lauantaina, joulukuuta 08, 2012

Joulukalenteri 8: Värigenetiikan kiemuroita

Nelisen vuotta sitten kirjoitimme täällä paljonkin Coat Color Calculatorista (nykyisin CCC:n tuorein käyttöohjeistus löytyy Virtuaaliwikistä). Se on edelleen meille varsin tärkeä apukeino hevosten värien kanssa, erityisesti silloin kun varsan vanhemmilla on useampaa kuin yhtä erikoisväriä. Tovi sitten törmäsin kuitenkin pieneen bugiin CCC:ssä. Tai kuvittelin niin.

Varsan isä oli mustanpäistärikkö tobiano ja emä tavallinen voikko. Syötin värit kenttiin (Blue roan + tobiano ja palomino), tarkistin genotyypit, mutta tässä vaiheessa en sen tarkemmin katsonut listoja, koska hevosille ei oltu määritelty genotyyppejä. Tuloslista sen sijaan näytti kummalliselta:
8.33% - Smoky Blue Roan
8.33% - Smoky Black Tobiano
8.33% - Buckskin Tobiano
8.33% - Buckskin Roan
8.33% - Blue Roan
8.33% - Black Tobiano
8.33% - Bay Tobiano
8.33% - Bay Roan
8.33% - Palomino Tobiano
8.33% - Palomino Roan
8.33% - Chestnut Tobiano
8.33% - Chestnut Roan

Genotyyppilomake ei kysynyt tobianon ja päistärikön genotyyppiä, mutta tulossivun tietojen mukaan se käsitteli ne kummatkin heterotsygootteina. Listasta puuttuu kuitenkin ne vaihtoehdot, että varsa ei olisi päistärikkö eikä tobiano vaan vaikkapa voikko tai musta, jotka kyllä ovat meidän harrastaman karvalakkigenetiikan mukaan täysin mahdollisia värejä, jos isä ei ole homotsygootti päistärikön eikä tobianon suhteen. Samoin listasta puuttuu tobianon ja päistärikön yhdistelmä. CCC:n mukaan varsa voi siis olla joko tobiano tai päistärikkö, muttei kumpikin yhtä aikaa tai ei kumpikaan. Ja sehän ei pidä paikkaansa!

Koska CCC on tähän asti ollut varsin luotettava värkki, aloin testata tuota hieman enemmän ja totesin, että päistärikön ja kirjavien tai pelkkien kirjavien kanssa on jotain mystistä ongelmaa. Bugi se kuitenkaan ei ole, se selvisi kun luin CCC:n pääsivulta uutisen, joka kertoi CCC:hen tehdystä päivityksestä vuonna 2010.

Sen mukaan päistärikkö, tobiano ja sabino ovat ovat ns. KIT-geenin mutaatioita kromosomissa 3 ja näin ollen nämä kolme väriä yhdistyvät samassa hevosessa harvoin. Jos yhdistyvät, niistä yhdistyy yleensä vain kaksi (tobiano + päistärikkö, sabino + päistärikkö, tobiano + sabino), ei kaikki kolme ja silloinkin nämä värit useimmiten ovat heterotsygootteja. Toisaalta tällaisen hevosen varsa perii jommankumman esiintyvistä erikoisväreistä, ei molempia. (Tämä on tankerosuomennos CCC:n sivulla olevasta tekstistä, yrittäkää kestää).
Meistä kumpikaan ei ole tuohon tietoon aiemmin törmännyt, vaikka kyseessä on siis hyvinkin pari vuotta vanha tieto, mutta lupaan raportoida asiasta, jos jostain tulee vastaan tuo asia rautalangasta väännettynä versiona.

Niin että siitä meidän varsasta tuli sitten mustanpäistärikkö.

–S

Ei kommentteja: