perjantaina, marraskuuta 28, 2008

Väriteoriaa, osa 8: lehmänkirjavat

Huom! Väriteoria-sarja on päivittynyt: sisällysluettelo

Lehmänkirjavalla on ruumiissaan suuria tai melko suuria tummia ja valkoisia laikkuja. Tämä siis erotuksena tiikerinkirjavaan, joka on täplikäs ja sen laikut ovat pieniä. Lehmänkirjavan pohjaväri voi olla mikä tahansa aikaisemmin esitetyistä väreistä, mutta yleisimmin toki "tavallinen" rautias, ruunikko tai musta.
Lehmänkirjavaa on noin teoriassa kahta eri tyyppiä, tobianoa ja overoa, overoon puolestaan kuuluu useampia alatyyppejä (sabino, frame, splashed white) ja sitten on olemassa myös näiden yhdistelmä, tovero, jossa yhdistyy siis tobianokirjavuus ja jokin overon kuvioista. Yksikseen nämä kuviot on melko helppo tunnistaa, mutta jos on kahtakin eri kuviota sekaisin, on tunnistaminen vaikeata.

Tobiano
Tobiano on lehmänkirjavan tyypeistä yleisin, selkein ja helpoin tunnistaa. Tobianoa esiintyy mm. irlannincobeilla, shetlanninponeilla, islanninhevosilla ja useilla amerikkalaisilla roduilla, joilla kirjavuus on hyväksytty.
Lainauksena Hevosmaailma.netistä: "Valkeat jalat, valkeaa vartalossa usein pystysuorana kuviona, selvästi enemmän valkeaa selässä kuin vatsapuolella. Laikkujen rajat yleensä hyvin suorat ja selkeät. Ei ylimääräistä valkeaa päässä." Ja kuten äsken todettiin, pohjaväri voi olla mikä tahansa. Valkea väri ylittää usein selkälinjan, toisin kuin overokuvioilla.

Esimerkkejä:
- musta tobiano, kuten huomaatte, päässä on piirto, muttei muuta valkoista, jalat ovat hyvin pitkälle valkoiset ja kuvio on enemmän pystysuora kuin vaakasuora. Myöhemmin esittelen kuvia overoista, joista huomaa mitä tällä pystysuuntaisella kuviolla tarkoitetaan
- rautias tobiano, tämä on hyvin vähän kuvioitu muoto tobianosta: ainoastaan pystysuora valkoinen viiru sään kohdalla ja takaosassa
- kimo tobiano, kuten sanottua, myös kimo (tässä tapauksessa ruunikonkimo) voi olla kirjavan pohjavärinä. Luultavasti iän myötä tämä hevonen tulee vaalenemaan valkoiseksi niin että kirjavuus ei näy enää, mutta se on silti kirjava.

Overo: sabino
Sabino on hauska väri siinä suhteessa, että se ei yleensä aiheuta niin suuria kuvioita että hevosta pidettäisiin kirjavana ja sen takia sabinoa esiintyy myös roduilla, joita on totuttu pitämään ei-kirjavina, mm. suomenhevonen ja arabi. Tyypillisellä sabinolla saattaa olla vain korkeat sukat ainakin osassa jaloista, isohko päämerkki, joskus laikku vatsan alla tai päistärkarvaa jalkojen yläosissa tai vatsan alla. Se ei siis näytä vielä "oikeasti" kirjavalta.
Toisaalta on olemassa todella suurimerkkisiä sabinoita, jotka ovat kokonaan valkeita, yleensä korvissa tai päässä on vähän tummaa väriä.
Sabinoille on varsin tyypillistä se, että laikkujen rajat ovat pitsimäiset, eivät niin selkeät ja suorat kuin tobianolla. Esimerkit puhuvat kuitenkin puolestaan.

Esimerkkejä:
- rautias sabino, hyvin tyypillinen sabino: valkoiset merkit, valkoinen laikku vatsassa ja pieni laikku kaulalla. Tällä laikkujen rajat ovat kuitenkin huomattavan selkeät
- mahdollinen sabino rautias, merkkejä löytyy sekä jaloista että päästä, joten saattaa olla hyvin maltillinen sabino muttei välttämättä
- rautias sabino, hyvin laaja sabinokuviointi, joka tekee rautiaasta meloko tavalla joko kimon tai päistärikön näköisen. Muutenkin erikoisennäköinen hevonen, en ole ihan 100% varma että tämä on ainoastaan sabino, tältä voi löytyä muitakin värejä taustalta, mutta kuvien perusteella mahdotonta sanoa.
- rautias sabino, tässäkin hyvin tyypillinen sabino, korkeat sukat, kainaloissa hieman päistärkarvaa
- musta sabino, iso merkki päässä on tyypillinen, etujalat tummat, takasissa korkeat sukat. Hyvin normaali ja helposti tunnistettava
- erittäin suurimerkkinen sabino, kokovalkoinen, korvissa taitaa olla vähän tummempaa väriä. Syntynyt kahdelle suht normaalinnäköiselle vanhemmalle ja tämän oriin varsoista kumpikaan ei näytä olevan erityisen suurimerkkinen. Sabino on geneettisesti hankala, koska se näyttää periytyvän vähän miten sattuu
- ruunikko sabino, tällä näkyy oikeassa takajalassa melko tyypillinen "juoksu" sukassa, joka nousee hyvin ylös. Myös iso laikku vatsan alla on tyypillinen
- ruunikko sabino, yleinen väritys clydesdaleilla ja shireillä, korkeat sukat, sekakarvaa rungolla, päässä merkkejä
- ruunikko sabino, tässä näkee sabinolle tyypillistä pitsimäistä kuviota jaloissa ja päässä, joka leviää kaulaan ja runkoon. Huomatkaa myös päistärkarva kyljissä.

Overo: splashed white
Splashed whitesta (sw) on osuvasti sanottu, että se on kuin valkoinen hevonen, jonka päälle on kaadettu värillistä maalia. Tummaa väriä siis on hevosen yläosassa, jalat ja vatsa ovat valkoiset. Tämä on melko harvinainen väri, sitä esiintyy lähinnä painteilla, islanninponeilla ja äärimmäisen harvinaisena russeilla.
Tummimmat sw:t voivat olla hankalia tunnistaa kohdilleen, ne voivat muistuttaa sabinoa tai tummaa hevosta, jolla on vähän merkkejä.

Esimerkkejä:
- ruunikko sw, täydellinen esimerkki sw:stä. Valkoinen pää ja herasilmät ovat tyypillisiä
- ruunikko sw, hieman epätyypillisempi sw russi. Voisi sekoittaa tobianoon, mutta huomatkaa, ettei valkoinen väri ylitä selkärankaa, mitä se tobianolla tekee.
- rautias sw, ihastuttavan värinen russi, melko paljon valkoista, mutta selkälinja on tumma
- kuvia sw issikoista, kuten näkyy, joillakin valkoinen väri menee yli selkälinjan, mutta valkoinen pää ja herasilmä erottavat tämän tobianosta (tosin nämä eivät ole varmoja tuntomerkkejä kaikissa tapauksissa)

Overo: frame
Framea esiintyy lähinnä vain painteilla ja niiden sukuisilla roduilla. Framella on yleensä valkeaa päässä ja kyljissä, valkoinen kuvio on enemmän vaakasuora kuin pysty eikä yleensä ylitä selkälinjaa. Laikkujen rajat ovat yleensä epätasaiset. Jaloissa ei yleensä ole valkeata kuin etupolven ja kintereen alapuolella (normaalit merkit).
Joskus frame voi olla hankala erottaa sabinosta.

Esimerkkejä:
- aika suurella todennäköisyydellä musta frame, tosin tällä saattaa olla mukana myös sabinoa, koska valkoista on melko paljon ja sellaisissa paikoissa, joissa framella ei juuri pitäisi olla.
- rautias frame, todennäköisesti. Melko paljon valkoista ja valkoinen ylittää ylälinjan kaulassa, mutta silti pitäisin tätä melko varmana framena.
- rautias frame, tätä tarkoitin että framen voi sekoittaa sabinoon. Tämä voi olla oikeastaan kumpi tahansa, isomerkkinen sabino tai pienimerkkinen frame.
- rautias frame, tämä on nyt sitten erittäin selkä frame
- punahallakko frame, myös melko selvä frame
- rautias frame, ei voi oikeastaan parempaa esimerkkiä framesta ollakaan

5 kommenttia:

Jenna kirjoitti...

Heips.

http://www.transhorses.fi/images/tuntihevoset/jerry.jpg

Mikä tuo on väriltään? Itse olen pitänyt sitä aina ihan vain lehmänkirjava(näistä enempi vielä tobianona). Jännintä tuossa ponissa on että, laikkujen ympärillä on harmaat rajat. Eli ensin ruskealaikku, harmaa raja ja sen jälkeen valkoista.

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Tuosta kuvasta on mahdotonta sanoa värin tyyppiä, mutta tobianolla voi hyvin olla tuollaiset "varjot" rajojen reunoilla eli se ei sulke missään tapauksessa tobianoa pois. Se on joka tapauksesa lehmänkirjavan tyypeistä yleisin.

Anonyymi kirjoitti...

Siis voisiko joku kertoa mikä homma tässä on kyseessä:

http://www.boblangrish.com/galleriesimage.php?id=10566

Tuo musta laikku???

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Anonyymi, luultavasti tuo musta laikku on joko mosaiikkikuvio tai kimeeri (chimera englanniksi). Molemmat ovat harvinaisia ja satunnaisia kuvioita.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos tiedosta. Mielenkiintoista!