perjantaina, kesäkuuta 27, 2008

Väritilastoja terskinhevosista

S tuossa päivänä muutamana kirjoitti noista arabien väreistä ja mainitsi minun poteman kimokammon. Totta on että minulla tosiaan on kimokammo, jos puhutaan arabeista, ahaltekeistä, puoliverisistä tai RBSH:ista, mutta jos katsotaan terskejä, ei moisesta voi juuri puhua. Tosin on myönnettävä, että S:llä on ollut viime aikoina usein sormensa pelissä, kun terskikasvateille on laiteltu kimoja kuvia ja merkitty niitä homotsygooteiksi kimoiksi (homotsygootti = samanperintäinen kimo, tällaisen hevosen kaikki varsat ovat aina ja ikuisesti kimoja riippumatta toisen vanhemman väristä).

Terskien väritaulukko näyttää tältä:
ruunikko 12 hevosta, 24,5%
rautias 2 hevosta, 4%
musta 0 hevosta, 0%
voikko 2 hevosta, 4%
ruunivoikko 1 hevonen, 2%
mustanvoikko 0 hevosta, 0%
kimo 32 hevosta, 65,3%

Kimon osuus on siis suorastaan jättiläismäinen, yli puolet. Toisaalta mikäpä ettei, onhan kimo reaaliterskeilläkin todella yleinen väri, kiitos arabialkuperän.
Mustien ja mustanvoikkojen terskien puuttuminen häiritsee vähän, mutta jos katsotaan kimojemme pohjavärejä, 9 kimoistamme on pohjaväriltään mustia. Eli mustaa on olemassa, kaikki ovat vain peittyneet sinne kimon alle. Kimoista löytyy myös yksi mustanvoikkopohjainenkin.
Voikkovärien ja kimon kanssa on yksi pieni ongelma: meidän terskien voikkovärit periytyvät muutamalta eri kantahevoselta ja näinpä eteen tuli jo yksi varsa, jonka molemmat vanhemmat olivat voikkovärisiä, joskin myös kimoja. Kaksi voikkoväristä yhdistettynä voi tuottaa myös tuplavoikon (cremello, perlino, smoky cream), mutta rehellisesti sanoen en tiedä miltä tulos näyttää, jos tuplavoikko yhdistyy kimoon. Näyttääkö se ihan tavalliselta cremellolta/perlinolta/sc:ltä, koska kimon valkoiset karvat sekoittuvat vaaleaan pohjaväriin vai tummenevatko nämäkin värit kimoutumisvaiheessaan, jolloin ne näyttäisivät vain tavallisilta, joskin vaaleaihoisilta kimoilta? Kas siinä pulma, pitäisi varmaan yrittää selvittää, mutta toistaiseksi tämä probleema on ollut lähinnä nimellinen. Lisäksi voikkovärit ovat hankalia terskeillä, koska kuvia on vaikea löytää. Siksi ne eivät koskaan tule suuresti yleistymään.

Laskeskelin muuten joutessani myös terskien kantahevosten värejä. Meidän terskimme polveutuvat 31 eri kantahevosesta ja niistä 17 (54,8%) on kimoja, jos tosin joukossa on muutama, jonka sivut ja tiedot ovat kadonneet. Stella on varsin varmasti ollut kimo, samoin Slathan ja Alexandra, Issabeausta en ole ihan varma, mutta luulen senkin olleen kimo. Tältä pohjalta katsottuna kimojen suuri määrä nykyisissä hevosissa ei ole ihme.

5 kommenttia:

Kerppa kirjoitti...

Slathan oli musta, Issabeau ja Alexandra kimoja - ainakin Alexandran sivut löytyvät web archiven kautta, täytyisi tosin tehdä sille ja noille kahdelle muullekin jotkut "muistosivut", että sais kunnon sivut linkittää sukuihin. (ja täytyis tuottaa terskejä kasa ittelle uusia linjoja luomaan..)

Gin kirjoitti...

Äh, taisin sekoittaa sitten Issabeaun ja Slathanin keskenään, muistelin nimittäin alunperin Issabeaun olleen musta. Enkä tietenkään katsonut Web Archivesta, laiska kun olen. Kivahan noille olisi saada sivut takaisin nettiin. Ja Stellalle samoin, en tiedä mitä sille on tapahtunut.

Kerppa kirjoitti...

Juu, täytyy katsella tässä noiden sivujen ajankohtaistamista, kun sais ensin vähän muita hommia alta pois.

Mullakin on nyt sit virtuaaliblogi, tosin musta tuntuu tällä hetkellä, että se on lähinnä mun valitusblogi :D

http://kerppa.blogspot.com

Kat kirjoitti...

Stella on tosiaan kimo ja sivut löytyy edelleen, osoite on vaan nykyään http://linja.org/~emmi/shettistalli/stella.html

S kirjoitti...

Hei, hienoa "löytää" Stella uudestaan! Kiitos, Kat!