tiistaina, joulukuuta 18, 2012

Joulukalenteri 18: Vanhojen tallien muistelua

Muutama päivä sitten ht.netissä pyydettiin listaamaan talleja, joita muistelee lämmöllä. Olin vähällä kirjoittaa siihen yksinkertaisesti: "KAIKKI!!", koska useimpia talleja, jotka nyt edes muistan nimeltä ja muuten, muistelen kyllä lämmöllä ja tietyllä haikeudella: "Voi kun sekin talli toimisi vielä...". Aika kultaa muistot vai mistä on kyse?

Tässä muutamia omia muistikuviani eri talleista, joista olen vuosien mittaan pitänyt.

Blue Angel
Tämä oli kevättalvella 2001 se talli, johon todella ihastuin. Welsh-siittola, muistaakseni sai aikaan virtuaalimaailman ensimmäisen welsh-buumin. Hevoset Punainen On Kaunis Väri, Surusilmä ja Säkenöi Voimaa jäivät mieleen paitsi nimiensä, myös huikean kauniiden kuviensa ansiosta. BA on syypää siihen, että minusta tuli welsh-fani (vaikka olenkin joskus yrittänyt sitä faktaa peitellä).
Minä kiikutin silloisia hevosiani BA:n yksityispuolelle, mutta koska hevosia alkoi kertyä paljon, sovimme BA:n omistajan kanssa, että perustan BA:n yhteyteen kilpatalliosaston, minulla kun ei ollut welshejä vaan puoliverisiä ja muita kilpakopukoita. Blue Angelin kilpatalli kuitenkin vaihtoi nimensä kovin äkkiä Virginian kilpatalliksi, koska BA unohdettiin ja sitten lopetettiin ja kesällä 2001 lopetin myös sen Virginian kilpatallin, kun ei mukamas ollut aikaa tai jotain.

Whitewoodin ratsutila
WW oli aikansa suurtalli, vaikkei silloin käytettykään nimitystä suurtalli. Joka tapauksessa hevosten määrä oli suuri, varsinkin nykyisellä pitsinnypläys-mittapuulla ja rotuja oli laidasta laitaan. Parhaiten WW tiedetään nykyään ehkä xx-kasvateistaan, mutta sen rotuvalikoima oli monipuolinen: oli puoliveristä, täysiveristä, amerikkalaisia rotuja, andalusianhevosia, ahaltekejäkin, joitain poneja ja sen sellaista. Muistan, miten ylpeä olin kun saimme ostettua Marineaan pari WW:läistä hevosta, joku oldenburg-tamma, angloarabiori ja irlannintyöhevosia (näistä osa siirtyi Ioniciinkin, tarttee kaivella joskus) ja että meiltä ostettiin ainakin yksi walker-tamma WW:iin. Ja näkyipä siellä olevan oma tekkekasvatti Gin Mishakin. Whitewoodissa oli aina tarjolla kaikenlaista mielenkiintoista oria ja kasvattia.

Greymask's
No tarviiko tätä edes perustella? Jos pitäisi valita kaikkien aikojen virtuaalitalli, Greymask voisi olla pelottavan lähellä kärkeä, ainakin jos minulta kysytään. Greymaskin vaikutus puoliverijalostuksessa on suuri, nimenomaan Raisa piti meteliä FWB:stä, joka tuolloin oli monelle kasvattajalle vähän sellainen kysymysmerkki (myös minulle!). Ja valjakkoajoakin Raisa kovasti markkinoi. Näyttelyjaos taitaa olla alunperin pitkälti Raisan käsialaa ja yhdessä Liinun kanssa hän oli ensimmäisiä, jotka käyttivät paljon itseotettuja kuvia virtuaalihevosillaan.
Eikä Greymaskissa oltu turhan tarkkoja rotujen suhteen, Wikisivulla on pitkänpitkä lista kasvatetuista roduista, siellä on puoliveristen lisäksi joka sortin ponia, arabeja, eestinhevosia (saattoi olla ensimmäinen vähänkään enemmän eestiläisiä omistava ja kasvattava talli), suomenhevosia ja vaikka mitä muuta eksoottisempaa. Ja tuolloin mahtuivat vielä ravuritkin saman katon alle puoliveristen kanssa.
Itselläni ei ole greymaskilaisia hevosia juuri ollut, Marineassa kyllä oli angloarabitamma Greymask's Arkansas. Niin ja aikaisemmin minulla oli tekketamma Greymask's Pro.

Liinu
Liinun virtuaalitallista voi sanoa aika pitkälle samaa kuin Greymaskistakin, se oli aikansa vaikutusvaltaisimpia ja suosituimpia talleja. Siellä myös oli käytössä hoitajajono: piti ihan jonottaa, että sieltä sai hoitohevosen, vaikka hevosia oli paljon ja taidettiin kaksi hoitajaa yhdelle hevoselle ottaa.
Liinun jalostustoiminta oli keskittyneempää kuin Greymaskin, siellä oli pääasiassa poneja ja puoliverisiä. Suurimmat kasvatusrodut olivat hevosista FWB ja trakehner, poneista welshit, shettis ja islanninhevonen, kasvattimäärien perusteella. Nykyisissä welsh- ja puoliverisuvuissa näkee edelleen Liinun hevosia, muista roduista en tiedä. Olisi kyllä kiva tietää, Liinun kasvateissa oli sellaisia aikanaan tunnettuja nimiä kuin Liinu's No Limit (conn-o), Liinun Fjordguten (nvh-o), Liinu's Unique (ox-o) ja Liinun Lionheart (nf-o), että mahtaako niitä vielä näkyä hevosten suvuissa. Itse asiassa meillä on kyllä arabitamma Ghadah Hiyam LIA, jonka suvussa 7. polvessa on nimenomaan Liinu's Unique.
Ionicissa oli vuonna 2004-05 ainakin welsh-tamma Liinun Gwyneth, joka myytiin kyllä pois, mutta on kadonnut sittemmin. Ionicin alkuaikoina myös muutama Liinun kasvattama ori astui meidän tammoja.

Angelniemi
Angelniemen jalostustoiminta oli edelleen keskittyneempää niihin omiin rotuihin, englantilaisiin täysiverisiin ja venäläisiin (ahaltek, RBSH, vrh), mutta syntyi siellä muutamia muitakin rotuja: welsh part-brediä, joitain puoliverisiä, arabeja, angloarabeja. Yksinomaan Angelniemen ansiota on se, että tekketamma Nice-n-Easy Cross Your Brainsistä on nykyaikaan yltävä suora tammalinja tai että sitä edes esiintyy nykyahaltekien suvuissa. Nimittäin sen ainoa varsa Crossing Hills K päätyi Angelniemeen ja sitä käytettiin siellä jalostuksessa. Tosin Angelniemen syytä lienee myös se, että Crossing Hills K:n suvussa on joskus virhe: emäksi on merkitty Linba.
Angelniemi oli ensimmäisiä RBSH-kasvattajia ja näin RBSH:n kehittäjänä en voi kuin nostaa hattua, että niinkin kuuluisa talli otti rodun omakseen.

Hämypuro
Monet tuntevat Hämypuron suomenhevostallina, mutta ainakin alkuaikoina, joskus 2004-05 Hämypurossa kasvatettiin myös clevelandinruunikoita tunnuksella Twilight. Hämupuro, RDN ja Ionic olivat tuolloin isoja cleveland-kasvattajia, astutuksia kyseltiin puolin ja toisin ja kasvatteja myytiin. Hämypuron kuuluisimpia clevelandeja lienevät Saturnuksen Vuorikuusi, Fragment of a Poem, Passion Fruit, Ormanda TL ja Dobl Worshipper. Harmi että kaikki vanhat ovat tainneet jo kadota. Lie jos Kerpalla on vielä jotain...
Käsittääkseni Hämypuro oli suomenhevostallina kohtuullisen kuuluisa ja yritti jossain vaiheessa tehdä comebackiakin, mutta minulle se on aina ollut cleveland-kasvattaja.

Aias Drafts
Aias taitaa olla edelleenkin ainoa yhtään pitkäikäisempi, pelkkiin kylmäverisiin keskittynyt talli. No, Aiasissa kylläkin kasvatettiin suuremmissa määrin vain clydesdaleja, muita rotuja siellä viimeisimpien pääsivujen mukaan syntyi vain satunnaisesti ja tilauksesta. Kuitenkin tallista on lähtenyt useita shirekasvatteja ja jokusia irlannincobejakin kasvattajatunnuksella Amber's ja minulla on muistikuva, että jossain vaiheessa sieltä olisi löytynyt myös ranskalaisia työhevosrotuja. Aias aloitti toimintansa 2005 ja viimeiset kasvatit lienevät syntyneet 2007-08.

Djoehem
Djoehem oli Ionic. Kymmenittäin rotuja, sadoittain hevosia, ei kisoja, ei luonteita, useimmilla kuitenkin jossain määrin uskottava kuva. Gidraneita, noniuksia, painteja, huzuleita, wielkopolskeja, norikereita, pasoja, friisiläisiä, foxtrottereita, amerikanshetlanninponeja... Oikeastaan ihan mitä vain! Djoehemin lopettaminen ja sen totaalinen katoaminen netistä (omat domainit OVAT pahasta!) olivat suurimpia iskuja, mitä minä olen kokenut. Olen iloinen, että meille Ioniciin päätyi edes pari harvinaista, suvullista unkarilaista, vaikkakin niiden suvut ovat nyt kadonneet.

Siinä nyt muutama talli, noita vanhempia ja sellaisia, joista jotain muisteltavaa on.

–Gin

3 kommenttia:

dani kirjoitti...

Heh, mulla on jossain jemmassa belgialainen työhevostamma Aiasista. :)

Susanna kirjoitti...

Minullakin oli joskus pari Whitewoodin kasvattia, ja olin niistä valtavan ylpeä. Olisi hauska tietää, minne Leena T. hävisi tai sattuisiko hän pyörimään vielä virtuaalitouhuissa mukana kenties toisella tallilla ja toisella nimimerkillä. Joskus Leenalla oli muistaakseni ravitalli Yep Trotters tjsp., muttasekin lienee lopettanut.

Virtuaaliharrastukseni alkuajoilta muistan myös Liinun virtuaalitallin ja Greymaskin. Näiden lisäksi maininnan ansaitsee Koululaakson tallit: Upeasta Koululaaksosta oli peräisin yksi ensimmäisistä virtuaalihevosistanikin, paint-o. Laakson Seymor.

Se Ionicin Sirpa kirjoitti...

Leena T piti tosiaan Yepiä ja jossain vaiheessa WW:n jälkeen myös yhtä ensimmäisistä (ymmärtääkseni?) laukkatalleista, Red Rockia. Yep on ollut toiminnassa vielä niinkin myöhään kuin 2011, tosin ei hirveän aktiivisena.

Koululaakso jäikin puuttumaan tuolta listalta, tosin siksi että se jäi minulle vähän kaukaisemmaksi talliksi. Mutta tokihan Laakson-hevosia näkyy edelleen ero rotujen vanhoissa suvuissa ja Koululaaksonkin kasvatustoiminta on ollut hyvin tärkeätä.