sunnuntaina, joulukuuta 21, 2008

Kalliovuortenponien väritilastoja

Tuossa parina oltana olen näprännyt kaikille tämänhetkisille kalliovuortenponeille kuvat (päivittyvät nettiin paraikaa), joten lienee aika katsastaa, minkä värisiä meidän rockyt ovat.

Tilasto on hopeavärien hallintaa, onhan hopeanmusta (ja hopeanruunikko) tavoitelluin ja suosituin väri kalliovuortenponeilla. Meidänkin hevoslaumasta puolet ovat jonkinlaisia hopeavärisiä ja sitten on tietysti ne rautiaat, jotka kantavat hopeaa mutta rautiaassahan hopeaväri ei näy. Enemmän noista hopeaväreistä on kirjoiteltu väriteoria 6:ssa.

Mutta sitten niihin kalliovuortenponeihin ja niiden väreihin:
ruunikko: 7 hevosta
rautias: 5 hevosta
musta: 6 hevosta
voikko: 4 hevosta
ruunivoikko: 2 hevosta
hopeanmusta: 21 hevosta
hopeanruunikko: 13 hevosta
päistärikkö: 5 hevosta
hiirakko: 1 hevonen
hallakko: 1 hevonen
hopeanruunivoikko: 1 hevonen

Päistärikköjä on siis 5 kappaletta, niiden pohjaväreja ovat seuraavat:
hopeanruunikonpäistärikkö: 1 hevonen
mustanpäistärikkö: 1 hevonen
rautiaanpäistärikkö: 1 hevonen
hopeanmustanpäistärikkö: 2 hevosta

Meillä siis esiintyy kolmea eri diluutiotekijää: hopeaa, voikkoa ja hallakkoa. Tämä tekee asiat hankaliksi, koska nämä voivat yhdistyä keskenään ja tuloksena on luultavasti kamala sekasotku, jolle ei löydy ikinä kuvia. Yksi tällainen meillä on, hopeanruunivoikko ori Monty Ion, jossa yhdistyy ruunikkoon sekä hopeaväri että voikkoväri. Oli täydellinen onnenkantamoinen, että löysimme sille kuvan, jossa on oikeasti hopeanruunivoikko hevonen. Miltä sitten näyttäisi hopeanhallakko tai hopeanhiirakko tai pahimmassa tapauksessa hopeanruunivoikonhallakko, niin sanonpa että huh huh. Niinpä meillä hevosen perivät yleensä vain yhden diluutiotekijän, vaikka vanhemmilta voisi tulla lisääkin, ihan vain selvyyden ja kuvien vuoksi.

Tuplavoikkoa sen sijaan voisi esiintyäkin. Meidän voikkovärit ovat nimittäin peräisin kahdelta eri tammalta, jo kuolleelta Rosa Lee II:lta ja Shaylee Rose GA:lta. Molempien voikkoväri jatkuu varsojen kautta.

Päistärikkö sen sijaan tulee yhdeltä oriilta, virheellisesti mustankimoksi tunnistetulta Samba di Janeirolta. Sambasta jäi kaksi päistärikkövarsaa, ori Paso Doble Ion ja tamma Java Ion. Nämä ovat sitten periyttäneet päistärikköä eteenpäin ja niin meillä on peräti siis 5 hevosta, jotka ovat päistärikköjä.

Hallakko on meidän diluutioväreistä uusin, ainoan hallakon linjan perustaja on ori Fun With Dun GA. Sillä on yksi hallakko varsa, tamma Funny Bunny GA, mutta hallakko ei ole näistä vielä lähtenyt eteenpäin. Tulevaisuudessa meille kyllä varmasti syntyy hallakkovärisiä varsoja, ettei se väri katoamaan pääse.
Itse asiassa muuten tänään saattaa syntyä ensimmäinen hallakkovärinen Ion-varsa, koska tänään putkahtaa maailmaan tammavarsa, jonka isä on juuri tuo Fun With Dun GA ja emä hopeanruunikko tamma. Ehkä siitä tulee hallakko...

Ei kommentteja: