Tämä on vähän jatkoa noille VSN-tuomarointiajatuksilleni, ajattelin vähän selvitellä termiä sukupuolileima, tunnetaan myös nimellä sukupuolityyppi. Sehän on yksi kohta VSN:n arvostelussa ja pitää kaikilta hevosilta arvostella. Puhun tässä nyt pääsääntöisesti tammoista ja oreista, ruunia kun tulee virtuaalimaailmassa niin harvoin vastaan.
Miksi sukupuolileima on tärkeä?
Totta puhuakseni: en varsinaisesti tiedä! No, monien rotujen rotumääritelmässä mainitaan, että sukupuolityyppien tulee olla selkeät molemmilla sukupuolilla ja ihanteellisen hevosen tulee täyttää rotumääritelmä mahdollisimman hyvin. Tietenkin sukupuolileiman taustalla ovat hormonit, jotka aiheuttavat niitä orimaisia ja tammamaisia piirteitä hevosille. Oriin tammamaisuus tai tamman orimaisuus voi ehkä olla merkki siitä, että hormoneissa on jotain vinksallaan ja se taas voi vaikuttaa käyttäytymiseen ja lisääntymiskykyyn, ja sitten jos hormonituotannossa on jotain vialla, se voi taas olla perinnöllistä. Nämä nyt vain ovat arvailuja, en minä ole tähän aiheeseen perehtynyt.
Miten määritellään orileima ja tammaleima?
Hevosen rakenne ja ihanne riippuvat tietenkin aina rodusta, eivät niinkään sukupuolesta, joten yleismaailmallisten ohjeiden antaminen sukupuolileimojen arvosteluun on vaikeata.
Ehkä tärkein seikka onkin hevosen "ilme": onko se selkeästi maskuliininen vai feminiininen? Vai kenties neutraali, joka ei ole kovin hyvä piirre oreilla, tammoilla se taas menee. Toiset kuvaavat orien ilmettä rohkeaksi, tammojen lempeämmäksi. Nämä kuitenkin ovat koko lailla henkimaailman asioita ja missä yksi näkee yhtä, voi toinen nähdä jotain vähän muuta. Ja valokuva ei todellakaan ole se paras kohde arvostella näitä, mutta näillä meidän nyt vain on mentävä täällä virtuaalimaailmassa.
Jos aletaan rakennepiirteitä hakea, niin yleisesti ottaen oreilla on lihaksikkaampi kaula kuin tammoilla, puhutaankin orikaulasta. Muutamien rotujen rotumääritelmässä ihan erikseen sanotaan, että aikuisilla tai vanhoilla oreilla sallitaan voimakas kaula. Oriit ovat muutenkin lihaksikkaampia ja myös isokokoisempia kuin tammat. Jostain olen lukenut myös väitteen että oreilla olisi voimakkaammat ja selkeämmät leukaperät kuin tammoilla. Tammoilla on usein hieman pidempi runko kuin oreilla ja ainakin joillain roduilla myös hieman suuremmat korvat.
Sukupuolileima eri roduilla
Listaan tässä muutamia yleisiä rotuja ja niiden tyypillisiä piirteitä.
Puoliveriset – Näiltä yleensä edellytetään hyvää sukupuolileimaa ja oriiden ja tammojen eron pitäisi olla hyvin selkeä.
Arabi – Sukupuolileimasta ei SAHYn eikä AHAn rotumääritelmät sano mitään. Tammat ovat usein varsin feminiinisiä, oriit välttämättä eivät aina ole mitään maskuliinisuuden perikuvia, osin tämä johtuu tietysti siroudesta ja jaloudesta.
Englantilainen täysiverinen – Tälle rodulle on ylipäänsä vaikeata löytää rotumääritelmää, johtuen siitä että jalostus tähtää nopeuteen ja toisaalta sprintterit ja stayerit ovat hieman erityyppisiä. Sukupuolileimalla ei ole väliä tällä rodulla. Oma näppituntumani on se, että oriit ovat aika usein suht maskuliinisia, tammat aika neutraaleja.
Welshit – Rotumääritelmät Suomessa tai rodun kotimaassa eivät mainitse mitään sukupuolileimasta. Sektioiden A, C, ja D rotumääritelmissä sanotaan, että aikuisilla oreilla sallitaan voimakas kaula, B-sektion orien kaulan tulee olla elegantimpi, ratsulle soveltuva. Usein welsheillä sukupuolileimat ovat hyvin selkeät, oriit ovat maskuliinisia vaikka rotutyypillisesti "nättejä". Ja näiltä löytyy sitä kaulaa kyllä usein.
Connemara ja newforest – Rotumääritelmissä ei ole mainintaa sukupuolileimoista, mutta yleensä ne ovat suhteellisen selkeät. Connemaraoreilla on toisinaan melko massiivinen kaula, mutta se ei ole ilmeisesti tavoiteltu ominaisuus, ainakaan rotumääritelmä ei mainitse asiasta mitään.
Russi – Rotumääritelmässä ei sukupuolileimasta sanota mitään, mutta myös tällä on erikseen huomautettu, että vanhoilla oreilla sallitaan voimakas kaula. Oriit eivät aina ole minusta mitään maskuliinisuuden huippuja, toki niitäkin löytyy, mutta tammat ovat usein hyvin feminiinisiä.
Ahaltek – Rotukuvauksista ei löytynyt mainintaa sukupuolileimasta. Mielestäni iso osa ahaltekeistä on aika neutraaleja, ainakin osin se johtuu rotutyypistä. Jotkut yksilöt ovat kyllä hyvin maskuliinisia tai feminiinisiä. Oma näppituntuma on se, että erityisesti tammoista löytyy toisinaan jopa hivenen maskuliinisia hevosia.
Saddlebred – Rotumääritelmää en nyt jaksanut tähän hätään kaivaa, mutta mielestäni selkeän maskuliininen saddlebred-ori on aika harvinainen ilmestys. Tosin niin on kyllä selkeän feminiininen tammakin. Eli vähän neutraali rotu tässä suhteessa.
Morgan – Rotumääritelmää en tällekään kaivanut, mutta usein hyvin selvät sukupuolileimat.
Barokkirodut – Mielestäni usein aika selkeät sukupuolileimat. Oreilla on usein melkoisen tuhti kaula.
Sukupuolileima käytännössä
Tai ainakin miten minä sen näen... Tässä on kuvia oreista ja tammoista, ja arviot siitä, millaisena minä niiden sukupuolileimaa pidän.
Emperatriz Ion ja Naomi Ion: kaksi mielestäni selkeän feminiinistä andalusiatammaa.
Jurist Ion x: tässä on minun mielestäni orimainen, rohkea ilme hevosella. Tätä olisi vaikea luulla tammaksi.
Fiddat Kenya ox: kuvassa on tietämäni mukaan ori, mutta minusta tuon kuvan voisi laittaa kohtuullisen hyvällä omallatunnolla myös tammalle.
Syanid Qui-Gon ox: tässä on sitten minun mielestäni suhteellisen orimainen arabi.
Cosmetik Iantha ox: hyvin feminiininen ilme.
Doryn Kharima ox: myös tässä kovin feminiininen arabitamma.
Galaks Qaramia ox: yksi niistä monista vaikeista arabikuvista, jotka voisi minusta laittaa sekä oriille että tammalle. Tässä nyt tammalla. En tiedä mikä hevonen kuvassa on, onko oikeasti ori vai tamma.
Ghrian Fuar Ion: connemara-tamma ja mielestäni tosi selkeä tamma.
Callahan Ion xx: tätä ei voi tammaksi luulla edes hyvällä tahdolla.
Donnchad Ion: myös exmoor-oreilta löytyy orikaula toisinaan. En tiedä miten sallittua se on, mutta luulisin että se käy.
Siggtrygg Ion: frederiksborg-ori, kuvassa on ymmärtääkseni ori, en tosin tiedä minkäikäinen, mutta sukupuolileimaltaan on aika neutraali. Minusta olisi ihan uskottava ruunana.
Saga Vollager: hyvin selkeä frederiksborg-tamma.
Aaron B: kuvassa on oikeasti russiori, en tosin tiedä minkäikäisenä. Voimakkaasta vanhemman oriin kaulasta ei ole tietoakaan, enkä muutenkaan pitäisi tuota mitenkään erityisen maskuliinisena, mutta ilmeessä on jotain sellaista, ettei se nyt ihan tammastakaan menisi. Tai ainakin minusta, eriäviä mielipiteitä saa esittää.
Clive Ion: kalliovuortenhevos-ori ja jos nyt muistan oikein, kuvassa on oikeasti ori, mutta tammalta tuo näyttää, jos ei mahan alle vilkaise.
Coppersnake Ion: tässä sitten puolestaan on hyvinkin maskuliininen kalliovuortenhevonen.
Aida Csilla Ion: pitää vielä tarkistaa arkistoista, mutta jos oikein muistan, kuvassa on tamma. Joka näyttää ruunalta. Ei ole mielestäni pätkän vertaa feminiininen, jos nyt ei suoraan maskuliininenkaan.
Valeriana Ion: mielestäni hyvinkin feminiininen pv-tamma.
Higgs Boson Ion: saddlebred-ori pitäisi olla, muttei ole juuri lainkaan maskuliininen.
Too Strange Ion: tässä sitten on taas orimainen saddler.
Black Wolf Ion: FWB-ori, jota ei voisi luulla tammaksi, minusta tuo ilme on niin selkeästi oriille tyypillinen.
Star Of Sierra Leone: muutenkin vähän vaatimattoman näköinen hevonen ja se kyllä vaikuttaa orileimaan huonontavasti. Minusta olisi uskottava ruunana, jos nyt ei ihan tammana sentään.
Ixia Ion: kuvassa on oikeasti ori tai ruuna, epäilen jälkimmäistä. Ei ole kovinkaan hyvä kuva siis tammalle, en muista miksi tätä piti nyt tammalla käyttää, ehkä värin takia.
Gwalch Cantref: kuvassa varmaankin on ruuna, tai sitten nuori, joskin hyvin kehittynyt ori, mutta orileima on kohtuullisen puutteellinen.
Llygedyn Alcam Drem: tästä voisi sanoa ihan saman kuin ylläolevastakin.
Tylwyth Teg Coedwig Ion: tässä hyvin selvä cob-tamma.
Arian Diemwnt Ion: tässä on nyt se, mitä puhuin yllä welshien kohdalla. Hyvin kaunis, "nätti", mutta silti selkeän orimainen.
Hugan Goch Fach Ion: ja tässä sitten niin selkeä tamma kuin olla saattaa.
Pavel Giw: ahaltek-ori, kuvassa on ori (voi tosin olla nuori), mielestäni ihan riittävän orimainen ahaltekiksi.
Gin Groznyj: riittävän maskuliininen tämäkin on ahaltekiksi.
Gin Grigol: on niillä tekkeoreillakin välillä kaulaa.
Gin Daljokij: selkeän orimainen ahaltek.
Gin Alanija: tässä on selkeä tekketamma. Ei se ehkä mikään feminiinisyyden huippu ole, mutta selkeästi kuitenkin tamma.
Gin Barrikada: hyvin tyypillisen näköinen, feminiininen tekketamma.
Gin Bolgarka: tässä on sitten taas varsin neutraali tekketamma.
Gin Finalistika: tässä myös neutraali tekketamma, saattaa tosin olla kuvassa aika nuori.
Gin Haydee: kun niistä korvista oli puhe, niin tässä on yksi suhteellisen isokorvainen tekketamma. Tietenkin tässä kokoa korostaa vielä se, että harja on ajeltu pois. Mutta nämä ovat siis ihan tyypilliset korvat ahaltek-tammalle, oreilla ei ehkä ihan näin isoja korvia näe.
– S
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti