torstaina, joulukuuta 20, 2012

Joulukalenteri 20: Kämmenenleveydet hevosten mittana

Säkäkorkeus mitataan joka puolella maailmaa samalla tavalla, säkän korkeimmalta kohdalta, mutta käytetyt mittayksiköt vaihtelevat. Moni virtuaalihevostelija on varmasti ulkomaisia (erityisesti yhdysvaltalaisia ja brittiläisiä) hevossivuja selaillessaan törmännyt lyhenteeseen hh, kun ilmoitetaan hevosten säkäkorkeutta, esimerkiksi 15.1hh. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa?

Yksi hand height (hh) on 4 tuumaa (2,54 cm) eli 10,16 cm. Useimmiten tarkkuutena riittää se, että yksi hh on noin 10 senttiä.

Mutta miten paljon on 15.2hh sentteinä? 152 senttiä on väärä vastaus, samoin tarkempi 154,432 cm. Käytettäessä kämmenenleveyttä mittayksikkönä, pisteen tai pilkun perässä on tuumien lukumäärä, ei suinkaan hh:n kymmenesosia. 15.2hh on siis 15hh:ta ja 2 tuumaa päälle eli 157,48 senttiä.
Koska hh on siis 4 tuumaa, on esimerkiksi korkeusmerkintä 15.8hh järjenvastainen. Jos ajatellaan, että olisi 15hh:ta ja sen päälle 8 tuumaa, tarkoittaisi se yhteensä 17hh:ta eli noin 173 senttiä. Tietenkin korkeus merkittäisiin tällöin 17hh eikä suinkaan 15.8hh.

Tämä olkoon opastuksena niille, jotka jostain syystä haluavat virtuaalimaailmassa käyttää hh-mittoja mutteivät tiedä, miten ne määräytyvät. Hyvä taulukko korkeuden muunnoksien avuksi löytyy Ultimate Horse Siten sivuilta.

–S

2 kommenttia:

Tuire N. kirjoitti...

Enpäs tiennytkään tuosta, ettei sen pilkun/pisteen perässä olekaan kymmenesosia. Siksi olenkin muutellut ihan surutta nuo hh-mitat senteiksi juuri tuolla 10,16 sentin muunnoksella.

Onneksi sillä nyt ei ole niin väliä, vaikka laitan virtuaalihevoselle kymmenenkin senttiä väärän korkeuden verrattuna kuvan hevosen oikeaan säkään, mutta pitää jatkossa laskeskella tarkemmin (:

Ja hitsi vie, miullahan on yhdellä tallilla juuri nuo hh-mitat tavallisten senttien rinnalla, kun tiedot on olevinaan kaksikieliset. Saapa nähdä saanko siihen mitään fiksua laskukaavaa vai pitääkö ne hh-korkeudet jättää pois.

S + Gin kirjoitti...

Et tosiaan ole ainoa suomalainen, jolle tämä ei ole ihan valjennut, joten älä turhaan itseäsi piiskaa. Helpointa on käyttää noita muunnostaulukoita, jossa korkeudet on laskettu valmiiksi.

- S