lauantaina, joulukuuta 17, 2011

Joulukalenterin luukku 17: puoliverijalostus

Puoliverijalostus on nykyisin vähintään yhtä sekavaa kuin ratsuponijalostuskin, mutta toisella tavalla. Kuulemma silloin joskus aikojen alussa oli vain yksi tapa jalostaa puoliverisiä: ns. puhdasjalostus ja sitten jos eri pv-rotuja sekoiteltiin, niistä tuli automaattisesti FWB:itä. Tätä tapaa käytetään edelleen ja monen pv-jalostajan ja muun aiheesta kiinnostuneen mielestä se on ainoa oikea tapa. Todennäköisesti homma on saanut alkunsa hevoskirjoista, joissa hannover esitetään omana rotunaan ja holstein ja muut puoliveriset ominaan, aivan kuin ne olisivat aivan erillisiä, toisistaan poikkeavia rotuja.

Reaalimaailmaanhan tämä ei tietysti nojaa millään tavoin. Kuten niin moneen kertaan on selitetty, siellä linjat ovat aivan sekaisin. Yksi hevonen voidaan hyväksyä useamman eri rodun kantakirjaan, jolloin se saa jalostuskäyttöoikeuden. Erityisesti menestyneet oriit saattavat olla hyväksyttyjä jopa kymmeniin eri kantakirjoihin, tammat harvemmin, muttei se mahdotonta ole. Hevosen syntymämaa saattaa määrittää "rodun" tai olla määrittämättä, Suomessa esimerkiksi syntyy hollanninpuoliveri-rekisteriin kelvollisia varsoja, mutta periaatteessa Suomessa syntynyt KWPN-varsa saattaisi olla rekisterikelpoinen myös RJL:ään (jos vanhemmat on hyväksytty FWB-jalostukseen). Tai Hannoveriin. Tai Ruotsiin. Tai mihin vain. On ihan vain omistajasta kiinni, mihin sen rekisteröi (edelleen: sen rajoissa, mihin rekistereihin vanhemmat ovat kelvollisia). Trakehner on poikkeus, muttei tällä kertaa puututa siihen.

Tätä periaatetta sitten jotkut pv-kasvattajat ovat lähteneet soveltamaan virtuaalimaailmassakin. Holstein + trakehner - varsa voidaan merkitä hannoveriksi, oldenburg-kasvattajan ei tarvitse ostaa itselleen oldenburgeja, ihan mikä tahansa puoliverinen käy, mutta varsa on silti oldenburg. Tai westfalen. Tai unkarinpuoliverinen. Se on tietysti kätevää, voi vaihtaa kasvatusrotuaan ilman että tarvitsee myydä vanhoja hevosia eikä ostaa uusia, ilmoittaa vain että meillä ei enää synnykään oldenburgeja vaan ranskanpuoliverisiä.

Tällainenhan ei ole ihan 100% reaalimaailman mukaista, koska ei siellä voida käyttää kaikkea kaiken jalostukseen vaan vain niitä hevosia, jotka ovat hyväksyttyjä kyseisen rekisterin jalostukseen tai on kantakirjattu niihin kantakirjoihin, jotka hyväksytään kyseisen liiton jalostukseen. Esimerkiksi RJL:llä on tietty lista kantakirjoista, joihin hyväksytyt hevoset ovat hyväksyttyjä myös FWB:n jalostukseen ilman erillistä kantakirjausta Hippokseen. Tämähän ei ole kuitenkaan ollut virtuaalimaailman tapa, koska täällä ei kantakirjoilla ole ollut samanlaista merkitystä kuin reaalimaailmassa.

Minä en itse oikein tiedä, mitä tästä pitäisi ajatella. Gin pohti jo aiemmin samaa ongelmaa ja heitti ilmoille käsitteen virtuaalinen puoliverinen, jolloin hävitettäisiin kaikki hannoverit, oldenburgit ja muut (edelleen trakehneria lukuunottamatta) tai ainakin jatkettaisiin niiden jalostusta pelkkänä perintesenä puhdasjalostuksena. Jos haluaisi sekoitella rotuja, ne olisivat kaikki virtuaalisia puoliverisiä, ei tarvitsisi miettiä, minkä maan puoliveriseksi tämä ja tuo varsa nyt oikein merkittäisiin. Ja virtuaalimaailmassahan kaikki virtuaalitallit "oikeasti" sijaitsevat.
En oikeastaan näe mitään hyötyä siitä, että kasvattajat saavat kasvattaa mitä tahansa mistä tahansa. Kuten sanottu, se ei ole ollut tapana ja se on omiaan lisäämään erilaisten sekaannusten riskiä. Ja se myös tekee liian helposti koko pv-jalostuksen.

Vaikka pyörihän meillä asian tiimoilta kuolematon ajatuskin mielessä: me perustamme IPV-rekisterin, siis luomme rodun nimeltä ionicinpuoliverinen. Sen jalostus toimisi vahvasti reaalimaailmaan pohjautuen: jalostuksessa saa käyttää vain siihen hyväksyttyjä hevosia. Meillä on asiansa osaava pv-rakennetuomari (Gin), joka arvostelee ktk-tilaisuuden ja hyväksyy tai hylkää tarjokkaat kantakirjaa. Hän pystyy olemaan sen verran puolueeton, että voi arvostella myös meidän omien hevosteen rakenteen. Jos rakenne ei riitä tai hevosella ei ole rakennekuvaa, voi rekisteriin päästä kilpailusuorituksilla, mutta niissä ei katsota sijoitusten määrää vaan sijoitusprosentteja.
Jos varsan molemmat vanhemmat ovat IPV-hyväksyttyjä, varsaa voidaan nimittää ionicinpuoliveriseksi, mutta jalostusoikeuden se saa vasta ktk-tilaisuudessa. Jos sitä käytetään jalostukseen ennen ktk-tilaisuutta, ei varsa ole IPV-kelpoinen riippumatta toisesta vanhemmasta.
Ja luonnollisesti FWB:itä lukuunottamatta hevosen tulee olla ns. puhdasjalostuksen tulos eli hannoverin suvusta ei saa löytyä mitään muuta kuin hannovereja. Trakehnerin kohdalla hyväksytään tietysti täysiveriset.

No joo, tämä on taas näitä meidän ajatuksenkulkuja. Ei tule tapahtumaan (vaikka kieltämättä kiinnostaisi...)

8 kommenttia:

pia kirjoitti...

Hei!

Löysin linkin tähän blogitekstiin Ht.netin virtuaalitallifoorumilta.

Teksti on muuten täyttä asiaa, mutta ajatus virtuaalisesta puoliverisestä ei taitaisi käytännössä olla oikein toimiva idea.

Käsittääkseni näiden ns. realistisen puoliverijalostuksen puolestapuhujien lähtökohtana on nimenomaan pyrkimys realistisuuteen. Näin ollen en oikein näe todennäköisenä, että tällaiset pv-kasvattajat haluaisivat nimittää hevosiaan virtuaalisiksi puoliverisiksi. Itse en ainakaan haluaisi, vaikka puoliverisiä en kasvatakaan.

Varmasti te realistisen värijalostuksen kannattajina ymmärrätte niitäkin, jotka haluavat kasvatuksellaan "simuloida" oikeaa elämää myös tällä kasvatuksen osa-alueella. :)

Kuten sanoin jo ylempänä, tämä blogiteksti on muuten täyttä asiaa ja toimii varmasti hyvänä tietoiskuna oikean maailman puoliverikasvatuksesta asiaan vihkiytymättömille. Lukisin itse mielelläni aiheesta lisääkin.

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Se on aina sitten makuasia, mihin se realistisuuden raja vedetään. Kuten kirjoitinkin tuossa: reaalimaailmassa ei todellakaan käytetä mitä tahansa minkä tahansa jalostuksessa. Esimerkiksi FWB:llä on vain tietyt kantakirjat, joihin rekisteröityjä hevosia voidaan ylipäänsä käyttää FWB-jalostukseen ja sama juttu on kaikilla puoliveriroduilla.

Plus sitten kaikki muut kiemurat. Luin juuri, että eräs FWB (jonka vanhemmat ovat sekä hannover- että KWPN-hyväksyttyjä) ei päässyt Hannoverin oripäiville ensirekisteröintikantakirjan takia, mutta Hollannin oripäiville oli tervetullut (lähde). Tulkitsen tämän nyt niin että FWB ei ole kelvollinen hannover-kantakirjaan. Kaikki tällaiset jutut pitäisi ottaa oikeasti huomioon, jos todellakin halutaan puoliverijalostukseen realistisuutta.

(BTW, värigenetiikan vertaaminen tähän on vähän huono veto. Genetiikka on luonnon sanelemaa ja väistämätöntä, sille ei ihminen voi mitään. Ktk- ja jalostussäännöt ovat aina muutettavissa ihmisten päätöksillä eivätkä suinkaan mitään luonnon lakeja.)

pia kirjoitti...

Vertaus värien periytymiseen on mielestäni erinomainen. Eihän luonnonlakien ole mikään pakko päteä virtuaalimaailmassa. :) Kyse on siitä, kuinka paljon realismia haluaa mukaan harrastukseensa.

Mitä hannovereihin tulee, niin tuohan ei tarkoita sitä, etteikö esim. FWB-oriin ja hannovertamman varsa olisi kelvollinen hannoverkantakirjaan, jos FWB on hyväksytty jalostukseen sellaiseen kantakirjaan, jonka hannover hyväksyy.

Anonyymi kirjoitti...

Justjoo, mitäs niistä luonnonlaista välittä, tai mistään säännöistä? Ruunat voi varsoo ja suokkiin saa sekottaa täykkäriä ja väittää sitä suokiksi! siinä mielessä oon blogin tekijöijen kanssa samaa mieltä, et jos haluaa realistisuutta jalostukseen, niin sitten oikeesti sitä realistisuutta, eikä vaan valkkaa sieltä niitä kivoimpia juttuja käyttöön.

pia kirjoitti...

"jos haluaa realistisuutta jalostukseen, niin sitten oikeesti sitä realistisuutta, eikä vaan valkkaa sieltä niitä kivoimpia juttuja käyttöön."

Eli joko täytyy kasvattaa vaaleanpunaisia GP-tason shettiksiä tai sitten täytyy tehdä kaikki asiat juuri niin kuin oikeassakin maailmassa? Mikään muu välimuoto ei kelpaa? ;) Logiikkasi ontuu hieman, mieti nyt. Virtuaalimaailmassahan kaikki toimivat siten, että valitsevat ne itselleen kivoimmat jutut oikeasta maailmasta käyttöönsä. Jotkut menevät pidemmälle kuin toiset.

Mitä tulee luonnonlakeihin, niin aika harva loppujen lopuksi välittää edes siitä värien realistisesta periytymisestä. Vaikka se onkin luonnonlakien vastaista. Myös tapa jolla monet kilpailuttavat hevosiaan uhkaa luonnonlakeja. Näin pari esimerkkiä mainitakseni.

Mielestäni on ihan turhaa alkaa osoittaa realistisuudentavoittelijoille sormella ja sanoa, että se on kaikki tai ei mitään.

pia kirjoitti...

Pakko muuten korjata itseäni, että olin väärässä tuossa hannoverkommentissa. Hannover-rotuisen hevosen isän on kuin onkin oltava Hannover Verbandin hyväksymä. Syy miksi kyseistä FWB-oria ei hyväksytty hannoveroriiden katselmukseen oli se, että nuorten orien katselmuksessa hevosen tulee olla ensirekisteröity hannover-kantakirjaan. Vanhempien orien ollessa kyseessä myös muunrotuiset käyvät.

Gin kirjoitti...

Anonyymin pointti lieneekin siinä, että jos jotain perustellaan realistisuudella ja väitetään, että toinen tekee väärin kun tekee toisella tavalla, ts. epärealistisemmin, niin sillä väittäjällä pitäisi olla sitten oma pesä puhdas ja se realismipuoli kunnossa. Jos siis väittää, että hänen tapansa on parempi, koska se on realistinen. Jos taas ei itse noudata niitä realismin kaikkia koukeroita, niin ei silloin parane mennä toisiakaan moittimaan epärealistisuudesta. Vanha kunnon "syytön heittäköön ensimmäisen kiven"-periaate siis.

No, virtuaalimaailmassa tuskin koskaan päästään täyteen realistisuuteen. Se on koko lailla mahdotonta eikä oikeastaan kaikissa asioissa edes tavoittelemisen arvoista. Silti olisi jossain määrin reilua luoda joistain asioista, kuten vaikka juuri pv-jalostuksesta, yleisesti noudatetut säännöt, jotka eivät ehkä ole 100% reaalimaailman mukaisia, mutta soveltuvat reaalimaailman sääntöjä paremmin virtuaalimaailmaan. Aikaisemmin pv-jalostuksen käytännöt ovat olleet selvät ja niitä ovat jotakuinkin kaikki noudattaneet, mutta viime aikoina on ilmaantunut sitten näitä, joiden mielestä kaikkia puoliverisiä voi sekoitella surutta ja väittää niiden olevan milloin mitäkin.

pia kirjoitti...

Ahaa. Mutta eihän tässä ole kukaan syyttänytkään ketään epärealistisuudesta. :)

Mitään yleispäteviä sääntöjä taitaa olla mahdotonta luoda (ainakaan sellaisia jotka kieltäisivät pv-risteytykset), koska kummallakin kasvatustavalla on omat kannattajansa.