maanantaina, joulukuuta 09, 2013

Joulukalenteri 9: terskinhevosten säkäkorkeudet

Kirjoitin vastikään säkäkorkeuksien määräytymisestä kasvateilla ja emme näemmä painiskele ongelman kanssa täysin yksin, Dea kävi jo kommentoimassa aihetta. Sitten laskin kaikkien arabien säkäkorkeudet ja se tuotti varsin hyödyllistä dataa. Hyödyllistä siis siinä mielessä, että tiedänpähän nyt tarkkaan, minkä korkuisia arabit ovat, mikä on keskiarvo ja mihin suuntaan kannattaisi alkaa korkeuksia "siirtää".

Nyt tein terskinhevosille saman jutun, laskin miten paljon meillä on minkäkin korkuisia terskinhevosia. Itse asiassa tällainen samanlainen laskenta pitäisi tehdä lähes kaikille vähänkään isommille roduille, niin näkisin mikä tilanne on oikeasti eikä tarvitsisi vain arvailla.
Tersk on meidän toinen iso kasvatusrotu, tosin ei lähellekään yhtä iso kuin arabi, hevosia oli laskennassa mukana "vain" vajaa 170. Tulokset on esitetty allaolevassa graafissa.


Keskiarvo molemmilla sukupuolilla on vähän yli 159 senttiä, oreilla 159,6 cm ja tammoilla 159,4 cm. Terskienkin kohdalla tammat saisivat olla vähän pienikokoisempia kuin oriit, parin millin ero keskisäkäkorkeuksissa on mielestäni riittämätön, se saisi olla hyvinkin pari senttiä, ainakin.

Ja kuten arabit, meidän terskitkin ovat vähän isokokoisia rotuisikseen. Hendriks (B. Hendriks: International Encyclopedia of Horse Breeds) ilmoittaa terskien säkäkorkeuden liikkuvan välillä 150-155 cm, suunnilleen samoja mittoja tarjoaa myös englanninkielinen Wikipedia, The Equinest ja Horse.ru. Terskien tapauksessa Sukuposti ei tarjoa juurikaan apua, siellä on kyllä paljon puoliverisiksi merkittyjä terskinhevosia, mutta vain parillakymmenellä on säkäkorkeus merkittynä. Näiden parinkymmenen korkeusskaala on aika laaja, pienin on 147-senttinen, suurin 163-senttinen.

Niin tai näin, meidän keskimäärin 159-senttinen tersk-kanta on aika suurikokoista, varsinkin kun tuo ainoa 150-senttinen ori on ostohevonen muualta, ei meidän omaa kasvatusta! En nyt oikein tiedä pitäisikö tälle tehdä jotain. Välttämättä ei, sillä Hendriks viittaa siihen, että terskinhevosen jalostuksessa käytettäisiin yhä edelleen trakehnereita ja unkarilaisia hevosia koon kasvattamiseen. Tätä väitettä tukee se, että Sukupostin terskinhevosten suvuista löytyy toisinaan arabin lisäksi trakehneria, shagyaa ja myös täysiveristä. Toki näitä rotuja käytetään tuomaan muutakin kuin pelkkää kokoa, mutta kuten arabi-postauksessa kirjoitin, isompi koko korreloi usein myös parempaan käytettävyyteen urheiluhevosena. Ja terskinhevonen on mielestäni vielä enemmän urheiluhevonen kuin arabi.

Voi siis olla, ettei yritä sen ihmeemmin pienentää meidän terskinhevosten kokoa, mutta tuo 163 senttiä voisi olla sellainen hienovarainen yläraja. Tammat saavat olla vähän pienempiä kuin nykyisin ja se yksi ainoa 150-senttinen ori saa luvan periyttää säkokorkeuttaan suht vahvasti jälkeläisilleen. Tosin tuli juuri huomattua, että sitä 150-senttistä oria ei todellakaan kannata käyttää RBSH-jalostuksessa, RBSH:n ihannesäkäkorkeus nimittäin on yli 157 senttiä... Joku ei ole taas ajatellut loppuun asti.

- S

Ei kommentteja: