sunnuntaina, joulukuuta 16, 2012

Joulukalenteri 16: Blogi ei ole demokratia

Myönnetään: olemme varsinaisia tyranneja blogimme kanssa. Meidän blogi ei ole mikään keskustelupalsta, jonne voi tulla anonyyminä huutelemaan kaikkea mikä mieleen juolahtaa ja ylläpito poistaa vain törkeimmät väärinkäytökset. Blogi on meidän ja me olemme ainoita, jotka ovat täällä oikeassa, karkeasti ilmaistuna. Kenenkään ei tietysti ole pakko tätä blogia lukea, jos moinen ärsyttää. Asialliset kommentit otetaan aina huomioon ja jätetään näkyville, mutta kaikenlaiset haukkumiset, asiattomat syyttelyt ja "kyllä teidän pitäisi tietää"-fraasilla alkavat postaukset päätyvät ilman turhaa meteliä roskakoriin. Me emme ole niin marttyyreita, että jaksaisimme katsella omassa blogissamme kommentteja, joista emme pidä. Koska meidän ei ole pakko! Blogi ei ole demokratia! Bloginpitäjä on diktaattori! Ja me ainakin aiomme ottaa kaiken irti diktatuuristamme.

Tämä postaus ei erityisesti liity virtuaaliblogeihin vaan oikeastaan kaikkiin blogeihin, joilla jotakin lukijakuntaa on. Eräällä keskustelupalstalla käytiin joskus aktiivista keskustelua siitä, kun joku paljon seurattu bloginpitäjä alkoi rajoittaa kommentointia, julkaisi kommentit vasta hyväksynnän jälkeen, poisti kommentteja, joista ei pitänyt eikä vastannut esitettyihin kysymyksiin. Tämä oli palstan kommentoijien mielestä väärin, kyllä heidän nyt pitäisi saada esittää kommentteja ja kysymyksiä, kun he kerran blogia ahkerasti lukevat. Jaaha, ja missäs sellainen laki on säädetty?

Jos joku pitää henkilökohtaista blogia, ei se tarkoita sitä, että pitäisi kiltisti niellä kaikki haukut ja huomautukset ja vastata ihan kaikkeen, mitä lukijat haluavat tietää. Bloginpitäjä on se, joka lopulta määrää yksityisyytensä rajat ja niiden kanssa pitääkin olla tarkkana. Tämä on toki myös sellainen asia, joka bloginkirjoittajan täytyy itse ymmärtää: vaikka pitää blogia ja siellä paljon asioita kertookin, ei kaikkea ole velvollisuus kertoa. Eikä varsinkaan kaikkea palautetta tarvitse sietää. Moderointi on ok! Sama pätee myös virtuaalihevosblogeissa tai ainakin meillä.

Niin, olisihan se tietysti kiva, jos jokainen blogi olisi sananvapauden luvattu maa, jossa saisi mähkäistä ulos kaikki mikä mieltä painaa, liittyi se asiaan tai ei, ja mieluusti vielä anonyyminä. Että bloginpitäjä vastaisi kaikkiin kysymyksiin, koski se sitten neitsyyden menetysikää tai teini-ikäisenä kärsittyä syömishäiriötä, masennusta ja itsemurhayrityksiä. Uteliaisuudestahan niitä muiden henkilökohtaisia blogeja luetaan ja jos kerran on alkanut paljastaa itsestään julkisesti asioita, niin miksei sitten paljasta kaikkea mitä uteliaat lukijat haluavat tietää? No, niin yllättävää kuin se joistain saattaa ehkä ollakin, ihminen se bloggaajakin on. Jotkut haluavat paljastaa itsestään ihan kaiken (miten fiksua se on, jääköön jokaisen oman harkinnan varaan), mutta useimmat eivät ja loukkaavat kommentit tuskin kenestäkään tuntuvat kivoilta.

Jos siis koet tulleeksi väärinkohdelluksi meidän blogissa, jokin mielestäsi ihan asiallinen kommentti on poistettu vastaamatta siihen mitenkään, niin voimme vain sanoa: "Live with it". Ota se tapakasvatuksena. Tämä on meidän blogi eikä kenenkään muun, joten me päätämme mitä poistamme ja mitä emme.

–Gin

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä muistutus kaikille blogien lukijoille. Unohtuu välillä itseltäkin, että blogin kirjoittaja kertoo valikoidusti mitä haluaa, eikä absoluuttista totuutta, josta pitäisi vetää herneenpalot sieraimiin.

Anonyymi kirjoitti...

Samoin: Live with it, ja tiedät kyllä mitä tällä tarkoitetaan ja luet tämän vaikka tämän poistatkin, kun "ette ole marttyyreja" vaikka juuri niitä tällöin olette. Ja vielä kun vauhtiin päästiin niin, jokainen joka asioitaan netissä auliisti julkaisee voi vain syyttää itseään pataluhaksi haukutuksi tulemisesta. Tällaista se nykymaailma on jos näin halutaan toimia.

Anonyymi kirjoitti...

Ykkösanonyymin kommenttiin sen verran, että tosiaan sitä saavatkin kirjoittajat miettiä mitä kirjoittavat oli se totuus tai ei, niin siihen tartutaan ja silloin se sitten myös kestetään väninöittä :D

S + Gin kirjoitti...

Niin, hyvä anonyymi kakkonen, kyllä meitä haukkua saa, mutta midän blogi ei ole se paikka, jossa sitä saa tehdä. Voit vaikka perustaa "Me vihaamme Virginiaa"-vihablogin ja haukkua siellä minua ihan juuri niin paljon kuin haluat (Googlen ylläpito saattaa kyllä puuttua asiaan, jos blogista valitetaan), mutta älä tule tänne. Ja me emme tosiaan ole vänisemättä niistä asioista, jotka ovat meidän mielestä vänisemisen arvoisia. Siksi meillä blogi on :)

Eetuperkele kirjoitti...

Ihan asiaa, niinkin hyvää että vedän varmaan saman diktaattorikortin esiin jos joku inisee vielä siitä etten anna anonyymien kommentoida irl-blogiania. :D "Tämä ei ole demokratiaa!!!!11!!1!"