torstaina, joulukuuta 05, 2013

Joulukalenteri 5: muutamia uusia tulokkaita esittelyssä

Ei liene yllätys, että Ionicin hevoskanta kasvaa koko ajan ja koko ajan tulee uusia hevosia, jos ei muita niin uusia kasvatteja ainakin. Tässä muutama poiminta sieltä mielenkiintoisimmasta päästä. Osa on vielä kuvattomia, sorry.

anglo-trakehnerori Adlercreutz Ion
Kyllä, sen isä on shagya. Niin monet ihmiset sen tuntuvan unohtavan, mutta shagya on trakehner-jalostuksessa tasavertainen angloarabin, englantilaisen täysiverisen ja arabin kanssa. Eihän niitä reaalimaailmassa paljon ole, shagyoita ylipäänsä ja vielä vähemmän niitä, jotka on hyväksytty trakehner-jalostukseen. Ori Bazar (i. Bajar, s. 1986) saattaa olla viimeisin jalostukseen hyväksytty ori Saksassa, Yhdysvalloissa saattaa olla enemmänkin. Harvinainen shagya on virtuaalimaailmassakin ja siksi sitä ei liene trakehner-jalostuksessa käytettykään toistaiseksi, Adlercreutz taitaa olla ensimmäinen trakehner, jolla on shagyaa suvussaan.
Adlercreutzin isä Lucasz KTN on myös maininnan arvoinen ori, koska sen emälinja tulee Virginian ensimmäisistä shagyoista vuodelta 2001 tai ainakin suunnilleen siltä ajalta.

trakehner-ori Necromancer WK
Pitkäsukuinen trakehner, jonka suvussa on vanhoja nimiä, muttei niitä kaikkein vanhimpia ja kuuluisimpia. Ja mikä parasta, suvun nimet ovat pääasiassa sellaisia, ettei meillä niitä ole. Kaikkinensa hieno lisä meidän puoliverilaumaan.

trakehner-tamma Lumen Maribell
Ja lisää trakehnereita. Tällä tammalla on kolmipolvinen suku ja nimet ovat suurimmaksi osaksi myös sellaisia, ettei niitä meiltä löydy. Tulee olemaan taatusti arvokas siitostamma (en kai minä muuten sitä olisi halunnutkaan).

FWB-tamma Suprant Zuzu
Ei nyt mikään uusi hankinta, elokuussa ostettu, mutta mielenkiintoista tässä on ainakin väri, ruunivoikko kun on. Sukua kolme polvea ja koko lailla myös sellaista, jota ei entuudestaan löydy. Erityisesti mieltä lämminnää kolmannessa polvessa oleva ori Ironsky, joka on Virginian lempihevosia eikä se minustakaan yhtään hassumpi kaveri ole. Nimestä erikoisplussa Ironskylle.

saddlebred-ori RWR Voodoo Pantheon
Vastikään hankittu, mutta jo vuonna 2011 syntynyt Ravenwoodin kasvatti, pitkä- ja vanhasukuinen ori. Isälinja menee Ionicin vanhaan suvuttomaan sdb-ori Silver And Platinumiin. Luulimme, että Ionicin alkuaikojen saddlebredit olisivat kadonneet suvuista ihan kokonaan, joten tällainen löytö oli varsin mukava.
Isän puolelta löytyy muutakin vanhaa, mm. yksi Dollarin kasvatti. Emän puoli on tuoreempaa sukua, Hawan ja Calan hevosia.

islanninhevos-ori Vakri-Skjóni frá Jón
Ei nyt varsinaisesti uusi tulokas vaan vanha paluumuuttaja: Kerpalta RDN:stä meille palasi vuonna 2008 syntynyt Vakri-Skjóni. Vakri-Skjóni kuuluu siihen meidän ensimmäiseen issikka-aaltoon, joka lähti siitä, kun hankimme oriin emän, Snotra frá Syndurin. Se varsoi viisi kertaa, mutta kaikki varsat lähtivät maailmalle. Suurin osa on sittemmin kadonnut, luullakseni pitkälti jälkiä jättämättä virtuaalisiin issikkasukuihin ja kadonnut taitaa olla Syndurkin.
Tulen itse yhdistämään tätä oria tuoreempiin issikkasukuihin ja se on myös käytettävissä jalostukseen muille tammoille, joten mailia vain perään, jos kiinnostaa tällä astuttaa tammansa.

welsh cobit, ori Criallt Brinley ja tamma Criallt Lluchddu Mair
Crialltista hankitut pitkäsukuiset kaverukset, molempien suvuista löytyy niin Crialltin hevosia kuin vanhempaakin verta. Brinleyn isälinja menee suoraan Sprietland's Regentiin, Mairin puolestaan Ceridwyn Supremen ja A.W. Geronimon kautta Rosegarden's Black Mooniin.

welsh B-tamma Freuddwyd Difrodi Ion
Ei tässä mitään ihmeellistä ole, muuta kuin että onpahan ainakin nätti!

morgan-ori RW' Shockwave!
Tuore hankinta Voodoo Pantheonin kanssa Ravenwoodista. Isä on meidän oma morgan-ori Wapasha Ion, joka jostain kumman syystä lopetettiin ilman että se oli jättänyt meille puhdasta orijälkeläistä. Asia korjattiin nyt ostamalla Shock.

venäjänratsuhevos-tamma Alhimija GA
Ynnä tietenkin sen suku, tuontihevosia kaikki. Jotkut eivät pidä siitä, että keksitään suvullisia hevosia tällä tapaa, kuulemma vie jotenkin pohjaa pois jalostustoiminnalta, mutta meille tämä on elinehto monen rodun kohdalla, koska haluamme pitää edes vähän kiinni tasaisista suvuista. Ja saapahan kerralla sitten kunnolla uutta verta johonkin rotuun, koska eivät ne ensimmäisen polven suvuttomat hevoset jää miksikään statisteiksi vaan ihan jalostuskäyttöön tulevat.

tersk-ori Zalesye GA
Samanlainen "suvullinen tuonti" kuin Alhimijakin. Tulee olemaan korvaamaton meidän tersk-jalostuksessa.

täysiveri-tamma Nenebith Ring xx
Tamma mainittiinkin jo Ringin esittelyn yhteydessä, mutta on niin huomionarvoinen tamma, että kestää se toisenkin maininnan.

- S

Ei kommentteja: