Tuossa Coat Color Calculatorissa ja niihin liittyvissä blogipostauksissani on yritetty ottaa huomioon kaikki mahdollisuudet. Hevosillahan esiintyy todella montaa väriä ja vaihtoehtoja on useita, mutta tosiasiassa tavallinen rivivirtuaalihevostelija törmää vain pieneen osaan väreistä. Puoliveriharrastajan on aika turha opetella tunnistamaan niitä lehmänkirjavan eri tyyppejä mitä paint-kasvattaja tarvitsee eikä ravitallin omistajat tarvitse murehtia voikoista ja hallakoista, toista on issikkaihmisellä.
Tässä kuitenkin pieni listaus siihen, millaisiin väreihin voi odottaa törmäävänsä tiettyjen rotujen kanssa.
Sanasto:
Perusvärit = ruunikko, rautias, musta
Tumma väri tarkoittaa ei-kimoa (siis vaaleista vaalein cremellokin on tumma väri)
Yksinkertaiset voikkovärit = mustanvoikko, voikko ja ruunivoikko.
Tuplavoikot = cremello, perlino, smoky cream
Hallakkovärit = (ruuni)hallakko, hiirakko ja punahallakko
Hopeavärit = hopeanmusta ja -ruunikko, hopeaa kantava rautias
Samppanjavärit = gold, amber ja classic champagne (myös sable)
Samppanjavoikot = gold cream, amber cream ja classic cream champagne (myös sable cream)
Puoliveriset
Pääasiassa puoliverisillä esiintyy perusvärejä ja perusväripohjaisia kimoja. Erittäin harvoin voikkovärejä (yleensä yksinkertaisia voikkoja, äärimmäisen harvoin mahdollisuus tuplavoikkoon). Päistärikköä saattaa esiintyä myös harvoin.
LV-ravurit
Amerikkalaisilla lähinnä ruunikko, jonkin verran mustia ja rautiaita, mahdollisuus myös kimoon ja päistärikköön, nämä ovat hyvin harvinaisia. Orlov- ja venäjänravureilla kimo sen sijaan yleinen, vaikka tummiakin löytyy. Päistärikköä näiltä ei juuri löydy. Ranskanravureilla rautias hieman yleisempi kuin amerikkalaisilla, mutta ranskalaisissakin on iso osa ruunikoita.
Arabi
Perusvärit ja kimo, nykyisin kimo on väreistä yleisin. Puhtaissa arabeissa ei esiinny nykytietämyksen mukaan muita geenejä. Vaaleanrautias, liinaharjainen arabi ei ole voikko vaikka se näyttäisi siltä miten paljon tahansa.
Englantilainen täysiverinen
Perusvärit, kimo harvinaisempi muttei tavaton. Myös voikkovärejä esiintyy, mutta erittäin harvoin. Saattaa esiintyä myös päistärikköä, en ole varma. Pääasiassa kuitenkin perusvärinen/kimo.
Suomenhevonen
Perusväreistä rautias yleisin, ruunikko ja musta harvinaisempia. Kimoa, voikkoa, päistärikköä ja hopeaa esiintyy harvinaisina.
Welshit
Kaikilla sektioilla esiintyy perusvärejä sellaisenaan. A- ja B-sektiolla kimo on varsin yleinen ja jonkin verran esiintyy myös yksinkertaisia voikkovärejä. C- ja D-sektioilla kimo ja voikkovärit harvinaisempia, joskaan ei ihan tavattomia. Yksinkertaisista voikkoväreistä saa tuplavoikkoja, mutta niitä näkee harvoin, ei taida olla erityisen suosittu väri welsheillä. Saattaa löytyä myös päistärikköjä.
Connemara
Perusvärit, kimo, päistärikkö, yksinkertaiset voikkovärit. Tuplavoikot (ns. BEC, blue-eyed cream) eivät ole hyväksyttyjä tai ainakaan toivottuja connemarajalostuksessa.
Shetlanninponi
Perusvärit, kimo, päistärikkö, voikkovärit (näissäkin yksinkertaiset ovat yleisempiä, en musita ihan äkkiä mitään tuplavoikkoa shettistä). Löytyy myös tobiano-kirjavia, pohjavärit edellä mainitut. Hallakkovärejäkin saattaa olla, mutta ovat harvinaisia enkä ole yhtään varma tästä. Hopeaväreistä en nyt juuri muista, hopeanmustalta näyttävää ns. mushroom-väriä esiintyy kyllä, mutta saattaa olla ettei oikeita hopeavärejä ole lainkaan.
Gotlanninrussi
Perusvärit, ruunikko yleisin, musta ja rautias hieman harvinaisempia. Yksinkertaisia voikkovärejä esiintyy. Tuplavoikot, kimo ja "villihallakko" (voi tarkoittaa kaikkia hallakkovärejä) ovat kiellettyjä. Harvinaisena esiintyy myös splashed white-kirjavuutta, muut lehmänkirjavuuden muodot kiellettyjä. Päistärikkö, hopea ja samppanja kai teoriassa sallittuja (ei ole erikseen kielletty), mutta ovat joko äärimmäisen harvinaisia tai sitten niitä ei esiinny lainkaan.
Newforest
Perusvärit ja kimo yleisimmät, yksinkertaisia voikkovärejä hyväksytään vain tammoilla ja ruunilla. Tuplavoikot ja kirjavat kiellettyjä. Ruunikko lienee väreistä yleisin. Hopeavärit ja samppanja teoriassa kai sallittuja, mutta epäilen esiintyykö niitä lainkaan. Päistärikkö sallittu ja voi esiintyä.
Islanninhevonen
Eräs värikkäimmistä roduista, luultavasti kaikkia mainittuja värejä paitsi samppanjaa löytyy issikoista. Homman tekee mielenkiintoiseksi ja haastavaksi se, että kun eri diluutiovärejä esiintyy paljon, ne myös voivat helposti yhdistyä keskenään ja tuloksena on erilaisia, vaikeasti tunnistettavia "tupladiluutioita". Lehmänkirjavista löytyy tobianoa ja splashed whitea, teoriassa todennäköisesti myös näiden yhdistelmiä, ns. toveroita.
RBSH
Pääasiassa perusvärejä ja kimoa. Kimo tulee enimmäkseen täysiverisiltä ja terskinhevosilta. Myös yksinkertaiset voikot ovat melko yleisiä varsinkin, jos suvusta löytyy ahaltekiä, joka on jalostukseen käytetyistä roduista se, jossa voikkovärejä esiintyy useimmin. Tuplavoikotkin mahdollisia.
Ahaltek
Perusvärit, kimo ja voikkovärit joko yksinkertaisena tai tuplavoikkona. Ruunikko yleisin väri.
Terskinhevonen
Pääasiassa perusvärejä ja kimo on erittäin yleinen. Virtuaalimaailmassa esiintyy voikkovärejä harvinaisena, reaalielämässäkin mahdollista, mutta tuskin todennäköistä.
Andalusianhevonen ja lusitano
Kimot yleisimpiä, tummista väreistä esiintyy lähinnä ruunikkoa ja mustaa, rautias harvinaisempi, joskaa ei mahdoton. Yksinkertaisia voikkovärejä esiintyy myös, tuplavoikot mahdollisia ainakin teoriassa, muita diluutioita ei taida esiintyä. Näillä esiintyy myös toistaiseksi selvittämätöntä pearl-tekijää.
Friisiläinen
Musta on must. Äärimmäisen harvinaisina syntyy reaalimaailmassa rautiaita friisiläisiä, jotka eivät kuitenkaan taida olla jalostukseen hyväksyttyjä. Virtuaalimaailmassa friisit ovat aina mustia, piste.
Knabstrupit
Useimmiten tiikerinkirjava, pohjaväreinä perusvärit. Tietyin ehdoin jalostukseen voi käyttää yksivärisiä hevosia, mutta virtuaalimaailmassa tämä ei ole suositeltavaa, koska knabstrupien tavoitelluin väri on tiikerinkirjava. Tiikerinkirjavasta sen sijaan esiintyy montaa eri tyyppiä.
Lipizza ja kladrub
Lähes aina kimoja, väri pohjalla useimmiten ruunikko tai musta. Ei tiettävästi diluutiovärejä. Useimmat näistä ovat homotsygootteja kimoja. Tummat hevoset ovat erittäin harvinaisia.
Tennesseenwalker
Tästä on S kirjoittanut tekstin VTWY:n foorumiin. Hyvin värikäs rotu, perusvärit tietysti yleisimpiä, mutta löytyy yksin- ja kaksinkertaista voikkoa, kimoa, päistärikköä ja samppanjaa. Hopea- ja hallakkovärit erittäin harvinaisia, voi epäillä esiintyykö niitä lainkaan. Kirjavista tiikerinkirjavaa ei hyväksytä, tobianoa ja sabinoa ainakin löytyy lehmänkirjavan puolelta.
Saddlebred ja National Show Horse
Perusvärit yleisimpiä, yksin- ja kaksinkertaisia voikkoja löytyy myös. Kimo harvinainen saddlereillä, NSH:lla yleisempi, kiitos arabi-alkuperän. Hopea erittäin harvinainen, joskin mahdollinen. Samppanjaakin taitaa löytyä harvinaisena, päistärikkö ja hallakkovärit äärimmäisen harvinaisia, sopii epäillä onko näitä lainkaan. Kirjavista tobianoa löytyy, sabinoakin ehkä, muita lehmänkirjavuuden muotoja ei välttämättä ja tiikerinkirjavaa ei lainkaan.
Kalliovuortenponi
Yleisin väri ns. chokolate, joka on yleensä hopeanmusta, joko liinaharjaisena tai tummaharjaisena. Hopeanruunikko toinen haluttu väri. Rockyissä esiintyy myös perusvärejä ja ainakin yksinkertaisia voikkovärejä, joista on tietysti mahdollisuus tuplavoikkoon, joka lienee sallittu vaikkakaan ei ehkä toivottu. Virtuaalimaailmassa esiintyy myös päistärikköä ja hallakkoa, joita löytyy reaalimaailmasta, jos ei suoraan puhtailta rockyiltä, niin ainakin niitä lähellä olevista verilinjoista. Kirjavuutta, edes sabinokirjavan polven/kintereen ylittäviä sukkia ei sallita.
Jokohan siinä olisi tarpeeksi?
Selvennys:
VastaaPoistaTosiaan, friisiläisiä syntyy äärimmäisen harvoin rautiaina, sehän on mahdollinen musta+musta-yhdistelmästä. Näitä ja niiden jälkeläisiä ei kuitenkaan hyväksytä jalostukseen, joten se siitä. Virtuaalimaailmassa jäisivät täysin turhiksi koko hevoset, täällä friisiläisiä on yleensä vain kasvattajilla ja kasvattajille sellaiset hevoset eivät ole hyödyllisiä joita ei hyväksytä.