tiistaina, joulukuuta 30, 2008

Sääntömuutoksia LJ:ssä

LJ:n sääntöjä on näemmä pikkuisen viilailtu ja jotta keneltäkään tämän blogin lukijalta eivät ne jäisi huomaamatta, niin listaanpa ne tähän (kera omien kommenttieni).

Lähtö, johon hyväksytään 2-vuotiaita täysiverisiä tai 3-vuotiaita muun rotuisia, ei saa asettaa juostavaksi pidempää matkaa kuin 10 furlongia (2000m)

Hyvä, hyvä! Itse olen varsinkin noissa Star Stayer-lähdöissä pitänyt kiinni siitä, etteivät kaksivuotiaat täysiveriset juokse niitä pisimpiä matkoja ja ne pidemmät on sitten ikärajoituksella 3-8 vuotta. Siitä huolimatta monet ovat yrittäneet tuoda kaksivuotiaitaan pitkille matkoille, mitä suunnattomasti ihmettelen. Itse en stayeri-suvusta polveutuvalla varsalla edes starttaisi kaksivuotiaana.

Venäläisten puolelle tämä puolestaan tuo ongelmia, koska yleensä lähdöt ovat tasoittain ja avoimet koko ikäskaalalle 3-8v, näin siksi, että hevosia ei ole lähdöissä kovin paljoa. Nyt sitten tällaisia lähtöjä ei saakaan järjestää 3-vuotiaille vaan ne täytyy joko jättää ulos, pitää matka lyhyinä tai järjestää kolmivuotiaille omat lähdöt.
No, ei tietenkään kolmivuotiaita jätetä ulos tyystin. Toisaalta nelosryhmäläisten matkojen rajoitus 2000 metriin ei kuulosta houkuttelevalta, kun ne nimenomaan vat pitkänmatkanjuoksijoita. Jos nelosryhmäläisten kilpailumatkat ovat tulevaisuudessa vain sitä 2000 metriä, menettää tuo ryhmä mielestäni paljon.
Kolmivuotiaille voisi toki järjestää omat lähdöt, mutta miten paljon niihin tulisi osallistujia, mietin vain? Ja mille tasoille niitä kannattaisi järjestää? En usko, että olisi järkevää järjestää kaikki tasot maidenista G1:een ensin kolmivuotiaille ja sitten toistamiseen vanhemmille. Ehkä meidän täytyy kokeilla sellaista, että kolmivuotiaille järjestetään maiden-, allowance- ja ehkä G3-lähdöt ja sitten vanhemmille kaikki tasot pidemmille matkoille.

Kilpailut anottava viimeistään 2 viikkoa ennen viimeistä osallistumispäivää

Tämäkin on hyvä juttu, joskus tuntuu todella hurjalta kun LJ:n kalenteriin sinkoilee laukkoja, joihin hädin tuskin tällainen hidasliikkeinen harkitsija ehtii osallistua.


- Maiden - voittajalle 10 000 - 25 000€
- Allowance - voittajalle 20 000 - 35 000€
- Ungraded - voittajalle 30 000 - 50 000€
- Grade III - voittajalle 55 000 - 85 000€
- Grade II - voittajalle 90 000 - 110 000€
- Grade I - voittajalle 115 000 - 190 000€


Palkintorahojen tasoja on laskettu, enää esim. G1-tasolla ei saa jakaa sitä 300 tuhatta. Tämäkään ei mielestäni ole paha juttu, koska ainakin itsellä alkoi iskeä "vauhtisokeus" noiden rahojen kanssa, kun voittosummat ovat niin suuria. Ja siinä samalla sitten pienempien palkintosummien arvostus ja ylipäänsä rahan arvostus on laskenut.

Tallien omissa arvokilpailuissa raja on 300 000€ per lähtö (voittajan voittosumma)

Tätäkin voittosummaa lienee siis laskettu, asia ei ole meitä koskettanut, koska emme ole virallisia suurkilpailuja järjestäneet.

Hevonen voi kisata grade tasoilla menestyksensä mukaan, mutta maiden- ja allowance-lähdöt ovat grade-voiton jälkeen kiellettyjä

Hieno juttu, että saatiin tämäkin nyt näkyville, vaikka enpä usko että kukaan juuri kilpailisi grade-tason hevosilla alempien tasojen lähdöissä. Vaikka mistä sen tietää... Mutta hyvä näin.

Mikäli vieraskielisiä termejä käytetään, tulee sanojen suomenkielisten vastineiden olla kutsussasaatavilla: joko linkkinä LJ:n sanakirjaan, kutsun omana sanakirjana tai rinnakkaiskäännöksinä. Furlongien käännökseksi riittää se, että jossakin on nähtävillä yhden furlongin suurpiirteinen matka metreinä (201m)

Hahhaa! Tästähän Gin on paasannut jo aikoja sitten, valitettavasti meiltä jäi toteuttamatta ne lähdöt, joissa matkat olisi ilmoitettu venäjänvirstoina, termit olisivat olleet saksankielisiä ja palkinnot maksettu kuparitaalareissa. Minä toivon, että tämä selkeyttää tilannetta aloittelijoiden kannalta ja vielä parempi jos jossain vaiheessa ne furlongit ja jaardit alkaisivat väistyä metrien tieltä kokonaan.

Jäiköhän nyt jotakin huomaamatta? Toivottavasti ei.

Ei kommentteja: