sunnuntaina, joulukuuta 22, 2013

Joulukalenteri 22: rotujen kuulumiset ja tulevaisuudensuunnitelmia

Tässä katsaus siihen, mitä meidän kasvatusroduille kuuluu ja mitä niille kaavaillaan jatkossa.

Arabianhevonen
Ylivoimaisesti suurin rotu ja tulee sellaisena pysymäänkin. Säkäkorkeuksia alamme rukkailla, toiveissa olisi myös uusien hevosten ostamista ja vieraiden orien käyttämistä. Saa tarjota!

Arabiristeytykset
Näistä nyt oikeastaan angloarabi on sellainen, jota pitäisi ensi vuonnakin kasvattaa yhä lisää. Toki siellä on aina näitä mukana roikkuvia pieniä rotuja, AWB, pintabian ja ara-appaloosa, jotka pidetään pinnalla myös. Muista ei niin ole väliä.

Englantilainen täysiverinen
Näiden kasvatusta pitäisi vähän kohentaa, mielellään osto- ja/tai tuontiverellä, mutta aiomme myös käyttää laukkasukuisia hevosia ratsujalostuksessa.

Frederiksborg
Olleet vähän taka-alalla viime ajat, tosin muutamaa oria on käytetty knabstrup-jalostuksessa. Rodun jalostusta jatketaan kyllä.

Kalliovuortenhevonen
Iso rotu ja jatkaa sellaisena. Säkäkorkeuksia yritetään hilata ylöspäin, mutta muuten mennään samalla linjalla kuin tähänkin asti.

Knabstrup
Viime aikoina on käytetty aika paljonkin muita rotuja knn-jalostuksessa, joten ensi vuonna voisi katsoa, miten kantaa riittää jatkamaan taas puhdasjalostusta. Iso rotu.

Puoliveriset
Oi kyllä! Joka sorttia meille, kiitos. Saapa nähdä syntyykö ensi vuonna ensimmäiset ranskanpuoliveri- ja westfalen-kasvatit. FWB ja trakehner tulevat varmaan jatkossakin olemaan ne tärkeimmät, mutta lähestulkoon kaikki kelpaavat.

RBSH
Tämän jalostus on ollut aina oikeastaan vähän sellainen sivutuote: astutetaan joku venakko täysiverisellä kun ei muutakaan keksitä. Tosin tänä vuonna syntyi useitakin varsoja, joiden toinen vanhempi on RBSH, joskus peräti molemmat. Sillä linjalla pitäisi jatkaa, mutta kyllä me edelleen sekoittelemme näihin kantarotujakin. Sehän on helppoa kun kaikkia kantarotuja löytyy, muutamia ihan runsaastikin.

Tennesseenwalkerit
Tämän kohdalla vähän pelottaa, kun kanta on suht pieni, mutta osa hevosista on todella pitkäsukuisia. Se tarkoittaa sitä, että ne alkavat olla liian läheistä sukua keskenään. Ja kun ei muita pitkäsukuisten kasvattajia taida olla tai jos onkin, niin samat nimet niissä suvuissa vilahtelee kuin meilläkin. Edessä on siis umpikuja, ellemme tee asialle jotain. Kuten keksi ja kasvata lisää. Sillä saadaan sitä umpikujaa lykättyä ainakin hetkeksi eteenpäin...

Terskinhevoset
Olleet viime aikoina kovin taka-alalla vähän joka suhteessa, joten vuoden 2014 yksi top3-tavoite on ottaa itseä niskasta kiinni terskien kanssa.

Muut venäläiset rodut
Näissä keskitymme budjonnyihin, venäjänratsuhevosiin ja ukrainanratsuhevosiin. Donithan ovat olleet jo kauan luopumislistalla, viimeisimpiä on käytetty RBSH-jalostukseen ja muut, kuten kabardit ja iomudut, ovat olleet jo alunperinkin vain outoja kuriositeetteja, joista luopuminen ei tee kuin kipeää.

Muut itäeurooppalaiset rodut
Rotuja on paljon, kisber, nonius, gidran, furioso ja wielkopolski, ja kaikkien kanssa jatketaan. Haaveissa oli kasvattaa myös shagya-laumaa, nythän meillä on yksi pitkäsukuinen ori, mutta ei kai muutaman lisä-shagyan hankkiminen väärin ole.

Askellajirodut
Näissähän meidän pitäisi keskittyä saddlebredeihin, NSH:hin, ja paso finoihin sekä ottaa uutena rotuna campolinot. Muista yritetään ehkä päästä eroon tai jatketaan puolivillaisesti pientä jalostusta.

Muut amerikkalaiset rodut
Näistä tärkeimmät ovat morgan, quarter ja jossain määrin paint. Ehkä appaloosakin. Morgania lukuunottamatta näitä muita saa Pinkistä, kun siellä on kasakaupalla epäonnistuneita laukkureita. Morganeita saa muiden talleilta.

Kylmäveriset
Näitä lisäillään hissukseen, kiinnostavissa roduissahan riittää valikoimaa: pohjoisruotsinhevonen, ardenner, boulogne, jyllanninhevonen, raskas venäjäntyöhevonen, raskas neuvostoliitontyöhevonen, American Cream Draft, suffolk, clydesdale, noriker, shire, schwarzwaldinrautias ja niin edelleen.

Ponit
Welshit jyrää tällä osastolla, mutta ainakin muut brittiponit (nf, connemara, ylämaanponi, fell, exmoor, hackneyponi) pitävät pintansa ja voisihan sitä hankkia vielä daleseja ja dartmoorejakin. Haaveissa olisi myös jatkaa pottockien ja ariegenponien, ehkä bardianponienkin kanssa, mutta kun meillä on niin paljon muitakin haaveita ja siihen nähden kovin vähän aikaa.

Muut rodut
Barokkeja pitäisi saada lisää, erityisesti andalusianhevosia ja lusitanoja, ehkä friisejäkin. SGSH:n jalostusta jatketaan myös, ehkä saisimme kohtapuolin aikaan ensimmäisen SGSH+SGSH -yhdistelmänkin. Clevelandeja olisi mukava jalostaa myös.

- S

Ei kommentteja: