maanantaina, kesäkuuta 30, 2008

Vanhoja, vanhoja, vanhoja sukulinjoja

Stiinu kyseli jo loppuviikosta tietoja muutamien vanhojen quartereiden suvuista, hän on yrittänyt selvitellä FN's Mr Roccon, FN's Miss Ponchon ja muutaman muunkin quarterin sukuja ja suvun hevosten tietoja. Kyse on niin vanhoista hevosista (aivan 2000-luvun alusta), että suurin osa vanhoista sivuista on kadonnut eikä edes Google löydä enää juuri mitään. Web Archive tietää joskus jotakin, jos on vanha osoite tiedossa, mutta aina siitäkään ei ole hyötyä. Onko koko homma siis aivan toivotonta?

Ei suinkaan, koska olen tuolloin omistanut muutamia quartereita ja Ponchon oli hetken aikaa Marineassa. Koska omistin aikoinani Marineasta puolet ja olen mahdollisimman tarkkaan tallentanut kaikkien Marinean omistamien ja kasvattamien hevosten tiedot, minulta löytyi ainakin muutamia harvinaisuudessaan arvokkaita tiedonmurusia. Ja onpa minulla tallessa Marineaa edeltävienkin hevosteni tietoja jonkin verran. Noita quarter-sukuja selvitellessäni muistin myös omistaneeni joskus sellaisetkin hevoset kuin Laakson Spiegel, Punikin Melian, Matador II Matilda, Rough'n Ready, Maybelle Flower ja Strawberry Fox!

Vanhojen sukujen tonkiminen on yksiselitteisesti IHANAA. Jostain aina löytyy jokin linkki tai sivu, joka toimii, jonka takaa löytyy edes pieni tiedonmuru hevosesta, joka on kuollut ehkä vuonna 2002. Koska itse olen ollut jo tuolloin aktiivisesti mukana, olen saattanut tietää kyseisen hevosen. Tai ainakin sen vanhemmat. Tai jonkin varsoista. Tai vaikken tiedäkään mitään, se on silti erittäin vanha hevonen ja minun mielestäni jo siksi arvokas.
Kenties nuoremman polven harrastajista nuo hevoset eivät näytä miltään, eihän niillä ole kilometrin kisakalentereita ja kahden luonteita, ei hienoa ulkoasua eikä itse otettuja kuvia, mutta minulle ne ovat huomattavasti mielenkiintoisempia kuin tämän päivän persoonattomat kisakoneet. Ja te jotka kuvittelette tekevänne virtuaalimaailmassa jotakin uutta ja ihmeellistä: katsokaa tuon Mr Roccon sukutaulua, ori on syntynyt vuonna 2002 ja sen suku yltää neljäneen polveen asti. Jalostus ja pitkät sukutaulut ei ole mikään uusi juttu!

Taidanpa jatkaa tässä jonakin päivänä VATYn kadonneiden hevosten listan päivittämistä. Mutta sitä ennen kaivan vanhoja hevosten sivuja kotikoneeltani ja lataan niitä nettiin, Stiinun ja muiden kiinnostuneiden iloksi.

Ei kommentteja: