutelma 4p
Tasapainoinen, kyllä. Lihaksikas, muttei liioiteltu, kyllä. On ihan 4 pistettään ansainnut.

Rotuleima 3,5p
Mielestäni aika uskottava walkeriksi, takaosan kohdalla enemmän pohdintaa siitä, miksei tämän parempia pisteitä.

Sukupuolileima 3,5p
Selvästi enemmän orimainen kuin tammamainen, vaikkei nyt mikään maskuliinisuuden huipentuma ehkä olekaan.

Pää 4p
Walkerit eivät ole koskaan kai olleet tunnettuja erityisen kauniista, jalosta päästä. Melkein pikemminkin päinvastoin. Varsinkin "pieni turpa" on jotain sellaista, jota ei kyllä yleensä näe. Eli minun pers'tuntuma on tässä kohtaa se, että pään jaloudesta voidaan walkerien kohdalla antaa anteeksi. Tällä on hyvä pää, sopusuhtaisen kokoinen, voisi sanoa jaloksikin, ei ainakaan ruma. Pikkuisen kyömyn sorttinen, mistä ei tykätä, mutta antaisin siitä silti vähän anteeksi. Silmien koko ja sijainti, turvan pienuus (tai siis ei tuo nyt juuri pieneltä näytä), sierainten suuruus ovat sellaisia, joita ei tästä kuvasta oikein hyvin pysty arvostelemaan.

Kaula 4p
On vähintään keskimittainen, pää kannettu korkealla, päänliittymä hieno, pään kulma nyt ei ole se 45 astetta, mutta noin muuten ihan kelvollinen. Pieni miinus lievästä alakaulaisuudesta.

Etuosa 4,5p
Tässä on kaikki kyllä kunnossa. Säkää ei suoranaisesti näe, mutta on se kohta ainakin ylempänä kuin risti.

Runko 4,5p
Lyhyt, vahva selkä ja lyhyt, vahva lanne löytyy. Rungon syvyydestä ei sanottu mitään, aika kevytrunkoinen tämä kyllä on enkä tiedä onko se nyt ihan normaalia tai tavoiteltavaa.

Takaosa 3,5p
Tuo lautanen nyt on aika suora, kun sen pitäisi vähäsen laskea. Asiaa ei auta takajalkojen taakse venytetty asento, joka voi hämätä takaosankin kanssa. Häntä on ainakin kiinnittynyt ylös. Tuli tästä lautasesta mieleen epäilys, että onko tässä nyt walker vai saddlebred. Walkeriksi Langrishin sivusto sitä väittää, mutta runko ja takaosa sopisivat kyllä saddlebredillekin.
Muutenhan takaosa on ihan jees.

Etujalat 3,5p
Ihme kyllä, etusista ei rotumääritelmä sanonut sanaakaan, joten on mentävä parhaan arvauksen mukaan. Lyhyet sääret, jalat ovat sopivan pituiset muutenkin, eivät liian pitkät. Suhteellisen sirot sääret, tosin se ei ole mielestäni erityisen harvinaista näillä askellajiroduilla ja koskaanhan ei tiedä, miten nuori hevonen kuvassa on. Kyllä se hyvin aikuiselta näyttää, mutta nämä kehittyvät yleensä nopeasti ja joskus jokin nuori hevonen voi olla todella aikuismaisen näköinen, mutta jalkojen hentous paljastaa iän. No, nuorille ei armoa anneta, kaikki arvostellaan aikuisina. Vuohiset ovat aika pitkät, ymmärtääkseni sekin on hyvin tyypillistä, en näe oikein merkkiä ventoudesta kuitenkaan. Kaviot pitkät, mutta tällä rodulla usein pidetäänkin, joten ei rokoteta siitä. Siis varovaisen hyväksyvä 3,5 pistettä kun mutu-tuntumalla mennään.

Takajalat 1,5p
Walkerit ovat just näitä, että takajalkojen asentoa ei voida luonnontilassa esittää vaan "parkkeerataan" ne taakse. Virtuaalinen rakennetuomari saa repiä hiuksia päästään. Ja nyt on sitten vielä häntäkin tiellä. Mitä tuosta nyt näkee, niin sääret ovat takanakin aika sirot ja aika pitkät myös. Kaviot sopusuhtaiset. Eli ei paljon mitään pysty sanomaan. Voisi antaa EVAnkin.

Yhteensä 36,5/50p
Vaikeaahan tuo rakenteen arvostelu on, jos ei tiedä millainen sen hevosen pitäisi olla. Hevosessa ei pahoja näkyviä rakennevirheitä ole, joiltain osin ihan ansiokaskin rakenne, mutta sitten on näitä, ettei voi arvostella tai ei oikein ole varma. 36,5 pistettä on kuitenkin ihan hyvä pistemäärä, ei vielä mikään erityisen loistava esitys, mutta kuten sanoin: ei vakavaa vikaakaan ole.

- S

Ei kommentteja: