maanantaina, heinäkuuta 11, 2022

Kesälukemista blogin arkistoista

Kesätauko on päällä edelleen (nyt sille on oikeasti syytäkin, palataan siihen joskus myöhemmin), mutta ajattelin silti tehdä tänne kesä-listan vanhoista ja vähän tuoreemmistakin blogipostauksista, joista on ehkä iloa ja hyötyä lukijoille. Tätä blogiahan on kirjoitettu yli 15 vuotta ja tosi paljon kaikenlaista on sanottu. Kirjoitin joskus että jos muista tuntuu siltä, että jokaiseen foorumeilla käsiteltävään aiheeseen minulta löytyy ~10 vuotta vanha blogipostaus linkitettäväksi, niin ei se mitään, minusta itsestäni tuntuu ihan samalta!


Lista on jaettu väri-asioihin ja muihin. Muuten ne ovat ihan satunnaisessa järjestyksessä.

Väri-postaukset

Tämä on ajankohtainen tänäkin päivänä: hevosen väri ei aina välttämättä ole se miltä se näyttää.

Olennaisilta osilta mikään ei ole tässäkään asiassa muuttunut.

Tämä postaus ehkä kaipaisi päivitystä. Ei niin että asiat olisivat muuttuneet, en ole ainakaan kuullut mitään uutta tietoa noki-kuvion tiimoilta, mutta kieliasua voisi hioa. 

Tätä onkin päivitetty tänä vuonna kun en enää kestänyt mainintaa siitä, että tuota epäillään sabinokuvioksi. Muuten kyllä pätee edelleen.

Linkit eivät välttämättä toimi enää, mutta asia sinänsä on edelleen ihan relevanttia. Näiden aiheuttajista ei tosin ole tietoa ja perinnöllisyydestäkin tiedetään lähinnä se, että todennäköisesti ovat jollain tavalla perinnöllisiä.

Edelleen jossain määrin ylläpidetty lista siitä, mitä värejä eri pv-kantakirjat sallivat ja mitä niillä esiintyy. En väitä että tämä olisi mitään ehdottoman varmaa jumalansanaa, koska ei se ole, asiat muuttuvat aina.

Tässä vuodelta 2014 olevassa tekstissä aletaan nyt vihdoin penkoa sitä käärmeenpesää, joka tunnetaan nimellä KIT-geeni ja W-variantit.

Koska on olemassa lempivärejä ja toisaalta jonkinasteisia inhokkejakin sekä tieto siitä, mitkä genotyypit tekevät elämän vaikeaksi varsojen väriä miettiessä, niin värien periytyminen meidän talleilla ei välttämättä ole ihan realistista noin kokonaisuutena.

Tässä on listattu ensiksikin hevosten erikoisvärejä ja sitten rotuja, joilta löytyy useampia niistä. Huomatkaa historian siipien havina: tässä puhutaan vielä ht.netistä!

Muut aiheet

Vanha teksti arvontakoneista ja niiden antamista tuloksista. En tiedä ovatko arvonnoissa käytetyt metodit päivittyneet sittemmin paremmiksi. Jos eivät, tämä on edelleen ajankohtainen kyllä.

Virginian kirjoittama teksti siltä ajalta, kun VSN-tuomaroinnissa vielä annettiin pisteet julkisesti. Pätee kuitenkin minuun edelleen, vaikka nykyään ilman pisteitä tuomaroidaankin: saa kysyä, jos oman hevosen sijoituksessa tai näyttelytuloksissa muuten on jotakin epäselvää. Tosin voin kyllä luvata, että vastaus alkaa suunnilleen näillä sanoilla: "No tämähän oli niin korkeatasoinen luokka, että mitään absoluuttista paremmuusjärjestystä ei oikeastaan taida olla olemassakaan ja kun tämän tuomaroin, niin sattui olemaan tällainen päivä että..."

Valitettavasti en tuolloin tajunnut merkitä käyttämiäni lähteitä, mutta vakuutan kuitenkin että tätä ei olla kirjoitettu ihan omasta päästä.

Jos haluat käyttää kämmenenleveyksiä (hh) säkäkorkeuden mittayksikkönä, niin tee se oikein.

Kielioppiasioita on blogissa käyty läpi melko vähän siihen nähden, että allekirjoittanut työskentelee kielen ja tekstien kanssa. Vetoan siihen, että tähän mennessä olen keskittynyt töissä englannin kielioppiin, mutta nyt sekin asia tulee muuttumaan. Ehkä tämä näkyy blogissa tulevaisuudessa.

Pitkä postaus säkäkorkeuden määräytymisestä ja siitä, miksi se on tuottanut meille ongelmia. Se tuntuu edelleen olevan vähän hankala juttu.

Jos virtuaalimaailmassa olisi ajokortti, tämän pitäisi kuulua perusoppimäärään.

Syntyjä syviä siitä, mikä oikeasti on yhteistyötä virtuaalimaailmassa.

Mitä minun mielestäni tulisi löytyä hevosen muistosivuilta.

Olen listannut omia havaintojani siitä, miten eri pv-kantakirjojen hevosia yleensä nimetään.

Virginia muisteli vanhoja aikoja ja kuva-asioita.

Koska Espanjalainen Ratsastuskoulu nyt vain on tosi hieno instituutio. Kirjoitin siitä myös lyhyen historiaesittelyn.

Ikävästi knabstrup-tamma Jacaranda tuli maallisen taipaleensa päähän tänä kesänä, mutta jäihän siitä tammavarsa, joka ehkä ja toivottavasti jatkaa arvonsa tuntevien, jaloveristen kuningattarien perinnettä.

Tällä taitaa olla jo historiallista arvoa, sillä paljon on muuttunut sitten vuoden 2009! 

– S

Ei kommentteja: