keskiviikkona, joulukuuta 05, 2012

Joulukalenteri 5: Tallien nimistä

Joskus tulee eteen väite siitä, että jonkin tallin nimi on massanimi. Ajoittain on menossa ihan selkeitä nimimuoteja, ne alkavat yleensä jostain uudesta tallista, joka esitellään ja jonka nimestä moni tykkää. Sitten samantyyppisiä nimiä alkaa tipahdella sinne tänne useampiakin. Sitten nimityyppi on vähän aikaa "hirvee massanimi" ja menettää suosiotaan, tilalle tulee ehkä jokin toinen muotinimityyppi ja se alkuperäinen massanimi ei olekaan tallien lopettaessa ja unohtuessa enää massanimi lainkaan.

Yksi nimimuoti tulee väistämättä mieleen vuosien varrelta: -ton - päätteiset nimet. En tiedä mistä se alkoi, Rajaton aloitti toimintansa ilmeisesti jo vuonna 2005, liekö ollut ensimmäinen. Joka tapauksessa VRL:n tallirekisteristä löytyy helposti parikymmentä tallinnimeä, jotka ovat suomenkielisiä, -ton - päätteisiä: Ajaton, Rannaton, Luvaton, Kiistaton, Kulumaton, Huoleton, Koditon, Toivoton... Jossain vaiheessa muutamia vuosia sitten näitä nimiä putkahteli ht.netin esittelyihin kuin sieniä sateella, nykyään vähemmässä määrin (tai ainakin tällainen näppituntuma minulla on).

Luontoaiheiset nimet ovat aina muodissa ja toisaalta se on nimiryhmänä todella monipuolinen, ei voida sanoa, että kaikki luontonimet olisivat erityisesti massanimiä tai muuten vain tylsiä. Sopivilla hakusanoilla VRL:n tallirekisteristä löytyy loputtomasti erilaisia luontonimiä: Poutapilvi, Pilvihaka, Hakametsä, Metsähovi, Hovilehto, Lehtokorpi, Korpisuo, Suokukka, Kukkaislaakso, Tammilaakso, Tammilehto, Ruusulehto, Koivulehto, Koivuvaara, Lumivaara, Lehmusvaara, Varjovaara, Hallavaara, Hallanmaa, Halla-Aho ja niin edelleen. Kieltämättä riskinä näissä on se, että nimet eivät ole enää kovin yksilöllisiä ja niinollen mieleenpainuvia, mutta kauniita ne yleensä ovat. Ja toisaalta, jos talli toimii vuodesta toiseen samalla nimellä ja aktiivisesti, kyllä sen nimi mieleen jää vaikkei nimi olisikaan mikään persoonallisuuden huipentuma. Ei nimi tallia pahenna, jos ei talli nimeä.

Vaikka tiedänhän minä kyllä, miten vaikeata on miettiä nimeä uudelle tallille, jos ei ole mitään kristallinkirkasta visiosta siitä. Minulla on tällä hetkellä kolme tallinpuolikasta omistuksissani enkä ole keksinyt yhdenkään nimeä itse. Tai Ionicista en ole varma, en muista enää kumman aivoista se oli lähtöisin. Minulla on kyllä hatara muistikuva siitä, että Ionic-nimi olisi ollut vain äkkiä keksitty nonsense-otsikko eräässä ulkoasussa, joita S tuolloin väkerteli lähinnä huvikseen ja että se olisi lähtenyt siitä. Gin Ahaltek ei tietysti ole mikään mielikuvituksen riemuvoitto, mutta se oli S:n ehdotus ja S sen myös härkäpäisesti puski läpi, kun minä epäröin. Ja Pinkin syntysanat S lausui tässä blogissa vajaa neljä vuotta sitten. Niin että minulla ei ole mitään edellytyksiä arvostella kenenkään tallien nimiä.

–Gin

Ei kommentteja: