maanantaina, joulukuuta 01, 2014

Joulukalenteri 1: esittelyssä kuukauden valinnat

Joulukalenteri polkaisee käyntiin taas hyvin perinteisissä merkeissä: esitellään kuukauden valinnat. Jonkinlaisena teemana tällä kertaa on "omituisten otusten kerho". Oriiksi valikoitui cremello kinsky-poika Wincórnix, tammaksi pottok-tamma Tatienne Ion ja talliksi Zen.


Kinskyjä on yritetty tuoda virtuaalimaailmankartalle kerran tai pari, Kenstonilla oli ihan oikeasti yritystäkin rodun kanssa, mutta unodettu ja tuhoutunut sekin talli nykyisin taitaa olla. Jos en ihan väärin muista, muutama muukin talli oli, kuten Wincornixin kasvattajan Juusan talli, mutta nykytilanne on taas kehnonsorttinen. Tai jos ei ole, niin ilmiantakaapas talleja ja hevosia.

Kinsky on rotuna kiinnostava: puoliverinen, jolla suositaan voikkovärejä. Taitaa sellaisena olla ainoa laatuaan. Kyseessä ei kuitenkaan ole pelkkä värirotu, vaan suoritushevonen. Kinskyt ovat olleet historiansa aikana haluttuja ratsuväenhevosia ja myös risulaukkaratsuina ovat pärjänneet. Reaalimaailmassa kinsky on kyllä osin sulautunut tsekinpuoliveriseen/slovakianpuoliveriseen (millä nimellä sitä nyt haluaakin kutsua) ja on oletettavaa, että tällä rodulla on alunperin kinsky-juuria jo muutenkin. Kinsky ei siis ole hyväksytty FWB:n jalostukseen, mutta AWB:n sallittujen rotujen listassa tsekinpuoliverinen on mainittu ja olemme ottaneet vapauden käyttää kinskyjä AWB-jalostuksessa. Rotu on sallittu myös SGSH:n ja SSW:n jalostuksessa. Toistaiseksi Wincornix on tuottanut vain random-puoliverisiksi merkittyjä jälkeläisiä.

Wincornixin paras ja pahin puoli jalostuksessa on sen väri: tuplavoikkona sen kaikki varsat ovat voikkoja, tammasta sitten riippuu onko mahdollista saada lisää tuplavoikkoja puoliverisiä. Pahan siitä asiasta tekee tietenkin kuvien hankalahko saatavuus. Joka tapauksessa Wincornix on tarjolla kaikenlaiseen jalostukseen myös ulkopuolisille tammoille.


Pottokit eli baskinponit ovat harvinaisia otuksia, niitä on tiettävästi ollut Ionicin lisäksi Kerpalla ja Pemberleyssä, kaikki kolme tunnettuja siitä, että niiden suojista löytyy jos jonkinsorttista eksoottista kaviokasta. Sen laajemmalle pottokit eivät ole koskaan levinneet. Ja minun on tunnustettava, että meilläkin rotu on poistolistalla, osin jalostuksellisen umpikujan, osin mielenkiinnon vähenemisen takia, vaikka perinteiseen tapaan harmittaakin kovasti lopettaa hevosia, jotka eivät ole päässeet jatkamaan sukuaan eteenpäin.

Jos sitä vielä kuitenkin yrittäisi. Keksisi vaikka uusia pottokeja...


Nämä meidän mukamas kovinkin eksoottiset otukset kalpenevat mitättömyyksiksi Zenin hevosten rinnalla. Zenin hevoslauma on pieni, mutta sieltä löytyy todella kirjava valikoima kaikenlaista. On suomenhevonen ja welsh mountain, irlannincob ja morgan, mutta tallin ehdottomasti piristävimmät kaviokkaat ovat ara-appaloosia, batakinponeja ja kirjoittamishetkellä myös yksi dongola!

Muuten talli on taattua Latu-laatua: piirrokset hivelevät silmiä, väreissä ei kainostella (classic champagne-päistärikkö tobiano saddlebred saa minun naaman loistamaan kateudesta kirkkaanvihreänä) ja ytimekkäät tekstit saavat hymyilemään. Jos siis jotakuta sattuu närästämään se, että Latun talleista on esitelty jo Vecno puolitoista vuotta sitten, tehköön itse yhtä hienon, persoonallisen ja mieleenpainuvan tallin ja tulkoon sitten vasta napisemaan asiasta.

- S

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kenston on unohtunut, mutta kinskynhevoskasvatus ei!

Mun kinskyt löytyvät nykyisin täältä (ja sivuttomina tietokoneen muistiosta), josta tosin siirtyvät piakkoin omaan talliinsa jossa kasvatus muuttuu taas hieman aktiivisemmaksi. :)

t. moar/murre

S + Gin kirjoitti...

Kiitos Moar, tuo oli loistava uutinen, että Kenstonin linjoilla jatketaan vielä!