tiistaina, elokuuta 12, 2008

Väriaiheisia linkkejä

Kun noista väreistä ja niiden periytymisestä on ollut puhetta, niin laitan tähän muutamia hyödyllisiä linkkejä.

VATY: Hieman hevosten värien periytymisestä
Virginian tekemä taulukko ahaltekeillä esiintyvien värien periytymisestä. Tässä on hyvin yksinkertaisessa muodossa perusvärien ja voikkovärien periytyminen, tämän avulla perusvirtuaaliharrastaja pärjää jo pitkälle eikä tarvitse tietää edes sana "geeni".

Vippos: Värien periytymisen alkeet
Taas Virginian käsialaa, lyhyehkö artikkeli lähinnä perusväreistä ja muutamista niitä muokkaavista tekijöistä. Sisältää suunnilleen tuon edellisen linkin taulukon sanallisessa muodossa ja yrittää selvittää hieman tarkemmin noita periytymisen perusteita.

Hevosmaailma.net: Hevosen värit, niiden periytyminen ja merkit
Tämän varmaan jo kaikki väreistä kiinnostuneet tietävät (syytä ainakin olisi), mutta laitetaan nyt kertauksen vuoksi. Kaikki yksittäiset värit esitelty kuvien ja sanojen kera (ne sanallisetkin kuvaukset kannattaa lukea, koska kuvissa on aina vain yksi kyseisen värin edustaja ja värin sisällä voi olla sävyvaihteluita). Lisäksi löytyy geenilistoja, sanastoa, lyhenteitä, perusasiaa genetiikasta ja muuta ylen hyödyllistä.

icelandichorse.is: The colors of the icelandic horse
Varmasti monelle issikkaihmiselle tuttu sivusto. Selittää kuvin ja sanoin (englanniksi tosin) eri värejä, joita issikoilla esiintyy. Kuvien laatu ei aina ole maailman paras, mutta kyllä niistä selviää hyvin paljon. Useimmat erikoisvärit esitelty hyvin ja tuotu myös esiin "tupladiluutioita" siellä tricky colors-osiossa. On hopeanruunivoikkoa ja ruunivoikonhallakkoa ja ties mitä muuta.

Islanninhevosyhdistys: Islanninhevosen värit
Ei juuri kuvia, mutta erinomaiset selvitykset väreistä, niiden ulkoasusta ja myös genetiikasta.

Ei kommentteja: