maanantaina, marraskuuta 24, 2008

Väriteoriaa, osa 1: perusvärit

Huom! Väriteoria-sarja on päivittynyt: sisällysluettelo

Täällä blogissa on noista hevosten väreistä turistu aikaisemminkin, lähinnä erilaisten Coat Color Calculator-ohjeiden muodossa. (Toivottavasti niistä on muuten ollut apua?)
Mutta palataanpa nyt värien perusteisiin eli siihen, miten tunnistaa eri värit oikein. Kuvia katsoessanne muistakaa että erilaiset näytöt ja ero tavoin säädetyt näytöt saattavat näyttää kuvat erilaisina.

PERUSVÄRIT
Hevosella on kolme perusväriä: rautias, ruunikko ja musta. Näitä värejä on ylivoimaisesti suurin osa hevosista.

Rautias
Rautiaan peitinkarva on ruskea, sävy ja tummuus voi vaihdella. Jalat ovat ruskeat. Jouhet ovat myös ruskeat, joko samanväriset peitinkarvan kanssa, sitä tummemmat, vaaleammat tai kokonaan valkoiset. Kokonaan valkoharjaista ja -häntäistä hevosta kutsutaan liinakoksi, jos harja ja/tai häntä ovat vaaleat, kutsutaan näitä liinahtaviksi jouhiksi.
Perusrautias on helppo tunnistaa, se on se kokoruskea hevonen. Hankalia ovat sellaiset rautiaat, jotka ovat hyvin vaaleita ja vaaleajouhisia, ne voi sekoittaa helposti voikkoon. Oma hankaluutensa on myös hyvin tummassa rautiaassa, jonka väri lähentelee mustaa eikä siitä välttämättä saa selvää, onko se ruskea, musta vai kenties tumma ruunikko.
Rautiaassa (kuten ruunikossakin) on erilaisia sävynimityksiä, on vaaleanrautiasta, tummanrautiasta, punarautiasta sun muuta.

Esimerkkejä:
- rautias, voisi sanoa aavistuksen punertavaksi
- rautias, joka ei ole tippaakaan punertavansävyinen.
- punarautias, ehkä vaaleanpunarautias. Huomatkaa harja, jonka sävy on hieman peitinkarvaa vaaleampi
- rautias, tällä alkaa olla jo melko liinahtavat jouhet
- liinakko

Ruunikko
Ruunikko on hevonen, jonka peitinkarva on erisävyisen ruskea, jalat ja jouhet ovat mustat. Jalkojen musta väri nousee usein polviin/kintereisiin asti, muttei aina, se voi päättyä vuohisnivelenkin kohdalle, tosin tällöin polvissa/kintereissä on usein tummempaa sävyä. Tätä nimitetään villiruunikoksi. Peitinkarvan sävy voi vaihdella vaaleanruskeasta mustanruskeaan.

Hyvin tumman ruunikon erottaminen mustasta voi olla vaikeata tai joskus jopa mahdotonta. Yleensä reaalimaailmassa tummanruunikko erottuu mustasta kirkkaassa auringonvalossa, jossa näkyy karvan punertava väri. Tosin jos musta hevonen on haalistunut auringossa tai on kulomusta, se voi näyttää suunnilleen samalta. Ruunikolla on usein myös turvan ympärillä selkeästi ruskeata sävyä, jota mustalla ei ole. Valokuvista ei tällaisia tarkistuksia pysty aina tekemään.

Vaalean ruunikon erottaminen hallakosta tai ruunivoikosta voi olla sekin joskus haastavaa, varsinkin kun näissäkin väreissä esiintyy vaihtelua. Ruunikon sävy on kuitenkin yleensä punertava, kun ruunivoikon ja hallakon on enemmän keltaisen suuntaan vivahtava.

Esimerkkejä:
- tummahko ruunikko, jonka peitinkarvassa näkyy papurikkokuviointia. huomatkaa miten ylös jalkojen musta väri tällä hevosella tulee.
- punaruunikko
- tumma ruunikko, mutta huomatkaa turvan, korvien ja kupeiden alue, jossa näkyy vaaleampaa, selkeästi ruskeata sävyä. Mahdoton sekoittaa mustaan
- vaaleasävyisempi ruunikko
- mustanruunikko, jota on jo hieman hankala erottaa mustasta. Tuossa kuvassa ainoa vinkki lienee ryntäissä näkyvä ruskeampi sävy, muuten tuosta olisi vaikea sanoa, kumpi se on. Sama hevonen on tässä kuvassa ilmeisesti kesäkarvassa ja ainakin erilaisessa valaistuksessa ja tässä ruunikon värin näkee selvästi, tätä ei voi mustaksi luulla.
- villiruunikko, huomatkaa tällä jalat, joissa musta väri nousee hädin tuskin vuohiseen asti. Jos tällä olisi korkeat sukat joka jalassa, ei mustaa väriä näkyisi lainkaan jaloissa. Jouhet ovat silti pikimustat, joten sekaantumisen vaaraa rautiaaseen ei olisi.

Musta
Musta on musta, peitinkarva ja jouhet tulisi olla enemmän sinisenmustat kuin ruskeanmustat. Musta väri on kuitenkin siitä ongelmallinen, että siinä ensinnäkin esiintyy ns. kulomustaa, joka on hiemanh ruskeansävyinen ja lisäksi kiiltävän sinimustakin hevonen voi esimerkiksi auringonpaisteessa haalistua. Mustan ja mustanruunikon erottaminen toisistaan voi olla joskus hankalaa, asiasta oli enemmän juttua ruunikon kohdalla.

Esimerkkejä:
- musta, erinomainen esimerkki todella mustasta hevosesta, katsokaa sävyä joka on todellakin jopa siniseen vivahtava
- ruskeasävyinen musta, kuvan hevonen saattaa olla jopa mustanruunikko eikä suinkaan musta. Kuvan perusteella vaikea sanoa kumpi
- kulomusta, jonka jouhissa varsinkin näkyy tuo kulottuneisuus punertavana sävynä

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voiko hamppuharjaa esiintyä muilla kuin rautiaalla? Entä voiko hevosella olla korkeat sukat polviin asti ilman että se on kirjava?

Kiitos!

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Hamppuharja on siis harmaa harja, ei valkoinen kuten liinakolla vaan harmaa. Sitä ei esiinny muilla väreillä kuin rautiaalla ja myös voikolla voi olla harmaat jouhet.
Korkeat sukat voi olla, vaikka hevonen ei olisikaan kirjava. Monesti sabinokirjavilla on korkeat sukat, mutta aina sukat eivät liity kirjavuuteen.