lauantaina, huhtikuuta 14, 2012

Omien hevosten arvostelu

Kautta aikojen on eri näyttelyjärjestöjen säännöissä ollut ehdoton kielto sille, että tuomari ei saa arvostella omia hevosiaan. Periaatteessa tämä onkin järkevää, koska tuomarointi on osittain jopa ihan mielipideasia ja perinteisesti luokassa on saattanut olla useita rakenteeltaan tasaisen hyviä hevosia, jolloin tulee tuomari helposti valinneeksi sen itseään miellyttävän kuvan paremmalle sijalle. Ja kun omille hevosille yleensä valitaan niitä itseä miellyttäviä kuvia, niin epäkohtahan siinä on.

Mutta nyt VSN on luonut pisteisiin perustuvan arvostelun ja lopullinen paremmuusjärjestys määräytyy rakenteesta saadun pistemäärän avulla. Rakennepisteet ovat myös julkisesti näkyvillä, joten tuomarointi on avointa ja kenen tahansa tarkistettavissa. Tietenkin eri rakennekohtien pisteytys on jossain määrin kiinni tuomarin mielipiteestä.

Itse en koe lainkaan hankalaksi arvostella omia hevosiani, edes niitä, joille olen itse valinnut rakennekuvan. En ole sokea kuville, näen niissä olevan rakennevirheet varsin selvästi, mutta se ei ole koskaan estänyt minua panemasta jotain kuvaa jollekin omalle hevoselle. Emme yleensäkään etsi hevosille mahdollisimman virheettömiä rakennekuvia, kuten monesti on todetty. Ja olenhan minä arvostellut muutamia hevosia täällä blogissa, arvostelut löytyvät rakennearvostelu - tagin takaa. Noissa pisteytys on tismalleen samanlainen kuin VSN:ssä nykyään, mutta itse olen jakanut niukemmin pisteitä kuin VSN:ssä. Pyrin näet VSN-tuomarina käyttämään rohkeammin koko pisteskaalaa 1-5 kun aiemmin yleensä olen nuukaillut pisteiden kanssa ja käyttänyt käytännössä skaalaa 2-4. Näin lähinnä siksi, että olen voinut sitten jakaa sitä harvinaista viittä pistettä niille tosihuipuille. Vaikka eipä minulta VSN:ssäkään saa vitosta kovin helposti.

Väitän siis, että pystyisin itse tuomaroimaan jotakuinkin puolueettomasti omia hevosiani muiden hevosten joukossa. Joskus vähän harmittaakin, että kun itse järjestää näyttelyitä niille omille lempiroduille, joille kukaan muu ei omia luokkia varaa VSN-näyttelyissä ja sitten ei voi näyttelyttää omia hevosiaan niissä rotukohtaisissa luokissa. Tosin VSN:n pistesysteemi tekee mahdolliseksi myös usean eri rodun luokan tuomaroinnin jotakuinkin helposti, koska jokainen hevonen arvostellaan yksilönä, ei toisiin vertaillen ja vertailu tehdään vasta pistemäärästä.

Mutta haluaisinko tuomaroida luokkia, joissa on omia hevosiani? Virtuaalimaailman tuntien en. Tai no ehkä nyt voisin, ennen kuin VSN saavuttaa suurempaa suosiota, tällä hetkellähän kukaan ei erityisemmin vielä arvosta VSN-arvonimiä, kun niitä ei kellään vielä ole. Mutta jos ja toivottavasti kun tilanne muuttuu ja VSN:stä tulee "uusi NJ", joka ja jonka tuomarit ovat jatkuvasti virtuaalimaailman suurennuslasin alla, niin eihän silloin uskaltaisi oikeasti tuomaroida niitä omia hevosiaan. Heti jos tuomarin oma hevonen sijoittuisi, tai mikä pahinta voittaisi luokan, syntyisi polemiikkia ja epäilyksiä siitä, suosiiko tuomari omaa hevostaan ja noin se vain kalastelee itselleen palkintoja ja pisteitä. Eli siis annetaan olla nyt toistaiseksi. Ja tiedänhän minä itse toki mikä hevosistani on hyvärakenteinen ja mikä ei.

- Gin

1 kommentti:

  1. Minusta VSN voisi oikeasti sallia tuomareita arvostelemaan myös omia hevosiaan. Meinaan hevonen tarvitsee viisi koko näyttelyn voittoa saadakseen ensimmäisen arvonimen tai vaihtoehtoisesti useampia muita sijoituksia. Ja jos käy niin, että tuomarin oma hevonen voittaa esim. kolmet koko näyttelyt, voisi joku ulkopuolinen tarkastaa, että siellä SW-sijalla on paikkansa ansainnut hevonen.

    Toki tässäkin tulee ne mielipiteet esille, mutta eihän mielipiteen perusteella saatuja pisteitä voi kuitenkaan kovin montaa tulla. Eikä tietenkään kaikki tuomarit osaa arvostella kaikkia rotuja, mutta varmasti jokainen sen verran osaa (ottaa selvää), ettei mikä tahansa nelijalkainen otus ole sitä voittoa vienyt.

    Tällä tavoin tuomaritkin saisi niitä omia hevosiaan näytille ja silti pidettäisiin huolta, ettei sitä tuomarointiasemaa käytetä väärin. Tiedä sitten kuinka työlästä tuollainen käytännössä olisi.

    VastaaPoista