tiistaina, kesäkuuta 24, 2008

Väritilastoja

Joutessani järkkäilin kaikille arabeille kuvat sivuille (ei näy vielä netissä, päivitän kun ehdin/jaksan) ja huvikseni laskin, miten paljon eri värejä meidän arabilaumastamme löytyy. Reaaliarabien värijakauma Suomessa on seuraava: kimo 49%, rautias 26%, ruunikko 24% ja mustia on vain muutama, prosentiaalisesti jotain nolla-pilkku-nolla-nolla-nolla...

Arvata saattaa ettei Ionicissa nuo värit mene ihan tuohon malliin. Tilastot näyttävät tältä:
kimo 34% (32 hevosta)
ruunikko 33% (31 hevosta)
rautias 22% (20 hevosta)
musta 11% (10 hevosta)

Kimojen suhteelliseen pieneen määrään on selitys: Virginialla on jokin ihme kimokammo. Melkeinpä joka rodun kanssa hän suosii tummia värejä kimon kustannuksella.
Tämän kimokammon vuoksi meillä syntyy aika paljon tummia varsoja heterotsygooteista kimoista vaikka niiden varsoista tilastollisesti puolen pitäisi olla kimoja. Homotsygootteja kimoja (jotka jättävät aina kimoa) meillä on erittäin vähän ja nekin vähät olen saanut melkein väkivalloin tunkea Ginin kurkusta alas. Puoliveristen, erityisesti RBSH:iden ja ahaltekien kohdalla ymmärrän kimokammon täysin, niille hyvien/kivojen kimojen kuvien löytäminen on hankalaa. Arabeilla tilanne sen sijaan on päinvastainen.

Rautias on myös geneettisesti vähän hankala väri, koska kahden rautiaan varsa on aina rautias ja se rajoittaa kuvia, sekin. Ruunikot sen sijaan ovat kivoja, koska aika moni meidän ruunikoista voi jättää rautiaita ja/tai mustia varsoja. Vaihtoehtoja on siis enemmän ruunikoiden kanssa.

Molempien suosikkiväri musta sen sijaan on arabeillamme harvinainen, koska mustien arabien kuvat ovat kiven alla. Ei se ole kovin yleinen väri Suomen ulkopuolellakaan.

6 kommenttia:

  1. mikä tekee kimosta homotsygootin?

    VastaaPoista
  2. Se, että kimo on samanperintäinen G- eli kimogeenin suhteen. Gg (heterotsygoottinen, eriperintäinen) ja GG (homotsygootti) ovat ulkoasultaan samanlaisia eli kimoja. Homotsygootti kimo on siis perinyt kimogeenin (G) molemmilta vanhemmiltaan ja periyttää kimogeeniä kaikille varsoilleen. Homotsygootin kimon varsat ovat siis kaikki aina kimoja riippumatta toisen vanhemman väristä.

    VastaaPoista
  3. eli siis kimo + kimo = homotsygootti kimo? oliko se noin helppo juttu?

    VastaaPoista
  4. Ei se ole niin helppo juttu, mutta sen verran tuossa on perää, että homotsygootti kimo voi syntyä vain silloin kun molemmat vanhemmat ovat kimoja. Jos toinen vanhempi ei ole kimo, ei varsa voi koskaan olla homotsygootti kimo.
    Yritän esittää tämän yksinkertaisesti. Homotsygootin kimon geenit ovat siis GG, se on saanut G:n eli kimogeenin molemmilta vanhemmiltaan. Geenit näet koostuvat aina kahdesta alleelista (merkitään kirjaimilla), joista toinen on peräisin emältä ja toinen isältä. Heterotsygootin kimon geenit puolestaan ovat Gg ja vaikka sillä on vain yksi G-alleeli, se näyttää samalta kuin GG, koska G on hallitseva geeni. Ei-kimo hevonen puolestaan on gg.
    Jos siis risteytetään kaksi ei-kimoa hevosta eli gg + gg, varsa on aina gg eli ei-kimo, koska kummallakaan vanhemmalla ei ole sitä G:tä.
    Jos risteytetään ei-kimo ja heterotsygootti kimo eli gg ja Gg, voi varsa olla joko gg (ei-kimo 50% todenäköisyydellä) tai Gg (het. kimo 50%), muttei koskaan homotsygootti kimo.
    Jos risteytetään kaksi het. kimoa eli Gg + Gg, on mahdollista saada gg (25%), het. kimo (Gg 50%) tai hom. kimo (25%). Kahdesta kimosta on siis mahdollista syntyä myös ei-kimo varsa.
    Jos risteytetään hom. ja het. kimo eli GG ja Gg, varsa voi olla joko het. kimo (Gg 50%) tai hom. kimo (GG, 50%), muttei koskaan gg, koska hom. kimo vanhempi periyttää aina G:tä.
    Kahden homosygootin kimon eli GG:n varsat ovat aina myös homotsygootteja kimoja, koska ne saavat molemmilta vanhemmilta G:n.
    Selvensikö tämä nyt yhtään vai sekoittiko vain?

    VastaaPoista
  5. tämä selvensi oikein hyvin jo kokonaisuudessaan noita geenien periytymisiä, kiitos!

    VastaaPoista