sunnuntaina, maaliskuuta 08, 2015

Ionicin hevosmäärästä

Sanottakoon nyt ensimmäiseksi, että Ionicin hevosmäärää ei voi koskaan laskea ihan tarkasti. Aina on kasvattilistalla varsoja, joilla ei ole vielä sivuja, aina on joku myyty muualle ja odotellaan sivujen osoitetta, että voidaan poistaa omilta listoilta, aina pitäisi joku lopettaa ja joku toinen ostaa. Lähinnä nämä hevosmäärälaskelmat kertovatkin sen, miten monta hevosta on listoilla tiettynä päivänä tiettyyn aikaan. Ja GA:n tai Pinkin hevosiahan ei lasketa, en halua tietää koko kauheata totuutta...

Ionicin edelliset laskelmat ovat suunnilleen vuoden takaa, alkukesästä 2014. Tuolloin hevosia oli 1789. Helmikuussa tein uuden laskennan ja hevosia oli tuolloin 1853. Ihan kiitettävä määrä, mutta lisäys vaikuttaa aika pieneltä siihen nähden että tuossa aikavälissä olen ehtinyt tehdä muutamalle sadalle kasvatillekin omat sivut ja lisäksi olen ostellut hevosia. Toki niitä on myyty pois ja lopetettukin.

Suurin yksittäinen syy hevosmäärän pieneen kasvuun ovat arabianhevoset. Niitä oli vielä viime kesänä 500, nyt enää noin 350. Pohdiskelinhan arabien tilannetta tammikuisessa blogipostauksessa ja totesin, että niitä alkaa olla jo aika paljon liikaa. Niinpä tuon postauksen innoittamana tein joukkomurhan: yhdellä kertaa lähti reilut puolitoista sataa arabia vihreämmille virtuaalilaitumille, toisin sanoen kaikki, joilla oli yksikin varsa, sukupuolesta viis. Aiemminhan meillä on ollut käytäntönä, että oriista pitää jäädä orivarsa ja tammasta tammavarsa ja mieluummin useampikin sekä tietysti sitä toistakin sukupuolta. Ei siis ihme, että hevosmäärä on paisunut näissä isoissa kasvatusroduissa.

Samanlaista karsintaa voisi ja ehkä pitäisikin tehdä muiden isojen kasvatusrotujen kohdalla, nimittäin niiden hevosmäärät olivat nousussa:
Kalliovuortenhevonen 122 → 137
Knabstrup 173 → 186
Terskinhevonen 167 → 178

Puoliverisistä en ole laskenut kokonaismäärää, mutta jo pelkkä perstuntuma kertoo, että kyllä niitäkin löytyy. Nyt alkuvuodesta FWB:itä yksinään oli 62 hevosta, trakehnereita 25 ja sitten pienempiä rotuja siihen päälle aika paljon vielä.

RBSH on myös nousemassa isoksi roduksi, viimeisimmässä laskennassa niitä oli 78 hevosta. Ja mikäs on jalostaessa, kun tallista löytyy paljon lähes kaikkia kantarotuja.
Isohkoina rotuina voidaan pitää myös venäjänratsuhevosta (56 hevosta), tennesseenwalkeria (76 hevosta), englantilaista täysiveristä (49 hevosta), frederiksborgeja (56 hevosta), ja welshejä (kaikkia sektioita yhteensä 45 ponia).
Saddlebredejäkin on 34, paso finoja 39, ja ukrainanratsuhevosia 29 kappaletta.

– S

Ei kommentteja: