torstaina, joulukuuta 06, 2012

Joulukalenteri 6: Vieraita arabeja

Olen aina mainostanut sitä, että meidän arabikanta Ionicissa on pääsääntöisesti omia sukulinjoja. Ja niinhän se onkin, muita kuin ionicilaisia on niin vähän suvuissa, että niistä voi tehdä yhteenvedon, josta ei tule romaanin pituista.

Tamma Saint Elizabeth (Pilgrim - Cleopatra) oli aivan ensimmäisiä Ioniciin ostettuja arabeja silloin tammikuussa 2004. Se on kantaemä Saint-tammalinjalle, joka tällä hetkellä on ihan hyvissä voimissa.
Toinen vastaava tamma on Celedith's Roshnara, joka tuli Ioniciin Marineasta (Elizabethkin on saattanut olla Marineassa alunperin) ja oli ihan ensimmäisiä hevosia oikeastaan koko Ionicissa. Sen tammalinja (Roshnara) on edelleen hengissä ja voi kohtuullisen hyvin. Se on hieman kärsinyt siitä, että kaikki Roshnara-hevoset alkavat olla 8 vuoden jalostuksen jälkeen tuhottoman pitkäsukuisia.

Ori MVS Billy The Kid on Marinean kasvatti, joten ei voida oikeastaan sanoa, että se olisi erityisen vierasta verta. Billyn emä oli Marineaan keksitty suvuton tamma, isä taas suvullinen Goldenhoofin kasvatti ja sen isä puolestaan oli Wall's Rashall, joka muistaakseni oli vuosina 2002-03 jonkinlainen "nimi" arabimaailmassa. Billystä ei kuitenkaan jäänyt kovin montaa arabivarsaa Ioniciin ja suoraa orilinjaa ei lainkaan.

Ori HB Calimeirioun tuli meille myös varsin varhaisessa vaiheessa, loppuvuodesta 2004. Ei sitäkään kovin paljon jalostuksessa käytetty, mutta siitä jäi kuitenkiin suora orilinja, joka jatkuu vieläkin pitkäsukuisten arabien kautta.

Pidemmissä suvuissa esiintyy jonkin verran seuraavia vieraita oreja:
- Kees Nelis
- Starline Enzo
- Enedfala's Elixir (Enedfala's Eretildo - Ezmeralda)
- Psyche Afire
- Rikky Rikkardo
- Picazo

Näistä kaksi ensinmainittua olivat aikanaan jonkinlaisia huippuoreja ja osin sen takia valitsin ne astumaan muutamia meidän tammoja. Jossain määrin myös Enedfala's Elixiriä voisi pitää jonkinlaisena suosikkioriina ja meneehän sen isälinja Olympos Campiglioniin.
Psyche Afire oli suvuton ori, josta on meille jäänyt orilinja elämään sen yhden orivarsan kautta. Se astui meillä myös yhden pintabian-tamman.
Farr Arabiansin Rikky Rikkardo puolestaan oli ja on kyllä edelleen suosikkini, pienehkö ja tosi upea venäjänarabiori. Rikky ei kai koskaan astunut muita tammoja kuin Amab Sharionin, mutta varsa Abia Ion jälkeläisineen ovat paljon käytettyjä jalostuksessa. Lisäksi talliin on kerääntynyt muutamia muita hevosia, joiden suvussa on Rikky.
Picazokin on Farrin oreja ja astui aikoinaan kaksi tammaa, komea tapaus sekin on, muttei mielestäni yhtä komea kuin Rikky.
Farrilta käytettiin myös ainakin Farr Dammaria (Dassais - Mojave Queen).

Ori Afzal Nonstop oli vuonna 2006 Nonstopista ostettu suvuton arabiori, joka ei jättänyt kuin yhden arabivarsan. Se kuitenkin jätti neljä varsaa ja näistä jokaisella on monia varsoja, niin että Afzal esiintyy suvuissa kokolailla tiuhaan.

Laukkaori SA Zahir Shahab (Sirius Psyco - Zaafinah) ostettiin meille laukkahevoseksi, muttei sen laukkaura mikään järjettömän loistava ole. Jalostuksessa sitä kuitenkin käytettiin paljon, koska se on täysin erisukuinen meidän tammoihin nähden ja tällä hetkellä meillä onkin aika paljon hevosia, joiden suvussa Zahir esiintyy. Arvokkaana pidetty nimi meillä.

Tamma Dahabu Henryka (Hogwart's Balrog - Elgwir Hainriel) perusti kohtuullisen laajan Haday-tammalinjan, josta on tullut muutama huippulaukkahevonen. Sen emänisä on Rikky Rikkardo.

Tamma Caifa Astartesta (Morpheus - Thee Amilana) kirjoitin vuonna 2008, se oli juuri se tamma, joka oli myyty kahteen paikkaan, meille ja muualle. Luovuimme siitä, mutta pidimme siitä syntyneen orivarsan Astar Hafizin. Mikään älyttömän yleinen ei Caifa Astarte meidän hevosten suvuissa ole.

Vuonna 2009 iso lauma Rajabin arabioreja astui meillä tammoja ja kasvattien suvuissa näkyykin näitä aika paljon. Inhottavan asiasta tekee se, että Rajab katosi kokonaan hevosineen myöhemmin, edes Waybackmachinella ei löydä juuri mitään. Omat domainit ovat saatanasta, se on todettu jo aikoja sitten. Varsinkin silloin kun ne irtisanotaan. Käytettyjä oreja olivat ainakin seuraavat:
- Rajab Derham (Dar el Salam - Bint Helwa)
- Dar El Salam
- Rabah al Rayad (Ibn al Riyah - Rasha Najla)
- El-Saraya Nino (Dashan Emir - Lafitia Shakira)
- Talal al Shahir (SFM Charitable Symphony - Dahabu Kitana)
- Jaguar's Olympos (Olympos Campiglion - Sunrise's Veronica)

Rifiuti Arabiansista meille ostettiin kolme hevosta vuonna 2009, oriit RIFA's Narcissus ja RIFA's Gbiawatt sekä tamma RIFA's Weintje Winona. Jostain kumman syystä näistä ainoastaan Narcissusta käytettiin sitten lopulta jalostuksessa paria varsaa enemmän, vaikka kaikki siitoshevosiksi hankittiinkin. Gbiawattilla ja Winonalla on vain kaksi varsaa kummallakin. Täytyykin pitää erityinen huoli siitä, että näillä teetetään tarpeeksi varsoja.

Ori Chaths al Nathifa oli todella paljon käytetty siitosori: pitkäsukuinen ja suku aivan vierasta meidän hevosiin nähden. Viisi Ioniciin jäänyttä puhdasta arabivarsaa on kohtuullinen määrä. Harmi kyllä, tämänkin vanhemmat ja osa muuta sukua teki katoamistempun latua.netin kadottua. Ei se silti vähennä oriin itsensä arvoa siitosoriina.

Tamma Takiyah Imara tuli meille Prestasta jo ihan varsana vuonna 2010, laukkahevosta siitä suunniteltiin, mutta sitten iski meidän vuoden 2011 lama. Laukkaura jäi, mutta varsomaan se on tänä vuonna päässyt. Ekat varsat ovat päässeet kokeilemaan siipiään laukoissa, mitään ehdotonta huippuhevosta ei ole syntynyt, mutta onhan noita vielä tulossa. Voin jo luvata, että Imara tulee olemaan jatkossakin paljon nähty nimi meidän hevosten suvuissa.

Ori Ashraf al Najyasta tulikin puhuttua lokakuun kuukauden valintoja esitellessä, samoin tamma Karimah Sahar al Najyasta. Näiden lisäksi vastikään ostimme Najyasta myös pitkäsukuisen tamman Dheba a Najyan. Kaikki näistä ovat ihan vierassukuisia meidän hevosiin verrattuna, Dheban suvussa on jotain samoja nimiä kuin muilla, muttei ionicilaisia.

Elgwirin upea puolalaisori Elgwir Carnivorous astui meidän puolalaistamman ja tuloksena on puhdas puolalainen, jolla on liki neljä polvea sukua. Osa Carnin suvusta tulee käsittääkseni Yhdysvalloista ja on kadonnutkin osittain. Tällä hetkellä närästää pahasti myös white-isle.netin katoaminen.

Tämän vuoden alkupuolella meille tuli tamma Ghadah Hiyam LIA. Hiyamilla on pitkänpitkä ja vanha suku, osa nimistä on sellaisia, jotka esiintyvät muiden meidän vierassukuisten sukutauluissa, mutta ei tuota sukua voi moittia missään määrin.

Ravenwoodista on tullut meille viime aikoina parikin oria, kaksipolvinen, venäläinen laukkaori RW' Baruch ja pitkäsukuinen RW' Darius Phan. Dariusin emänemä on kyllä meidän oma kasvatti, mutta muuten sen suku on täynnä kaikenlaista jännittävää.

Tänä syksynä sovimme montakin astutusta Giwdeonin arabioreilla. Suurin osa näistä oreista on suvuttomia tai lyhytsukuisia. Kaikki varsat eivät ole vielä saaneet edes sivuja, mutta seuraavia oreja on käytetty:
- Abdul-Aziz
- Abdul-Nasir
- Ghadir al Baliyah
- Yaseen Nazmi
- Altaïr Ibn-La'Ahad
- Abu al Khayr
- Ghadir al Baliyah
- Badi al Din
- Alegre's Rashid
- Atrab Ibn Farid

–Gin

1 kommentti:

Eetuperkele kirjoitti...

Oi kun kiva nähdä että meikäläisen kasvatti on päässyt ihan oikeasti sukuihin näkymään! :) Ja arvaa vaan ketuttaako tuo domainin lähteminen, oli kyllä viimeinen kerta kun kys. hostia käytän... En ehtinyt edes keräämään hevosten sivuja talteen uudelle kovalevylle, nyppi kuin pientä oravaa kun hevoset katosi kuin tuhka tuuleen! :(