maanantaina, joulukuuta 03, 2012

Joulukalenteri 3: Sukuselvityksen kirjoittaminen tyhjästä

Vajaa viikko takaperin oli ht.netissä keskustelunaloitus sukuselvityksistä ja siitä, että jos ostaa varsan joltain kasvattajalta ja kirjoittaa sille sukuselvityksen, saako ja voiko sukuselvitykseen keksiä omasta päästään tietoja hevosille, jotka eivät ole kirjoittajan omia.

Olin toden teolla pöyristynyt, kun muutama sanoi, että he surutta keksivät tietoja ja selvityksiä muiden omistamille hevosille, jos niiden sivuilla ei tietoja ole. Olen kaiketi hyväuskoinen hölmö, mutta minä ihan oikeasti kuvittelin ettei nyt kellekään tulisi tällainen tietojen väärentäminen ja suoranainen valehtelu edes mieleen. Ja syypää johtaa taas kilpailemiseen ja maineen tavoitteluun: sukuselvityksiä tarvitaan laatuarvosteluissa, joissa niistä saa lisää pisteitä. Laatuarvosteluissa pitäisi tuomareita pyytää tarkistamaan myös sukuselvitysten oikeellisuus. Kai nämä samat ihmiset keksivät laatiksiin menevien hevosten kisakalentereihin olemattomia kisoja ja sijoituksia, saahan niistäkin lisää pisteitä ja kun ei kerran tietojen väärentäminen näemmä ole lainkaan paheksuttu asia...

Meidän kasvatit ovat yleensä niitä painajaisia, kun ei meidän hevosilla ole luonnekuvauksia, kisakalentereita eikä suvun evm-hevosista ole kirjoitettu sanaakaan. Silti me emme halua, että meidän hevosista tai niiden suvuista valehdellaan. Jos siis ostat meiltä kasvatin ja haluat kirjoittaa sille sukuselvityksen, niin kyllä meitä voi pyytää raapustelemaan jotain sukuselvitystä ja luonteenpoikasta vanhemmille ja muulle suvulle. Kirjoitamme niitä pyydettäessä ja ymmärrämme kyllä, että jotkut haluavat kirjoittaa sukuselvityksiä ihan vaikka vain kirjoittamisen ilosta ja tällöin on kiva, jos vanhempien sivuilta löytyy jotakin tarttumapintaa.

Mutta, kuten kirjoitin viestiketjuun, vähäisistäkin tiedoista saa irti jotain kirjoitettavaa, jos vain viitsii. Minä olen YLA-tuomarina lukenut kasoittain sukuselvityksiä ja ei niiden tarvitse niin erityisen ihmeellisiä olla (en tosin tiedä, mitä vaaditaan laatuarvosteluissa).

Kirjoitan tähän esimerkin. Kuvitellaan, että minun pitää kirjoittaa sukuselvitys varsalle (olkoon Esimerkki Ion), jonka isä on meidän walker-ori Who's Affected Ion. Ensisilmäyksellä tehtävä on toivoton, oriista ei ole kerrottu mitään ja sen sukukin on pääasiassa meidän hevosia eli niitä, joiden tiedot ovat yhtä heppoiset. Katsotaan silti, mitä saan aikaiseksi (kommentit suluissa kursiivilla):

Esimerkki Ionin isä on Ionicin omistama ja kasvattama Who's Affected Ion. Se on 153-senttinen voikko sabino. Sillä ei olla kilpailtu missään lajissa, vaikka sen askellajit ovat suht hyvälaatuiset (tämä voidaan päätellä kuvasta). Rakenteeltaan se ei ole erityisen loistava, runko on hyvä, mutta kaula on lyhyenlainen ja paksu. Rotuleima oriilla on kyllä hyvä.

Isänisä Affect Ion on sabino myös, mutta rautias. Se on kilpaillut jonkin verran askellajikisoissa, muttei ole pärjännyt kovinkaan kummoisesti. Luonteeltaan se on järkähtämättömän rauhallinen, jopa laiska. Rakenteeltaan sekin on hieman vaatimaton (jokaisen hevosenomistajan on kestettävä se, että joku sanoo hevosta huonorakenteiseksi jos se sitä on).
Affect Ionin isässä Freedom Ionissa sen sijaan ei ole mitään vaatimatonta, se on todella näyttävä, rotutyypillinen ori. Sekin on rautias sabino ja kilpaili ARJ-kisoissa sijoittuen joitain kertoja.
Freedom Ionin isä on suvuton Free Roads Ahead, komea ja näyttävä mustanpäistärikkö, mutta kovin kevyt rakenteeltaan. Se kilpaili vähän ARJ:ssä, mutta mikään ehdoton huippu se ei ollut, sijoituksia on aika vähän.
Freedom Ionin emä Meek's Lady Viola on melko vaatimattoman näköinen tamma, mutta rotevampi kuin Free Roads Ahead. Sen liikkeet ovat varsin laadukkaat vaikkeivät kovin näyttävät ja se näyttää periyttäneen niitä varsoilleen ainakin jossain määrin.
Affect Ionin emä on rautias tobiano-tamma Alert BRN. Se on kuuluisan Branwenin kasvatteja, Ionicissa se on toiminut siitostammana. Jos sillä on kisatuloksia, ne ovat kadonneet jossain vaiheessa (tämä on sellaista tietoa, jonka vain omistaja voi tietää, muut voivat vain arvailla). Se on kuitenkin monipuolinen hevonen, joka on opetettu westerniin ja myös hyppäämään.
Alertin isä on Actually Oval, joka on valitettavasti kadonnut virtuaalimaailmasta. Se kuitenkin oli Branwenin jalostusoreja ja sitä käytettiin siitoksessa melko paljon. VRL:n rekisterissä sillä on 5 varsaa. Se on myös esikantakirjattu ja sai YLA3-palkinnon
Saman kohtalon on kokenut myös Alertin emä Anxiety X, se löytyy nykyisin VRL:n rekisteristä. Se oli Branwenissa vaikuttanut siitostamma, jolla on 5 rekisteröityä varsaa. Myös Anxiety X on esikantakirjattu.

Who's Affected Ionin emä on cremello Who's Gambling Ion, joka kilpaili jonkin verran ARJ:ssä, sijoittui joitain kertoja ja jopa voitti muutamia luokkia (tulokset ovat nähtävillä linkkien takana, vaikkei niitä ole kirjattu sivuille). Rakenteeltaan ja tyypiltään se on varsin asiallinen tamma.
Who's Gambling Ionin isä on Who's The Man GA, suvuton ori, joka tuotiin Ioniciin pääasiassa jalostusoriiksi, mutta se on myös kilpaillut aika paljon ARJ:ssä (jokainen vähänkään tarkemmin Ioniciin perehtynyt ihminen tietää, että kaikki hevoset keksitään, ostetaan tai kasvatetaan pääasiassa jalostushevosiksi). Sen kisastatistiikka on 50: 1-4-7-1. Lisäksi se on hyväluonteinen, hyvärakenteinen ja kaikinpuolin mallikelpoinen tennesseenwalker. Se on myös jättänyt useita hyvärakenteisia varsoja.
Who's Gambling Ionin emä Roulette BRN on myös Branwenin kasvatteja, joka tuli Ioniciin vasta myöhemmällä iällä (pääteltävissä siitä, että on syntynyt 26.6.2007 ja sivut tehty 24.11.2008, näkyy sivun alareunassa) siitostammaksi. Se oli itse rakenteeltaan kohtuullisen hyvä ja molemmat sen varsoista ovat myös hyvärakenteisia hevosia ja rotuleimat ovat hyvät.
Rouletten isä on Gurmudgeon Guerrero, suht hyväluonteinen, mutta vilkas ori. Sillä on 16 ARJ-sijoitusta, mutta tiettävästi vain kaksi varsaa.
Rouletten emä Milana on rakenteeltaan varsin hyvä tamma ja myös se on sijoittunut ARJ:ssä, sijoituksia on 11. Roulette on tiettävästi sen ainoa varsa.

Jos sukuselvityksen hyvyyttä mitataan pituudella, niin tämä on mielestäni jo kohtuullinen. Enkä ole kirjoittanut mitään, mikä olisi väärin tai mikä ei olisi pääteltävissä hevosten sivuilta.

–Gin

4 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

No nyt kyllä komppaan ehkä ekaa kertaa tai ainakin pitkään aikaan teitä. Verenpaine tappiin, kun sitä topicia luki...

Nimetön kirjoitti...

Mulla jäi topiikin viesteistä epäselväksi se, tarkoitettiinko että tietoja ja tarinaa keksitään evm-hevosille - siis niille joita ei ole olemassakaan - vai juuri tuollaisille kuin sun esimerkki.

Olisihan se toki absurdia jos mulla olisi (tässä esimerkissä suvuton) rautias 155-senttinen suomenhevonen ja sen varsan omistaja sanookin yhtäkkiä tekstissään että se on 146-senttinen musta piekkari, mutta mitä jos hän ilmoittaakin sen tiedot oikein tai sen verran kuin niitä löytyy mutta keksii omaa juttua vaikkapa sen vanhemmista jotka minä olen keksinyt vain nimiksi sukutauluun? Voinko minä sanoa että se on kamalaa ja väärin, eihän hänellä ole minkäänlaista pohjaa kertomukselleen kuten sivullisesta hevosesta puhuttaessa?

S + Gin kirjoitti...

No joo, tässa esimerkissä sivuutettiin EVM-hevoset, joista ei ehkä ole kerrottu mitään, ei aina edes nimiä. Ei, edes EVM-hevosista ei minun mielestä saa keksiä asioita, jos kyseessä ei ole "omat" EVM-hevoset. Sehän menisi ihan hullunmyllyksi, suvuttomalla oriilla on vaikka 10 varsaa, ensimmäisen sivuilla väitetään oriin isän olevan 155-senttinen raudikko, toisen sivuilla 170-senttinen musta ori, kolmannen sivuilla se mainitaan ilkeäksi, neljännen sivuilla itse enkeliksi. Ei näin!

Siksi pitäisi pidättäytyä keksimästä mitään sellaista, jota ei voi itse kirjoittaa sen suvuttoman sivuille tiedoksi kaikille muille. Joskus vain ei saa täysiä pisteitä laatuarvosteluissa, miten vaikeaa se on hyväksyä? Tai siis senhän pitäisi olla laatuarvosteluiden ideakin: eivät kaikki voi eikä saa olla täysien pisteiden täydellisiä hevosia.

Mutta juuri tämän takia minä sanoinkin, että ainakin meiltä voi pyytää jonkinlaisen sukuselvityksen ja luonnekuvauksen kirjoittamista kasvatin vanhemmille. Se vain on kaikkien kannalta parempi että suvuttoman hevosen sivuilla yksiselitteisesti kerrotaan, mitä sen vanhemmat ovat.

Niina kirjoitti...

Tämä selvitti sen. Taitaa olla taas ihan mielipideasia, mun oma henkilökohtainen kantani on että olisi kummallista jos niin ei saisi tehdä (ja siis sivuttomien, koskaan olemassa olemattomien hevosten kanssa ihan vaikka seuraten mahdollisesti keksittyjä tietoja kuten säkää ja väriä, luonteenkin "arvailu" on siis nounou?) enkä olisi voinut ennen tätä edes kuvitella että se olisi jonkun mielestä pöyristyttävää tai edes kummallista. Ihan en siltikään ymmärrä miksi mutta samalla tavalla varmaan eri mieltä olevat eivät ymmärrä miksi minä tekisin niin eli turha siitä on kai alkaa tappelemaan.

Mutta sen puoleen tämä olikin varsin hyödyllinen postaus kun en tuota ketjuakaan alun perin ehtinyt huomata. Kovin lyhytsukuisia en varsinkaan nykyään paljoa muilta ostele mutta jos joskus vielä tulee eteen tällainen tapaus niin osaan sentään kysyä mitä mieltä vanhempien omistaja on. Kiitos siitä, saatoitte säästää minut jonkun ikiaikaisilta ja tulikivenkatkuisilta vihoilta - joku tuolla topiikissa sellaisesta vihjasi ja säikäytti minut aika kovasti kun en todellakaan ymmärtänyt mistä on kyse.

(t. luonnollisesti ylempi anonyymi, hoksasinpas pistää nimenkin nyt ettei ihan epäkohteliaiksi heittäydytä)