lauantaina, joulukuuta 20, 2014

Joulukalenteri 20: trakehner-oriin rakennearvostelu

Rakennearvostelussa on tällä kertaa meidän trakehner-ori Aikido Ion. Jaan hyvin pitkälle Virginian käsityksen siitä, että puoliverinen ja erityisesti puoliveriori on se ratsujalostuksen huipputuote ja sen takia siltä tulee edellyttää jopa täydellisyyttä rakenteessa ja tyypeissä. Trakehner on asia vielä erikseen, haluan nähdä kevyitä tai korkeintaan keskiraskaita, jaloja trakehnereita vaikka reaalimaailmassa ei tämä aina pidä paikkaansa.

Yleisvaikutelma 3p
Kevyt ja jalokin hevonen, mutta runko saisi olla syvempi erityisesti takapolven edestä ja toisaalta runko on taas pitkä ja hevonen antaa ns. maatamyöten menevän vaikutelman. Lisäksi en tiedä onko kuva vinossa vai mikä, mutta tuosta tulee myös lievästi takakorkea vaikutelma vaikkei se varsinaisesti taida takakorkea ollakaan.

Rotuleima 4p
Kyllä on uskottavissa puoliveriseksi ja trakehneriksikin, mutta yleisvaikutelmassa esitetyt seikat vaikuttavat tähänkin ja siksi ei rotuleimasta nelosta parempaa.

Sukupuolileima 4p
Ei se huono ole, mutta olen nähnyt orimaisempiakia oreja. Erityisesti pää on jotenkin sellainen, että sen voisi kuvitella ruunallekin, ehkä jopa tammalle.

Pää 3p
Näkyy huonosti, kun on kääntynyt kameraa kohti. Vaikea arvioida, koko on sopiva ja ihan jalon näköinenkin. Näillä saa sen "sääli-kolmosen", kun mitään erityistä vikaa en pysty osoittamaan.

Kaula 3,5p
Suora, pieni lisäpituus ei tekisi pahaa, mutta kelvollinen kyllä tällaisenakin. Niska vaikuttaa lyhyeltä ja päänliittymä voisi olla avoimempi (mutta edelleen: pään asennon takia näitä on vaikea arvioida).

Etuosa 4,5p
Pieni miinus tulee siitä, että lapa on aavistuksen pysty. Muutenhan etuosa on mallikelpoinen: lapa on pitkä, säkä hyvämuotoinen, runko on syvä satulansijan kohdalta. Eikä se lapakaan liian pysty ole.

Runko 3p
Tästä voisi antaa kyllä heikommatkin pisteet. Ongelmia tuli lueteltua jo yllä: runko on melko pitkä, lanne erityisesti on pitkä, syvyys takapolven edestä ei ole riittävä ja avorunkoinenkin se on. Hyvää siinä on satulansija.

Takaosa 3,5p
Kaipaisin takaosaan lihaksia, se vaikuttaa lihaksettomalta. Muutenhan tuo on asiallisen näköinen, lautanen on loiva, riittävän pitkä, risti ok, kulmaukset myös hyvät.

Etujalat 3p
Hevonen taitaa seistä vähän miten sattuu, mutta asento vaikuttaa lievästi takanojoiselta. Vuohiset ovat pitkät (liekö jo liian pitkät?) ja melkoisen pystyt.

Tajakalat 4p
Näissäkään ei hevosen asento ole paras mahdollinen, mutta vaikuttavat selvästi etusia paremmilta. Koipi ja reisi lihaksikkaat, sääri ehkä hieman pitkä, mutta ehdottoman vahva, hyvät kintereet ja vuohiset ja kaviot.

Yht. 35,5/50p
Vaikka kovasti tuossa haukkuja kirjoitinkin rakenteesta, ei lopulta mitään kovin ratkaisevan vakavaa vikaa ole. Minun pisteytykselläni tämä on sellainen keskikastin hevonen ja sitten kilpakumppaneista riippuu, saisikö VSN:n näyttelyissä tällä pistemäärällä palkintoja vai ei. Kaiken kaikkiaan ei mikään kehno otus, vaikkei mikään huippukaan.

- S

Ei kommentteja: