tiistaina, joulukuuta 02, 2014

Joulukalenteri 2: connemaraoriin rakennearvostelu

Rakennearvostelussa on tällä kertaa meidän connemaraori Gaoithe Dearg Ion ja arvosteluna käytetään VSN:n kaavaa (10 arvostelukohtaa, pisteet jokaisesta 0-5). Muistinvirkistykseksi kannattaa käydä lukemassa läpi connemaran rotumääritelmä.

Yleisvaikutelma: 4,5p
Vankka, sopusuhtainen, lyhytjalkainen ja mitä kaikkea siinä rotumääritelmässä nyt lueteltiinkaan. Puolen pisteen pudotuksen viidestä pisteestä aiheuttaa kaula, joka on vähän paksunsorttinen kokonaisuuteen nähden ja voisi olla vähän pidempikin.

Rotuleima: 4,5p
On ihan uskottava connemaraksi, tällä kertaa sen puoli pistettä vie pää, joka voisi olla hieman ponimaisempi.

Sukupuolileima: 4,5p
Jälleen kerran se puolen pisteen "vika" löytyy päästä, ilmeessä ei ole sitä tiettyä orimaisuutta, ainakaan kovin paljon. Muuten tuo on kyllä varsin maskuliininen kaveri ja kovin vaikea olisi luulla tammaksi edes hyvällä tahdolla.

Pää: 4,5p
Tästä sanoinkin jo, että itse kaipaisin siihen vielä hieman lisää ponimaisuutta. Puute ei ole todellakaan vakava ja pää noin muuten on hyvä ja rodulle tyypillinen.

Kaula: 3,5p
Tästäkin tuli jo mainittua: varsin massiivinen ja näyttää lyhyehköltä (jälkimmäiseen kyllä vaikuttaa kaulan asento tässä kuvassa, mistä tulikin mieleen: kuka tunnistaa kuvan ponin ja onko siitä esim. SuPossa lisää kuvia? Olisi hauska nähdä muitakin otoksia, vaikkeivät ne liity mitenkään tähän arvosteluun.) Myös päänliittymässä on vähän sanomista, haluaisin sen olevan avoimempi.

Etuosa: 3p
Säkä on matala ja lavat saisivat olla pidemmät ja viistommat. Ei etuosa kuitenkaan mikään toivoton ole mielestäni.

Runko: 4,5p
Jykevä, tukeva ja syvä. Ehkä hieman pitkänlainen, mikä sallitaan kyllä ihan määritelmänkin mukaan, mutta jäin vähän katsomaan että onko tuo kuitenkin lievästi (siis todella lievästi!) avorunkoisen oloinen? No, vaikka olisikin niin hyvin vähän se sitä on ja niinpä runko saakin liki täydelliset pisteet.

Takaosa: 4,5p
On lihaksia ja pitkä, tosi hienonnäköinen lautanen, kulmauksetkin kutakuinkin kunnossa.

Etujalat: 3,5p
Vuohisista alaspäin EVA ja muutenkin jäävät vähän varjoon, joten arvostelu on tavallista enemmän arvailua. Kaipaisin hieman enemmän lihaksia kyynärvarteen. Sääret lyhyet, riittävän tukevat ja jalat ovat asettuneet hyvin.

Takajalat: 3,5p
Myös tällä vuohisista alaspäin EVA ja asennotkin ovat vähän vinksin-vonksin. Koivessa ja reidessä näyttäisi olevan kohtalaisesti lihaksia, pieni lisä ei tekisi kuitenkaan pahaa. Sääret ovat lyhyet ja tukevat, ja kintereetkin mielestäni riittävän alhaalla.

Yhteensä: 40,5/50p
Erinomainen poni ja se näkyy pisteissä. Vakavia vikoja ei ole vaan rakenteessa on paljon hyvää. Ehdottomasti palkinnoilla, jos pisteet siihen riittävät.

- S

Ei kommentteja: