tiistaina, joulukuuta 30, 2014

Blogikommentointiin muutoksia

*edit 31.12.14*
Lisätty myös vaihtoehto "Hyödyllistä".

Ajattelin lähestyvän uuden vuoden kunniaksi vaihtaa nuo joka tekstin alla olevat "rasti ruutuun"-pikakommentit. Aiemminhan ne olivat lähinnä siksi, että niillä sai tykätä teksteistä (miksi se oli periaatteessa fiksu idea, on selitetty omassa blogitekstissään) ja jos ei tekstistä pitänyt, sai jättää rastittamatta. Nyt vaihtoehdot ovat luin, pidin, olen samaa mieltä, ja hyödyllistä.

Luin: jos luit tekstin, niin kiva juttu. Kerro se meillekin, tämän tarkoituksena on tarjota meille kirjoittajille jonkinlaista dataa siitä, miten paljon meidän tekstejä edes luetaan. Jos siis voisimme mitä ystävällisimmin pyytää, niin rastita tämä kun olet jonkin tekstin lukenut. Tämähän ei ota vielä kantaa siihen, piditkö tekstistä tai oletko samaa mieltä.

Pidin: jos pidit lukemastasi tekstistä, sekin on hieno juttu. Tämä ei vielä tarkoita sitä, että sinun pitäisi olla samaa mieltä kirjoittajan kanssa, vaan teksti on mielestäsi hyvin argumentoitu, hauska, napakka (ai meidän kirjoitukset napakoita? Sen päivän kun näkisi...), ajatuksia herättävä, informatiivinen tai jotain muuta, mitä nyt tekstiltä satut edellyttämään.

Olen samaa mieltä: tämä ei edellytä varsinaisesti sitä, että pitäisit tekstistä, mutta olet joka tapauksessa samaa mieltä meidän kanssa, ainakin suurimmaksi osaksi.
Jos taas et ole samaa mieltä, useimmiten olisi kiva lukea toki ajatuksiasi. Myös anonyymit kommentit otetaan vastaan eikä kannata pelästyä sitä, että välillä räkytämme anonyymejä puskahuutelijoita vastaan. Jos kirjoitat anonyyminä, mutta käyttäydyt asiallisesti ja esität fiksuja perusteluja ja näkökulmia, ei meillä ole mitään sinua vastaan. Minkäänlaista perseilyä emme siedä (paitsi tietenkin itseltämme, meidän blogihan tämä). Meidän blogissa riitelevät pääasiassa asiat, eivät ihmiset.

Hyödyllistä: jos sinun mielestäsi teksti tarjoaa jotain sinulle tai jollekulle muulle hyödyllistä tietoa, niin tämä on sitä varten. Monet meidän postauksistahan eivät varsinaisesti ole mielipidekirjoituksia vaan keskittyvät enemmän tietoon.

Nämä samat kommentointivaihtoehdot näkyvät myös vanhoissa teksteissä ja jos käyt niitä lukemassa, niitäkin saa mielihyvin rastitella parhaaksi näkemälläsi tavalla. Näistä rastikommenteista ei tule meille minkäänlaista ilmoitusta sähköpostiin, Bloggeriin tai muualle, mutta sen verran tulee selattua omaa blogia läpi ajoittain, että kyllä ne huomataan jossain vaiheessa.

S & Gin

PS. nuo kommentointitoiminnot eivät näy Operalla. Eivät ole koskaan toimineetkaan.

Ei kommentteja: