keskiviikkona, marraskuuta 26, 2008

Väriteoriaa, osa 6: hopeavärit

Huom! Väriteoria-sarja on päivittynyt: sisällysluettelo

Hopeaväri on samantyyppinen perusvärejä vaalentava geeni kuin voikkogeeni ja hallakkogeeni. Hopeavärin tekee erikoiseksi ja periytymisen kannalta hieman hankalaksikin se, että se vaikuttaa vain mustaan väriin, joten se ei näy rautiaassa hevosessa millään tavoin. Ei siis ole olemassa hopeanrautiasta; hopeanruunikko ja hopeanmustä kylläkin ovat.

Hopeanruunikko
Hopeanruunikko on nimensä mukaisesti pohjimmiltaan ruunikko, jota hopeaväri vaalentaa. Oikeasti se ei kuitenkaan näytä ruunikolta, koska hopea vaalentaa mustaa väriä. Niinpä hopeanruunikon jouhet ovat yleensä vaaleat, jopa melkein valkoiset ja jalat ovat usein tummanruskeat, eivät siis mustat. Jalat voivat olla myös peitinkarvan väriset, mutta yleensä ainakin nivelien kohdalla on kuitenkin tummempaa sävyä. Hopeanruunikko näyttää siis pääasiassa rautiaalta, jolla on tummat jalat. Aikaisemmin nimestä on Suomessa käytetty nimitystä kanelinrautias, mutta nyt kun genetiikasta tiedetään enemmän, on hopeanruunikko vakiintunut jo aika hyvin käyttöön.
Noin muuten hopeanruunikon peitinkarva on yleensä normaalin ruskea ja näillä esiintyy papurikkokuviointia hieman harvemmin kuin hopeanmustilla.

Esimerkkejä:
- hyvin tyypillinen hopeanruunikko, huomaatte kaikki tekijät: vaaleat jouhet, tummat jalat
- hopeanruunikko suomenhevonen, aina jouhet eivät kuitenkaan ole vaalet tai ovat vain osittain vaaleammat. Itse asiassa täysin valkeat jouhet hopeanruunikolla ovat melko harvinaiset, usein jouhissa on kaksivärisyyttä
- tässäkin näkyy tuo jouhien väri

Hopeanmusta
Hopeanmusta on musta hevonen, jota hopeaväri vaalentaa varsin selkeästi. Hopeanmusta muistuttaa aika paljon hopeanruunikkoa, mutta on yleensä tummempi sävyltään, joskus tosin myös vaalea, harmaasävyinen. Hopeanmusta on ainakin minusta yksi vaikeimpia värejä, koska sävyvaihtelu on todella laajaa ja sen erottaminen hopeanruunikosta monissa tapauksissa vähintäänkin haastavaa. Enempää en osaa kuvailla hopeanmustaa, annettakoon kuvien kertoa puolestaan.

Esimerkkejä:
- hopeanmusta islanninhevostamma, tässä näkyy se mainitsemani vaaleanharmaa värisävy ja myös hopeanmustalle hyvin tyypillinen papurikkokuviointi. Jouhet ovat aivan vaaleat. Tätä ei kovin helposti erehdy luulemaan hopeanruunikoksi, mutta jos kuva olisi huono, saattaisi tuo sekaantua helposti voikkoon tai kimoon
- hopeanmusta suomenhevonen, tämän voi jo helposti sekoittaa hopeanruunikkoon, mutta on kuitenkin normaalia hopeanruunikkoa tummempi. Hopeanruunikon peitinkarva on nimittäin yleensä punertava ja myös vaaleampi. Suvusta katsoen tämä hevonen ei kuitenkaan voi olla mitään muuta kun hopeanmusta.
- hopeanmusta islanninhevonen, tässä on nyt sitten todella hämäävä voikko-look-a-like. Miten tuon nyt sitten erottaa voikosta, jolla sattuu oleman papurikkokuviointia? No tämän yksittäisen kuvan perusteella ei millään.
- lisää kuvia löytyy täältä, black silver-otsakkeen alta

4 kommenttia:

  1. Pakko kysyä tällaista, jos satutte tietämään. Mietin usein entisen suomenhevoseni kohdalla, onko tuo nyt ihan tavallinen rautias, sillä ruunalla oli todella hopeanhohtoinen harja http://immortellepark.myftp.org/immortellepark/vanhojakuvia/342068566pKeCph_ph.jpg, jaloista en kyllä osaa sanoa, olivatko tavallista tummemmat http://immortellepark.myftp.org/immortellepark/vanhojakuvia/342088454tXmaGG_fs.jpg, mitä nyt yhdessä takajalassa oli sukan yläpuolella hassu tumma läiskä...
    Ratsastuksenopettajani sanoi usein, että Vesku luultavasti olisi hopeanruunikko, mutta en sitten tiedä, kun siihen ei muut viittaa ollenkaan paitsi tuo harjan sävy.

    VastaaPoista
  2. Hmm, noiden kuvien perusteella vaikea sanoa, mutta ei välttämättä ole täysi mahdottomuus. Esiintyyhän suomenhevosissa hopeavärejä, jos tosin paljon erisävyisiä liinakoitakin. Jos voisit kertoa minkäsukuinen tuo hevonen on, niin voisi katsoa jos suvusta löytyy jotain hopeaan viittaavaa?

    VastaaPoista
  3. No niin, miksen heti hoksinut noita sukulaisia tarkastaa. :D Kuvat tosiaan huonolla skannerilla skannattu, joten laatu sen mukainen. En itse osaa sanoa mitään noista sukulaisista, mutta pojan tiedot sukupostista löytyvät http://sukuposti.net/fakta.php?Numero=48879 tuosta osoitteesta. :)

    VastaaPoista
  4. Suvussa ei kyllä näy jälkeäkään mihinkään hopeaväriin viittaavasta eikä siellä ole sellaisia hevosia, jotka olisivat tunnettuja hopeageenin kantajia. Eli luultavasti tuo sitten on vain ihan tavallinen liinakko.

    VastaaPoista